Özdal Karahan Konya’nın turizm sektöründe ekonomik anlamda gelirinin yüksek olabileceğini ifade ederek, “Pandemi öncesinde Konya Turizmi de tabi ki ülke turizmi ile aynı oranda gelişme göstermekteydi. Her yıl farklı ülkelerden gelen yabancı turist sayısı artışı gözlemlenmekteydi. Özellikle son yıllarda uzak doğu ülkelerinden gelen turist sayılarının çeşitliği ile şehrimizde de yapılanma anlamında farklılıklar oluşturmaktadır. Otel ve turistik alt yapı yapılanması artışının direk olarak şehre turizm anlamında katkı sağlamayacağı gerçeği ortadadır. Önemli olan ilgili kurumların turizm gelirinin şehre katacağı artı değerlerin farkına varmasıdır.” 

ÇOK FAZLA TURİSTİK

MALZEMEMİZ VAR

Konya’nın şehir olarak çok fazla sayıda turistik malzemesi olduğuna ve bu malzemeyi yeterince kullanamadığımıza dikkat çeken TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, “Konya büyük bir kültürün merkezi ve Selçuklu’nun Başkenti olması ile birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bunun yanında ilçelerimizdeki doğal güzelliklerden dolayı da elimizde çok fazla sayıda turistik malzeme olduğu aşikârdır. Önemli olan bu malzemeyi bütün bir şehir olarak kullanabilmemizdir. Yani şehri idare edenler ile sokaktaki her bir bireyin turizmin kazanımları konusunda aynı düşüncelere sahip olması ve sahip çıkmasıdır. Ortak akılla hareket edilerek, ortak projeler geliştirilmelidir. Asıl önemlisi de bu projelerin biran önce hayata geçirilmesidir. Eğer bu sağlanırsa Konya turizmde hak ettiği yere gelirken, ekonomik anlamda da kazancı artarken, sektördeki istihdam sayısı da artar. Pandemi süreci ile birlikte turizm sektöründeki keskin bir düşüşü şehir olarak biz de yaşadık. Bu yıl ciddi bir kayıp olacağı ortadadır. Ama bu dönemi şehrimizdeki kurumlar iyi değerlendirir ve yorumlar ise, gelecek yıllarda çok daha büyük turizm gelirlerine ulaşabiliriz.”

SON YILLARDA ÖNEMLİ

ADIMLAR ATILDI

Konya’nın turizmde geniş bir potansiyele sahip olduğunu anlatan TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, “Konya ve bölgesi turizm açısından oldukça geniş bir potansiyele sahiptir.  Özellikle turizmin her alanında zengin bir yapımız var. Bunun değerlendirilmesini istiyoruz. Var olan potansiyelimize rağmen eksiğimiz ise, yılın 12 ayını turizmle geçiremeyişimizdir. Son yıllarda belediyelerimiz ve resmi kurumlarımız turizm sektörünün canlanması anlamında çok güzel çalışmalar yapmaktadır. Bizde bu sürece elimizden gelen desteği ve katkıyı sunuyoruz. Bizimde yer aldığımız KOTEV’ de (Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı) Konya turizmin gelişmesi anlamında yapılan çalışmalar gelecek açısından umut vericidir.  Özellikle son olarak Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’la birlikte yaptığımız toplantıda şehrimizin turizmin gelişmesi ve eksikliklerinin giderilmesi yönünde verimli bir toplantı yaptık. Umarım en kısa sürede hayata geçer, şehrimizde turizmde hak ettiği yeri gelir.”      

TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, turizmin ekonomik olarak sağladığı katkıya dikkat çekti. Selçuklu Başşehri Konya’nın birçok turistik malzemesi olduğunu belirten Karahan, bunların iyi değerlendirilerek turizmi 12 aya yaymak gerektiğini söyledi

Turizm merkezi olmalıyız

Konya Yenigün Gazetesi olarak şehrimiz Konya’da bütün sektörlerin, kurum ve kuruluşların nabzını tutma adına, şehrimizin geleceğine ve sorunlarının çözümüne dikkat çekme anlamındaki ilk röportajımızda, TÜRSAB Konya BTK Başkanı ve Konsey Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdürü Özdal Karahan’la gerçekleştirdik.  

Özdal KARAH AN kimdir? Kaç yıldır sektörün içindesiniz?

