Konya Valisi Vahdettin Özkan, Cumhuriyetin ilanının 97. yıldönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milletin destansı gayret ve fedakarlığı sayesinde kurtuluş mücadelesinin başarıyla sonuçlandığını, bu başarının 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanı ile taçlandığını söyledi.

Vali Özkan, “Tüm imkânsızlıklara rağmen, milletimizin vatan sevgisi ve istiklal aşkıyla giriştiği milli mücadele neticesinde filizlenen Cumhuriyetimiz; farklı inanç ve düşünceleri teminat altına alarak birlikte yaşama idealimizin de kaynağı olmuştur. Binlerce yıllık devlet geleneğine ve büyük devlet olmanın tecrübe, hafıza ve mirasına sahip Türk milleti; gelişen ekonomisi, kültürel değerleri ve demokrasisi ile uluslararası alanda hak ettiği yeri almaktadır. Şüphesiz, ülkemizin birlik ve beraberliğine gölge düşürmeye çalışan, bölünmez bütünlüğümüze ve demokrasimize zarar vermek isteyen karanlık mihraklar karşısında da Cumhuriyetimizin kazandırdığı değer ve inançla dimdik duracağız. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yaparak bize emanet eden şehitlerimiz ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetimizin 97. yıldönümünü kutluyorum” dedi.

ALTAY: GELECEK BİZİM, GELECEK MİLLETİMİZİN

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ecdadımızın bağımsızlığı ve onuru için hiçbir dünyevi güç karşısında eğilmeyeceğini tüm dünyaya göstererek büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyet’in 97. yılının kutlu olmasını diledi.

Başkan Altay, “Aziz milletimiz ülkemizi dört bir taraftan kuşatan işgalci güçlere karşı başlattığı Milli Mücadeleyi kazandıktan sonra açtığı yeni sayfanın baş satırına büyük harflerle Cumhuriyet yazmıştır. Ecdadımız, varlığına kast eden müstevlilere karşı birlik ve dayanışma ruhuyla mücadele etmiş, kanını dökmüş, canını vermiş; bağımsızlığı ve onuru için hiçbir dünyevi güç karşısında eğilmeyeceğini tüm dünyaya göstererek büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyet’i bizlere emanet bırakmıştır. 15 Temmuz’da içimizdeki hainleri kullananlar, Libya’da, Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Azerbaycan’da ve sınırlarımızda benzer oyunlarla meşgul olanlar, her fırsatta Türk Milleti’ne saldıranlar ne yaparlarsa yapsınlar hiçbir şekilde başarıya ulaşamayacak, şanlı milletimizin ‘hak ve adalet’ yürüyüşünü durduramayacaklardır. Gelecek bizim, gelecek aziz milletimizindir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutlarken; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Harbi’nin kazanılmasına ve Cumhuriyet’in kuruluşuna öncülük eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Vatan topraklarının her karışında kanı ve alın teri olan tüm ecdadımıza, şehitlerimize, gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

PEKYATIRMACI: ÜLKEMİZİN PARLAYAN YILDIZI GÖLGELENMEYECEK

Cumhuriyetin kuruluşunun 97. yıldönümü sebebiyle bir kutlama mesajı yayınlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı Türkiye’nin son yıllarda yaptığı atılım hamleleriyle dünyada parlayan bir yıldız haline geldiğine vurgu yaptı. Başkan Pekyatırmacı, “Ülkemiz verdiği kurtuluş savaşıyla başka devletlerin boyunduruğu altında kalmayı reddederek Nene Hatunlar, Sütçü İmamlar gibi nice kahramanları içlerinden çıkararak Cumhuriyeti inşa etmiştir. Bu günde Azerbaycan’daki kardeşlerimiz benzer şekilde vatanın bir karışını Ermenistan’a vermemek için benzer bir mücadeleyi ortaya koymaktadır. 1923 ruhunu içinde bulunduran Azeri kardeşlerimiz gerekirse tüm dünyaya karşı bu ruhun neler yapabileceğini göstermeye hazırdır. 1923’te Azeri kardeşlerimiz nasıl ki bizim yanımızda oldularsa biz de bugün onların yanındayız. Milli mücadele döneminde ülkemizi işgal etmeyi başaramayan ve topraklarımızdan defettiğimiz Fransa ise bugünlerde İslam’a karşı yaptıkları açıklamalarla aynı düşmanlığı taşıdıklarını göstermektedirler. Fransa unutmamalıdır ki biz de ecdadımızdan miras aldığımız bu bağımsızlık ruhunu hala taşıyoruz. Nene Hatunların Sütçü İmamların ruhunu taşıyan nice gençlerimiz bu açıklamaların karşısında gereken tavrı almıştır. Bu sebeple yeni nesilin Cumhuriyetimizin hangi koşullarda kurulduğu bilinci içerisinde olduğunu bilmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Bu duygularla Türk ve İslam dünyasının umudu olan Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıldönümünü kutluyor, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü korumak için canlarını feda eden şehitlerimizi saygıyla anıyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim