Yeni sınav sistemi konusunda ÖSYM Başkanı bir basın toplantısı yaptı ve bu toplantıda konuşulanlar YÖK’ün web sayfasında yayınlandı.

Açıklamanın içerisinde bazı konuların ilerleyen zamanlarda netleşeceği anlaşılıyor. Bu yüzden bugünden bazı şeyleri net söylemek mümkün olmuyor. 

Taban ve tavan puanlar konusunda bir açıklama olmamasına rağmen ÖSYM Başkanının açıklamalarında birkaç kere  “geçmiş yıllara” atıfta bulunması, taban-100, tavan- 500 uygulamasının devam edeceği düşüncesini oluşturmuştur. 

İkinci oturumda bölümlerin puan ağırlıklarını bilmemize rağmen, bölümlerin ders ağırlıkları hakkında bilgi verilmemiştir. Bilgi verilmemesi derslerin de aynı ağırlıkta olacağını düşündürmüştür. 

Öğleden sonraki sınavın tek oturumda mı, birden çok oturumda mı yapılacağı soruları da belirsizliğini korumaktadır. Öğrenciler kendi alanları dışındaki soruları cevaplamak isterse buna imkânları olacak mıdır? Başkanın açıklamasında, 

Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususları dikkate alınarak belirlenecektir. Cümlesi öğleden sonraki oturumların birden çok olacağını düşündürmektedir. Zaten tek oturum olursa öğrencilerin kendi alanları dışındaki sorulara cevap vermesi olanaklı olmayacaktır. Türkiye’nin saygın eğitim kurumlarından Özel Sınav Okullarının Yönetici, Zümre Başkaları ve Rehberlik servisinden edindiğimiz bilgiler ışığında da Özet Olarak şu tabloya bakınca da zihnimizde bir şeyler oluşmaya başlayacaktır.