1969 yılı Konya Doğumluyum. Orta ve lise öğrenimini Konya’da tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünü bitirdim. Üniversite yıllarında Türkiye Çocuk Dergisi ve Türkiye Sivil Havacılık Sendikasında gazetecilik yaptım. Üniversite yıllarında kurulmuş olan aile şirketi ile Turizm ile tanışmış oldum. 1990 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra turizm ile ilgilenmeye başladım. Aile şirketimizde çalışmaya başladıktan sonra Konya’da turizm konusunda ilk başarılar bizlere nasip oldu. İlk Konya’da IATA acenta olmak, ilk defa uluslararası bir araç kiralama şirketinin bayiliği, ilk defa büyük bir tur operatörünün Konya acentalığı gibi pek çok konuda öncülük ettik. Hac ve umre şirketi olarak kurulan turizm acentamız, turizmin diğer faaliyetlerinde de başarılı çalışmalara imza atmış oldu.30 yıldır sektörün içinden birisi olarak, yılların getirdiği derin bir tecrübeye sahip oldum.2018 yılından bu yana iki dönemdir, TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Konya Bölge Temsil Kurulu(BTK) Başkanlığı yapmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım. İngilizce biliyorum.

TÜRSAB Konya BTK olarak yaptığınız çalışmalardan bahsedermisiniz?

TÜRSAB Konya olarak üyelerimizle birlik ve beraberliği artırma anlamında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle dünyadaki ve ülkemizdeki turizm sektörüyle ilgili gelişmeleri üyelerimize bildiriyoruz. Şehrimizdeki sosyal destek projelerine üyelerimizin katımlını sağlamak adına etkinlikler düzenliyoruz. Bunları sıralarsak, hac ve umre dönemiyle ilgili kamuoyunu bilgilendirme adına basın açıklaması yaptık. Kızılay Kan merkeziyle birlikte kan bağışı kampanyası düzenledik. Bunun yanında Muharrem ayıları içinde aşure etkinlikleri, Ramazan ayları içinde de iftarlar programları düzenledik. Pandemi sürecinde de turizm ve seyahat acentelerinin ekonomik kayıplarını dile getirmek üzere basın açıklamaları yaptık. Turizm sektörünün bu süreçte desteklenmesi konusunda iktidara ve ilgili bakanlığa çağrıda bulunduk. Ayrıca turistik tesislerde yine üyelerimizin katılımıyla kahvaltılar yaptık. Pandemi sürecinde Konya dışına info(gezi) programları düzenledik.  Aydın Kuşadası bölgesi, Antalya’nın Manavgat ve Side bölgesindeki otelleri ve tesisleri gezerek, pandemi sürecindeki tesislerin uyguladıkları tedbirleri yerinde görerek inceleme fırsatı bulduk. Şehrimizin turizminin gelişmesi anlamındaki toplantılara katılarak, önerilerde bulunduk. Şehrimizdeki belediyeleri, resmi kurumları ve STK’ları ziyaret ederek, şehrimizin turizminin gelişmesi yönünde fikir alışverişlerinde bulunduk. Bundan sonra da bu tür faaliyetlerimize devam edeceğiz.   

Konya ve Türkiye turizminin değerlendirirsek neler söylersiniz?   

Son yıllarda yapılan devasa oteller ile orantılı olarak Türkiye Turizmi de gün geçtikçe artmakta. Pandemi sürecinde 2020 yılı için sadece ara verdik diyebiliriz. Türkiye Turizminin geleceği her zaman parlak olmuştur.  Beklentiler her yıl çıtayı yüksek tutmamıza neden olmaktadır. Her yıl artan turist sayımız 2019 yılında 52 milyon civarında gerçekleşirken, gelirimiz 35 milyar dolar civarında oldu. 2023 hedeflimiz ülke olarak 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir olarak öngörülmektedir. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için ülke olarak turizm çeşitliliği oluşturmaya çalışmaktayız. Ülkemizin sadece deniz, kum ve güneş anlayışından veya tanıtımından diğer alanlarda da, dünya pastasından pay almak için son yıllarda harekete geçildi. Nitelikli turizm anlayışına doğru hızla hareket etmek ve ona göre yatırımlar yapılmaya başlandı. Bu amaçla yıllardır bir eksiğimiz olan tanıtım için, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuş oldu. Bu sayede aslında 2020 yılı içerisinde ciddi bir gelişme beklenmekteydi. Bu maksatla nitelikli turizm branşlarından olan Gastronomi turizmini ön plana çıkarmak için Turizm Bakanlığımız tarafından “Türk Mutfak Yılı” olarak açıklanmış ve buna göre hazırlıklar yapılmıştı. Ama Pandemi ile bütün bunlar istenildiği gibi sonuçlanmayacak. Türkiye bu yıl hedeflerinin yüzde 20 sini gerçekleştirmesi bile başarı olarak algılanabilir.

Pandemi öncesinde Konya Turizmi de tabi ki ülke turizmi ile aynı oranda gelişme göstermekteydi. Her yıl farklı ülkelerden gelen yabancı turist sayısı artışı gözlemlenmekteydi. Özellikle son yıllarda uzak doğu ülkelerinden gelen turist sayılarının çeşitliği ile şehrimizde de yapılanma anlamında farklılıklar oluşturmakta. Otel ve turistik alt yapı yapılanması artışının direk olarak şehre turizm anlamında katkı sağlamayacağı gerçeği ortadadır. Önemli olan ilgili kurumların turizm gelirinin şehre katacağı artı değerlerin farkına varmasıdır. Büyük bir kültürün merkezi olması, Selçuklu’nun Başkenti olması ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan bir şehir olarak elimizde çok fazla sayıda turistik malzeme oluğu aşikârdır. Bu malzemeyi bütün bir şehir olarak kullanabilmemizdir. Yani şehri idare edenler ile sokaktaki her bir bireyin turizmin kazanımları konusunda aynı düşüncelere sahip olması ve sahip çıkmasıdır. Ortak akılla hareket edilerek, ortak projeler geliştirilmelidir. Asıl önemlisi de bu projelerin biran önce hayata geçirilmesidir. Eğer bu sağlanırsa Konya turizmde hak ettiği yere gelirken, ekonomik anlamda da kazancı artarken, istihdam sayısı da artar. Pandemi süreci ile birlikte turizm sektöründeki keskin bir düşüş şehir olarak biz de yaşadık. Bu yıl ciddi bir kayıp olacağı ortadadır. Ama bu dönemi kurumlar iyi değerlendirir ve yorumlar ise, gelecek yıllarda çok daha büyük turizm gelirlerine ulaşabiliriz.

Konya’daki seyahat Acentelerinin sayısı kaçtır? Ağırlık turizmin hangi alanlarında hizmet veriyorlar?

Konya’da seyahat acentaları tarihine bakıldığında köken olarak pek çoğunun eskiden hac ve umre acentası olarak kurulduğu bir gerçektir. Ama daha sonraki yıllarda acentalarımız o kadar hızlı bir gelişim gösterdi ki, bugün turizmin bütün branşlarında faaliyet gösteren acentalarımız mevcut ve sadece uzman oldukları konuda hizmet vermekteler. Sadece hac ve umre acentalarımızın oranı %20 civarındadır. Diğerleri uçak bileti konusunda, kültür turları, otel rezervasyonu, yurt dışı turları, fuar organizasyonu, yurt dışı fuar organizasyonları, doğa sporları turları_ eko turizm, av turizmi, dalgıç, dalma gibi çok spesifik konularda da olmak üzere pek konuda Türkiye geneli adından söz ettiren, son derece profesyonel acentalarımız var. TÜRSAB Konya Bölge yürütme kuruluna Konya ve Karaman ilimiz dâhil olup, 200’ze yakın üyemiz olan seyahat acentamız vardır.

Seyahat Acenteleri kurumsallaşma anlamında yeterlimi? 

Bölgemizdeki acentalarımız son yıllarda hızlı gelişim göstermeye başladı. Dünya trendlerini takip eden, teknoloji ve yeniliklere ayak uyduran ve gelişen işletmeler haline geldi. Bununla birlikte hızla kurumsallaşma yolunda ilerleyen acentalarımız var. Kurumsallaşma anlamında iyiye doğru gidiyoruz.

Konya turizme yeterince değer veriliyor mu? Eksiklikleri nelerdir? Yerel yönetimlerin ve resmi kurumların turizme katıları nasıldır?

