Geçtiğimiz hafta Ankara’da ve Konya’da Milletvekilleri ile buluşarak Konyalı çiftçilerin sorunlarını ileten Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu düzenledikleri basın toplantısı ile görüşmelerin sonuçlarını ve beklentilerini paylaştı. Konya Ziraat Odaları Koordinasyonu adına açıklamayı Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız gerçekleştirdi. Yağız’a Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu,  Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçürharmancı ve Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz eşlik etti.

‘KONYA TÜRKİYE TARIMSAL ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’U KARŞILIYOR’

Konya’nın Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan bir şehir olduğuna dikkat çeken Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Konya, Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 10’unu karşılayan bir şehirdir. 2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11.2’si gibi çok önemli bir oranını oluşturmaktadır. En fazla un fabrikası Konya’da bulunuyor. Özellikle tahıl, şeker pancarı ve baklagiller alanında ülkemiz ihtiyacının büyük kısmını karşılayarak bu alanda önemli rol oynayan Konya'da, tarımsal üretimin büyük bir kısmı endüstriyel bitkilerde gerçekleştirilmektedir. Konya, Türkiye üretiminde ekmeklik buğday üretiminin yüzde 8,3’ünü, makarnalık buğday üretiminin yüzde 19,3’ünü, arpa üretiminin yüzde 13,8’ini, şeker pancarı üretiminin yüzde 29,1’ini, mısır üretiminin yüzde 19,4’ünü, kuru baklagiller üretiminin yüzde 10’unu, ayçiçeği üretiminin yüzde 16,5'ini tek başına karşılamaktadır. Şehre ve ülke ekonomisine böylesine ciddi katkı sunan Konya, tarım alanında birçok yeniliklerle de ülkesine ve şehrine katma değer kazandırmaktadır. Kendine yettiği gibi Türkiye’yi besleyen ve ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan Konyalı çiftçilerin temsilcisi olarak, 2019 yılında yaşadığımız sıkıntıların çözümü noktasında birçok girişimlerde bulunduk. Aynı sorunların 2020 yılında da tekrarlanmaması adına paydaşlarımız başta olmak üzere, ülkemiz tarım politikasının belirleyicisi olan bakanlıklara da ilettik” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR ANKARA’YA İLETTİLDİ

Konyalı çiftçilerin sorunlarının Konya Milletvekillerine iletildiğine dikkat çeken Yağız, “Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanlığı ve Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu organizasyonu ile Konya Ziraat Odaları Başkanlarından oluşan bir heyetle bir dizi ziyarette bulunmak üzere Ankara'ya gittik. İlk olarak TBMM’de Konya Milletvekilleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta başkanlığında Gülay Samancı, Orhan Erdem, Halil Etyemez, Ziya Altunyaldız, Hacı Ahmet Özdemir, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, MHP Konya Milletvekili Esin Kara, CHP Milletvekili Abdullatif Şener ziyaret ettik. Daha sonra ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile gündemi değerlendirdiğimiz bir toplantı yaptık. Enerji fiyatları, Çiftçi Borçlarının yapılandırılması, Konya Şeker Santrallerinin durumu, Şeker Pancarı Kotaları, Kuyu Barışı gibi gündem maddeleri ile yapılan ziyaretlerde sorunları masaya yatırdık. Bu anlamda Konya Milletvekillerine ayrıca teşekkürü bir borç bilirim” şeklinde konuştu.

‘TARIMDA KULLANILAN ELEKTRİKTE BİRİM FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ’

Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Yağız, “Tarımsal sulamada üreticilerimizin karşı karşıya kaldığı sorunların başında ise enerji fiyatları gelmektedir. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Tarımsal sulama abone grubuna sağlanan fiyat avantajı ortadan kalkmıştır.Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır. Diğer taraftan üreticilerimizin hak ettiği destekler, borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesiyle ilgili uygulama biran önce kaldırılmalıdır. Üreticilerimiz aradıkları zaman elektrik dağıtım şirketlerinde muhatap bulmakta güçlük çektiği gibi, ödemelerde en ufak bir aksama olması halinde elektrikleri anında kesilmektedir” diye konuştu.

‘KONYA ÇİFTÇİSİNİN ALIN TERİ, EMEĞİ, PARASI ÇÖPE ATILMIŞTIR’

Anadolu Birlik Holding iştiraklerinden Sivas Kangal ve Soma Termik Santrallerinin kapatılması tepki gösteren Yağız, “Konya çiftçisinin bir diğer ciddi sorunu çiftçide derin yaralar açan, bir çiftçi kuruluşu olan Anadolu Birlik Holding iştiraklerinden Sivas Kangal ve Soma Termik Santrallerinin kapatılmasıdır. Çiftçinin alın teri ve emeği ile kurulan çok ciddi kaynaklar aktarılarak alınan bu santraller kapatılmış Konya çiftçisinin alın teri, emeği, parası çöpe atılmıştır. Yine çiftçimizi mağdur eden bir diğer ciddi sorun 2019 yılında iklim şartlarına bağlı olarak pancar kotaları doldurulamamış çiftçilerimiz cezalar ile karşı karşıya kalmıştır. Şeker pancarı gerek ülkemiz gerekse ilimiz için stratejik bir üründür. İklime bağlı çiftçiden kaynaklanmayan etkenler nedeni ile yeterli üretimin olmaması yüzünden çiftçinin cezalandırılması adil değildir. Şeker pancarı üretiminden çiftçiyi soğutmaktan başka bir işe de yaramayacaktır” dedi.

‘FAİZSİZ YAPILANDIRMA İSTİYORUZ’

Ziraat Odaları olarak çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmasını talep ettiklerini ifade eden Yağız, “Konya’mızda 1970’li yıllardan itibaren açılan yeraltı kuyuları ilerleyen yıllarda yağışa bağlı olarak yeraltı sularının hızlı şekilde çekilmesi nedeni ile suç unsuru gibi algı oluşturulmaya çalışılmış kaçak kuyu tabiri ile sürekli gündemde tutulmuştur. Ziraat Odaları olarak kaçak kuyu tabirinin yanlış olduğunu ruhsatsız kuyu tabirinin kullanılması gerektiğini bir defaya mahsus imar barışına benzer şekilde kuyu barışı yapılmasının, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünmekteyiz Enerji kullanımında yaşanan sorunlar çözüm önerileri enerji bedellerinin makul seviyelere çekilmesi bu şartlarda sürdürülebilir bir üretim yapmanın imkanının kalmadığı çiftçinin alın teri santrallerin akıbeti, çiftçi borçlarının durumu pancar kotasından doğan cezaların kaldırılması ve kuyu barışı konuları her milletvekilimize ve Genel Başkanımıza özellikle iletildi. Kendilerinin bu konuda hükümet nezdinde çalışmalar yapacaklarını ümit ediyoruz. Burada sıraladığımız bütün sorunlarımızı bizleri Ankara’da misafir eden ve sorunların çözümü noktasında destek vereceğini açıklayan Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi Konya milletvekillerine teşekkür ediyoruz.  Şunun altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Üretim yaptığı şehre, yaşadığı ülkesine önemli ekonomik katkı sağlayan çiftçilerimizin ümitsizliği kapılmaması gerekir. Üretimi ve kaliteyi artırma adına gayretlerine devam etmeleri gerekir. Bu ülke ürettikçe güçlenecek, dışa bağımlılığa son verecektir. Tarım alanında bizlerde üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da düzenlenen toplantıda Konya Ovasına çevre illerden su getirme talebini yenilerken, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de kuyu barışı istediklerini ifade etti.

MUHAMMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim