Her yıl olduğu gibi bu yılda, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni ile birlikte Mevlana Türbesi önünde kurulan çadıra, farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen misafirler yoğun ilgi gösteriyor. Çadırı ziyaret eden Abdullah Kılıç, “Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni için Avusturya’dan Konya’ya geldim. Mevlana türbesi önünde kurulmuş olan çadırı merak edip içeriye girdim. Çok güzel ve farklı bir ortam olduğunu gördüm. Burada dini sohbetlerin yapıldığını öğrendim. Farklı şehirlerden ve farklı ülkelerden gelen insanların Konya’yı ve Konya’da yaşamış, kendini ilime ve bilime adamış insanları tanımları için çok güzel bir organizasyon olmuş. Burada verilen hizmetten de çok memnun kaldığımı belirtmek isterim. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ve Konta İl Turizm Müdürlüğü’ne çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

‘MEŞHURLUĞU İLE ANLATILMAMALI’

Kılıç, “Mevlana’yı anmak için Mevlana’nın yaşadığı hayatı öğrenmek lazım. Sadece meşhurluğu ile anılması doğru değil. Mevlana’nın ömrü boyunca İslam için faydalı ilimler yapmış bir alimdir.  Bu bağlamda Mevlana yaşayış tarzı ile anılmalı ve yaşatılmalı. Konya Büyükşehir Belediyesi de düzenlediği programlar ile Mevlana’nın yaşantısı ile örnek alınması ve hatırlanması gerektiğini gözler önüne çıkarıyor. Burada yapılan Türbe Önü buluşma çadırı da çok güzel bir uygulama olmuş. Burada ilim insanları sohbetler düzenliyor. Katılan vatandaşlarımız bilgi sahibi oluyor. Hem Konya’nın tanınması hem de Konya’nın geçmiş tarihinin yaşatılması ve hatırlatılması bakımından büyük avantaj. Her şey mükemmel olmuş. Daha da güzelleştirmek için çalışılıyor. Konya’mızın programlar dışında tanıtılması da önemli bu bağlamda konferanslar, gençlerin bilinçlendirilmesi, halkın bilgilendirilmesi için farklı etkinliklerin düzenlenmesi çok faydalı olacaktır” dedi.

‘HER YIL DÜZENLENMESİ HOŞUMUZA GİDİYOR’

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni için Sivas’tan gelen Deniz Kılıç’ta, “Böyle etkinliklerin her yıl düzenli olarak yapılması çok güzel bir şey. İmkanımız oldukça bizde katılmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl katılmıştım ve çok etkilendim. Bu yıl tekrardan katılmak istedim. İnsanlar katılarak bilgi alıyor ve Konya ile ilgili geniş bilgi edinebiliyor. Konya’mız bilindiği gibi bir İslam şehridir. Dini yapıtlar ve İlim insanların yaşadığı kentimizdir. Katılan insanlar kendilerine kesinlikle faydalı bilgiler katar. Kesinlikle çok beğendim fakat Mevlana Meydanı’na ulaşım biraz sıkıntılı. Tramvay seferleri sıklaştırılarak ulaşımın kolaylaştırılması daha güzel olur” diye konuştu.

‘GÖNLÜMÜN ŞEHRİ’

Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğrencisi Olan Duygu Aydın, “İlk olarak Konyalıların Mevlana’ya Şems-i Tebrizi’ye o kadar uzun zamandan sonra hala sahip çıkıyor olması ve onları hatırlatıyor olması gerçekten gurur verici. Her yıl baktığımız zaman aynı düzenle ve önemle devam ediyor.. Devam edilmesi için de önemli çalışmalar yapılıyor. Buraya gelip konuşma yapan kişilere de baktığımız zaman, bu alanda uzman kişiler olduğunu görürüz. Katılımcıların kendilerine maksimum fayda sağlayabileceği etkinlikler diyebilirim. Burada o insanların konuşma yapması ve karşılıklı bilgi alışverişi yapılması çok önemli ve değerli. Yıl dönümlerine baktığımız zaman katılanların sadece Konyalı olmadığını görüyoruz. Bu etkinliklerle birlikte onlar daha çok Konya’ya ısındırılıyor, gönülleri buraya bağlanıyor ve Konya’mızı daha çok seviyorlar. Aslen Giresunluyum fakat gönlümün şehri Konya’dır. Konya’nın bende bambaşka bir yeri var. Çünkü her tarafına baktığımız zaman ayrı bir zaad, ayrı bir ilim yatıyor. Kafanızı ne tarafa çevirirseniz çevirin ilime dair şeyler görebiliyorsunuz. Bu tarz etkinliklerin sıklaştırılması ve Konya’da bulunan 5 tane üniversitede ki öğrencilerin daha çok bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Sadece Konyalı olan vatandaşlar değil herkesin tanıması sağlanmalı. Örnek vermem gerekirse Sadrettin Konevi, Mevlana kadar bilinmesi gereken bir zat. Fakat ne kadar bilindiği ya da tanındığı tartışılır. Bununla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi üniversiteler için şehir gezisi ve ilim insanlarına ziyaret etkinlikleri ile daha çok hatırlanması sağlanabilir” şeklinde konuştu.

‘MÜKEMMEL BİR ATMOSFER’

Türbe Önü çadırını ziyaret eden Abdurrahman Özkaynak, “Konya’da ikamet ediyorum ve düzenlenen etkinliklere katılıyorum. Geçmişten günümüze islam medeniyetinden birçok alim Konya’mızda yaşamış bulunuyor. Bunların tanınması ve hatırlanması için düzenlenen bu etkinlikler gözle görülür derecede ilgi görüyor. Konya’mız da söylendiği gibi tam bir İslam şehri. Burada kurulan çadır da çok güzel ve muazzam bir mekan. Burada düzenlenen sohbetler herkes için fayda sağlıyor. Burada sunulan hizmetler de çok hoşuma gitti. Dışardan gelen turistler için çok güzel avantaj. Konya’da olanların çoğu bilgi sahibi fakat dışardan gelen insanlar bilgiye açlar. Bu etkinlikler de Konya’nın tanınması ve Konya’da yaşamış ilim insanlarını tanıtmak için mükemmel etkinliklerdir. Böyle imkanların sunulduğu için ilk önce Allah’a şükür daha sonra emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim