YKS sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin tercih serüvenine başlamasına günler kaldı. Eğitim Danışmanı Yağmur Demir ise, tercih sürecinde öğrencilerin bir uzmanla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Türkçe Öğretmeni ve Eğitim Danışmanı Yağmur Demir, 2023 YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının herkese hayırlı olmasını dileyerek “Bu YKS serüveninde ailelerimiz ve öğrencilerimiz çok yoruldular ve ciddi anlamda emek verdiler. Aileler öğrencilere destek oldu. Şu an ise önem arz eden YKS tercih sürecine girmiş bulunmaktayız” ifadesini kullandı.

4-8-33

BU SÜREÇTE UZMANA DANIŞMAK ŞART!

Öğrencilerin kendilerine göre kırmızı çizgilerinin olması gerektiğini kaydeden Demir, “En istedikleri bölüm onlar için önemli olan bölümdür. Başarı sıralamalarına göre listelerinde bulunduracakları her bölüm onların istediği olmalıdır. Bunları düşünerek tercihlerini oluşturmaları gerekiyor. Tercih, ciddi bir birikim ve öz disiplin isteyen bir süreçtir. Uzman kişilerle tercih yapılmalı. Öğrencilerin araştırmadan tercih yapmalarını kesinlikle önermiyorum. İmkan bakımından üniversiteler araştırılabilir. Öğrencilerimiz için üniversitenin akademik kadrosu, ulaşım şartları, yemek, yurt ortamı, yan dal gibi imkanların araştırılması şart. Bu yüzden alanda uzman kişilerle veya bir danışmanla tercih sürecinin yürütülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

KILAVUZLAR ÖNEMLİ, İNCELENMELİ

Her yılın sınav dinamiğinin farklı olduğuna değinen Demir, tercih süreci hakkında bilgilendirme yaptı. Demir, “Bu yıl sınav sonuç sıralamalarında farklılıklar var ama öğrenci geri bildirimlerine göre 2019 ve 2022 sıralamalarına benzer olduğu söyleniyor. Tercih yaparken TYT ve AYT bölümü fark etmeksizin puana bakılmadan sadece sıralamaya göre tercih yapmaları gerekiyor. Tercih süresini isteklerini gözeterek kılavuzu mutlaka inceleyerek başlamalılar. 2023 YKS Yükseköğretim programları ve kontenjan kılavuzu ön tercih kılavuz şeklinde yayımlandı. Ana tercih kılavuzu ileri tarihte, tercih günü veya birkaç güne yayınlanır. Bu kılavuzlar mutlaka incelenmelidir. Tercih sürecinde istedikleri üniversiteyi araştırdıktan sonra kendi sıralamalarına yakın bir şekilde yazmalılar. Mesela 50 binde olan bir öğrenci ilk tercihlerinde bunu 20 binden başlayarak sırasıyla yazabilir. “Bu bölüm bana gelmez ya da hadi yazayım da en azından üniversiteye gitmiş olayım” düşüncesiyle hareket edilmemelidir. Öğrenciler her bölümün kendilerine gelme ihtimalinin olduğunu düşünerek tercih yapmalılar. Ayrıca öncelik ana tercihte tercih yapmaktır. Ek kontenjanlar azalacaktır. Bu sefer de istenilen yerin gelme olasılığı düşecektir” şeklinde konuştu.

4-7yağmur demir

DEPREMZEDE KONTENJANLARININ ETKİSİ YOK

Tercih süreci boyunca öğrencilerden alınan bir diğer sorunun ise, “Depremzede kontenjanları bizi etkileyecek mi?” olduğunu söyleyen Demir, “Depremzede kontenjanları her üniversitede değil 11 ilde sadece ek yüzde 25’lik bir kontenjana verildi. Yani ana kontenjanın dışında verildi. Herhangi bir şekilde diğer öğrencileri etkileme söz konusu değil. Devlet üniversitelerinde bu şekilde ancak vakıf ve özel üniversitelerde ise bir kişilik kontenjanlar depremzede öğrenciler için açılmıştır” dedi.

4-6-47

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

ÖĞRENCİLER İSTEDİKLERİ BÖLÜME GİTMELİ

Ailelerin de bu YKS sürecinde çok yorulduklarını ve çocuklarına destek olduklarını belirten Demir şunları dile getirdi, “Bu süreçte aileler çocuklarını başkalarıyla kıyaslamadan, onların beden ve ruh sağlığını, duygusallığını ön planda tutarak yanlarında olduklarını onlara hissettirmeliler. Bunu, sınav sonuç veya başarısına göre değil emeklerine karşılık olarak yapmalılar. Kendilerinin zamanında kazanamadığı bölümlere çocuklarını gitmeleri için zorlamaları çok yanlıştır. Öğrenciler hangi bölümü ve mesleği istiyorlarsa ailelere destek olmak düşer.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay