“YGS'nin etkisinden kurtul

LYS'ye odaklan”

 

2016 YGS bir şekilde sona erdi. Sınava giren her öğrencinin ayrı bir hikâyesi var elbette! Kimileri için beklediğinden daha kolay, kimileri için daha zor geçti. 

2016 YGS sonrası bazı öğrenci konuşmaları:

-Bu nasıl sınav, çalışanla çalışmayan ayırt edilmedi.

-Beklediğim gibi olmadı hocam. Keyfim kaçtı LYS' ye çalışmaya başlayamıyorum.

-O kadar çalıştım, sınavım kötü geçti, kendime güvenim kalmadı

-YGS netlerim sonucu gelecek sıralamamı, LYS ile ileriye çekmem mümkün değil. İstediğim yere yerleşemem. Seneye mi bıraksam?

-Kalem oynatacak gücüm yok.

-Keyfim hiç yok hocam, ailemin yüzüne bakamıyorum.

-Moralim çok bozuldu hiçbir şey yapacak halim yok

-Emeklerim boşa gitti. Hâlbuki çok çalışmıştım.

-Nasıl olsa olmayacak çalışmayı bıraktım

-YGS kötü geçti LYS'de ne yaparsam yapayım düzelmez

-Hedeflediğim yere girme ihtimalim yok. Dolayısıyla LYS için kendimi zorlamama gerek yok

-9 aydır çalışıyorum YGS'yi başaramadım, 2 ayda LYS'yi mi başaracağım.

Sevgili gençler.

YGS' nin 7.si yapıldı bu yıl. Emin olun hemen hemen her yıl YGS sonrası bu ruh haline giren birçok öğrenci gördüm.

Sınav hakkında günlerdir çeşitli yorumlar yapılmakta. Sınav çok zordu diyen de var; çok kolaydı diyen de. Sınavda beni Din Kültürü, Felsefe mahvetti diyen de var; Fen deki soruları beğenmeyen de var. Sosyalim iyi geçti diyen de var. Matematik problemler zaman alıcıydı diyen de var. Süre bana rahatlıkla yetti diyen de!

Peki, ne yapmak gerek? Öncelikle siz ne istiyorsunuz? Eğer ki istediğiniz bölüm LYS ile öğrenci alıyorsa, önünüzde gireceğiniz en az iki sınav daha var demektir.

Her zaman öğrencilerime dediğim bir şey var. Bir futbol maçı 90 dakikadır, hatta uzatmalarla 93 dakikadır. Maçın henüz 3 te 1 lik kısmı bitti. Belki ilk 30 dakika goller yediniz. Ancak maç henüz bitmedi. Anlayacağız, henüz sonuçlanmamış bir maçın yenilgisini yaşamamak gerektiğini düşünüyorum.

 YGS'nin istediğiniz gibi geçmediğini düşünüyorsanız eğer LYS'de bunu telafi etme şansınız var. Ya da sınav bu yıl basitti çalışanla çalışmayan ayrımı olmayacak, belli bir net aralığında yığılma olacak, sıralamam kötü gelecek gibi düşüncelere sahipseniz, yapılacak bir şey var. Ne mi? Çalışmaya başlamak. İlk sınav sözel hedefi olanlar için 18 Haziran'da LYS-4, tm ya da mf puan türlerinden tercih yapacaklar için 19 Haziran' da LYS-1 sınavı. Yani demem o ki 3 aya yakın bir süre var. Bu 3 ayda yapacağınız ciddi bir hazırlık şu an hayal bile etmediğiniz noktalara getirebilir sizleri.

Önünüzdeki 3 aylık zamanı çok iyi değerlendirin. Bu zamana kadar işlemiş olduğunuz LYS konularını tekrar ederek işe başlayın ve bu tekrarlardan sonra tabiî ki de soru da çözün.

İnsan yapabildiğine yönelir, yapamadığından kaçar. Siz bildiğiniz ve yapabildiğiniz LYS konularını belirleyin ve yapamadıklarınıza yoğunlaşın. Eksik olduğunuz ve çalışmanız gerek konuları da önümüzdeki 3 aylık zamana dağıtarak, çalışmaya başlayın.

Her öğrencinin farklı özellikleri vardır. Farklı çalışma şekilleri ve süreleri. Senin için ideal olanın limitlerini zorlamalısın. Kendine günlük hedefler koy. Doğrudan 3 ay sonrasına odaklanma. Adım adım ilerleyeceğiz bu 3 ayda. Odaklanman gereken günlük hedeflerini tutturmak!

Ben sizlere inanıyorum. Yıllardır bunu başaran birçok öğrenci gördüm. Siz de başarabilirsiniz. Kendinize inanın, güvenin ve çalışın.

 

Örnek 1: YGS Başarı Sırası; 190,956 LYS Başarı Sırası;24,069 Yerleştiği Bölüm; Hukuk

Örnek 2: YGS Başarı Sırası; 24,983 LYS Başarı Sırası; 5634 Yerleştiği Bölüm; Tıp

Örnek 3:YGS Başarı Sırası; 46,191 LYS Başarı Sırası; 8720 Yerleştiği Bölüm; Tıp

Örnek 4:YGS Başarı Sırası; 108,784 2014 LYS Başarı Sırası; 14,236 Yerleştiği Bölüm; Hukuk

Bu örnekleri arttırabiliriz. YGS'den sonra hüsran yaşayıp LYS'de çok iyi puanlar alan çok sayıda öğrenci var.

Örnekteki Hukuk Fakültesini kazanan öğrenci YGS'den sonra günlerce ders çalışamadı; YGS-5 ve YGS-6 da ham puanı 400 olmadığı için Hukuk Fakültesini kazanmasının imkânsız olduğunu düşünmüştü. Ama LYS'ye iyi hazırlanarak bunun mümkün olduğunu gösterdi.

Diğer örnekteki öğrenci ise YGS'de Türkiye sıralamasında 46 binlerde idi ve Tıp Fakültesini kazanmasının imkânsız olduğunu düşünüyordu.  LYS'de 9 bine girerek Tıp Fakültesine yerleşti. Kendine göre imkânsız olan şeyi gerçekleştirmiş oldu.

Sevgili gençler,  somut örnekler sanırım en etkili motivasyon yöntemi olsa gerek. Ben sizlerle sadece 4 öğrencinin YGS ve LYS puan-başarı sıralamalarını ve yerleştikleri bölümleri paylaştım. Eğer sınavınızın iyi geçmediğini düşünüyorsanız lütfen umudunuzu kaybetmeyin ve hâlâ bir şeyleri değiştirecek zamanınızın olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Asıl beklediğiniz ve kendinizi göstereceğiniz sınavlar Haziran ayında. Kendinize inanın, güvenin ve çalışın. Allah yar ve yardımcınız olsun.