Geçmiş dönemlerde Turizme yeteri kadar ilgi gösterilmediğini düşünenlerden biriyim. Ülke ekonomisi için son derece önemli bir sektör olması yıllardır bilindiği halde ve ulusal çapta bu yönde yatırımlar yapılmasına rağmen Konya hep geride kaldı diye düşünüyorum. Bunun en büyük nedenlerden bir tanesi hazır elimizde Mevlana olması ve onun yeterli olarak görülmesi. Yıllardır da bunun için özel bir tanıtım ve harcama yapılmaması, Mevlana’nın kendi iç ve dış turist portföyünü oluşturması şehir için biraz hazırcılık oluyordu. Sayılar ile ülkemizde en çok ziyaret edilen müzeler arasında ikinci veya üçüncü sırada olması yöneticilerimiz için yeterli görülmüş gibi gözüküyor. Bu da kendi içerisinde sadece Mevlana ile özdeş bir turizm olgusunun zaman içerisinde belleklerde yerleşmesine neden oldu.  Yeni markalar oluşturulmasının önüne geçmiş veya hiçbir zaman düşünülmemesine neden olmuş diyebiliriz. Geçmiş yıllarda şehre turistin getirmiş olduğu ekonomik katkı azaldıkça yeni turizm alanlarında da var olduğumuzu yada olmak zorunda olduğumuz anlaşılmış gibi geliyor. Ya da dünyada turizmin şehirlere yapmış olduğu katkının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaya başlandı diyebiliriz. Dolayısıyla biz de şu anda bu pastadan şehrimize ne kadar yönlendirebiliriz derdinde olanların sayısı artmaya başladı diyebiliriz. Özellikle son yerel seçimlerden sonraki başkanlarımız bunun farkında olduklarını düşünüyorum ve bu yönde ciddi çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Bu aşamada yeni bir anlayış peşinde olduklarını düşünüyoruz ve bunu destekliyoruz. Özellikle Konya Tropikal Kelebek Bahçesi son yıllarda bu anlamda şehre kazandırılmış en büyük katkılardan birisidir. Aynı şekilde Sille köyünün turizme kazandırılması bu konudaki büyük hizmetlerden diyebiliriz. Ama şehirdeki turizm sevdalılarının beklentisi daha büyüktür. En önemli sıkıntılardan birisi şehri idare eden kurumlar arasında birliğin sağlanamaması. Bunu başardığımız takdirde ve özellikle yerel yönetimler bunu bir görev olarak kabul ederse çeşitliği ve markası çok olan bir turizm merkezi haline geliriz ve yılın 12 ayı turizmle dolu bir şehri olabiliriz.

Turizm sektörünün sorunları ve çözümü noktasında önerileriniz nelerdir?

Pandemi sürecinin darbe vurmuş olduğu en önemli sektör turizm olmuştur. Şu anda turizm sektörü büyük kan kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. İşin en zor tarafı bu sürecin ne zaman sona ereceğinin bilinmemesidir. Bu bilinmezlik gelecek için umutsuzlukların artmasına neden olmakta. Dolayısıyla pandemi sürecinde özellikle orta ve küçük acentaların desteklenmesi gerekmekteydi. Bu bölüm yapılan desteklerden hiç bir şekilde faydalanamayan grup oldu. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda büyük bir kırılma veya kayıp geliyorum diyor. Mevcut durum itibariyle 2. dalga açıklanmasa da bunun yaşandığı ortadadır. Buna göre yeni destek paketleri açıklanmalıydı. 2021 yılının Nisan ayına kadar olacak şekilde sektör için yeni destek paketleri açıklanmalıdır. Sektör bu beklenti içindedir.  

Gelecek yıl turizm sezonu için neler yapılmalı ve konuda neler düşünüyorsunuz?

Pandemi süreci ile bu yılı turizm olarak kaybettik ama 2021 yılının bu yıldan yapamadıklarımızı da üzerine ilave ederek geleceğini düşünüyorum. Yani 2021 yılında turizm hareketliliğinin daha fazla olacağını ve bunu kısa bir zaman diliminde yapacağımızı düşünerek buna göre hazırlıklı olmak gerekiyor. 2021 yılına umutlarımızı taşımak ve ekonomik olarak kayıplarımızı telafi edeceğimiz umut ediyorum. Bu noktadan sonra gelecek yıl hazırlıklarına başlamamız gerekir. Her zaman olduğu gibi yeni umutlara yelken açmalıyız.

Son olarak özel bir mesajınız var mı?

Konya ve bölgesi turizm açısından oldukça geniş bir potansiyele sahiptir.  Özellikle turizmin her alanında zengin bir yapımız var. Bunun değerlendirilmesini istiyoruz. Eksiğimiz ise, yılın 12 ayını turizmle geçiremeyişimizdir. Son yıllarda belediyelerimiz ve resmi kurumlarımız turizm sektörünün canlanması anlamında çok güzel çalışmalar yapmaktadır. Bizde bu sürece elimizden gelen desteği ve katkıyı sunuyoruz. Bizimde yer aldığımız KOTEV’ de (Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı) Konya turizmin gelişmesi anlamında yapılan çalışmalar gelecek açısından umut vericidir.  Özellikle son olarak Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay’la birlikte yaptığımız toplantıda şehrimizin turizmin gelişmesi ve eksikliklerinin giderilmesi yönünde verimli bir toplantı yaptık. Umarım en kısa sürede hayata geçer, şehrimizde turizmde hak ettiği yeri gelir.       

Editör: TE Bilişim