Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni kapsamında, ‘Türbe Önü Buluşmaları’ devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni ile birlikte Mevlana Türbesi önünde kurulan çadıra, farklı şehirlerden ve ülkelerden gelen misafirler yoğun ilgi gösteriyor. 11:00 ile 23:00 saatleri arasında gelen misafirlere hizmet veren çadırda farklı etkinlikler de düzenleniyor. Yetişkinler için dini sohbetler ve musiki dinletisi, çocuklar için ise gölge oyunu gibi farklı etkinlikler düzenleniyor. Kurulan çadırda misafirlere ikramlar da sunuluyor. Farklı illerden ve ülkelerden gelen insanların bir çatı altında toplanması, insanların farklı illeri, ülkeleri ve onların kültürel özelliklerini öğrenmelerini sağlıyor. Çadırdan bulunan tanıtım kitapçıkları ile 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni’ni ve Konya ile ilgili diğer detayları da öğrenme şansını yakalıyorlar. Çadırı ziyaret eden vatandaşlar çadırdaki hizmetten ve oradaki ortamdan mutlu şekilde ayrıldıklarını dile getiriyorlar.

‘ÇOK GÜZEL BİR ORTAM’

Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni kapsamında, ‘Türbe Önü Buluşmaları’ sloganıyla kurulan çadırı ziyaret eden Ali Ceylan, “İlk defa bugün geldim. Dini sohbetler ve farklı faydalı etkinlikler yapılıyor. Burada bulunmak, buranın havasını solumak gerçekten tarif edilmesi zor derecede güzel. Sadece etkinliklerle kalmayıp farklı kültürden insanlarla tanışıp onların şehirleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. En önemlisi de yeni dostluklar ediniyoruz. Çok güzel bir çadır olmuş. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Soğuk havada burada ısınıp, dinlenerek sıcak bir bardak çay içme fırsatımız var. Böyle güzel bir organizasyonda farklı yeni insanlar tanıma şansımız var. Buradaki sohbetler başlıca insanı huzura kavuşturuyor. Burada gerçekleştirilen etkinliklere katılmak için İstanbul’dan geldim. Gelip görülmesi gerekiyor. Yaşadığım çevredeki insanlara seslenerek Buradaki ortamı kulaktan duyarak yaşamamalarını, bizzat gelip görmelerini ve buranın havasını solumalarını tavsiye ediyorum. Etkinlikler Konya’nın tarihinin tanınması Hz. Mevlana’nın tanınması ve anılması, gençlerimizin ve farklı illerdeki vatandaşlarımızın onu daha iyi bilmesi için çok güzel olmuş. Burada vakit geçirirken çok duygulandım. Vesile olan herkese tekrardan çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

‘TÖRENLER İÇİN ALMANYA’DAN GELDİM’

 Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni kapsamında, ‘Türbe Önü Buluşmaları’ çadırı hakkında konuşan Semra Çini de “Her şeyden önce Konya’nın misafirperverliğinden ve hizmetlerinden çok memnun kaldığımı belirtmek isterim. Almanya’da yaşıyorum ve Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni için buraya geldim. Program esnasında çok duygusal anlar yaşadım. Şimdi burada ki çadırda olmak, buradaki atmosferde bulunmak tarifi olmayan bir duygu. Konya’nın tarihini resmen yaşatıyorlar diyebilirim. 06 Aralık tarihinden beri buradayım ve gezilip görülecek öyle güzel ve dini mekanlar var. Olabildiğince dolu dolu ve her Konya’nın her köşesini gezerek değerlendireceğim bir ziyaret oldu. Şeb-i Arus haftası boyunca buradayım ve tüm törenlere inşallah katılacağım. Çadırda verilen hizmetten çok memnun kaldık. Dün akşam da Ahmet Özhan’ın açılışını ziyaret ettim. Semazenler falan çok güzeldi, çok duygusal anlar yaşadım. Hz. Mevlana’yı da ziyaret ettim. Şeb-i Arus nedeniyle olsa gerek çok kalabalıktı. Almanya’dan buraya gelmemin sebebi Hz. Mevlana’yı kendi gözlerimle görüp sadece duyumlarla ya da farklı kaynaklardan edindiğim bilgilerden artı olarak görme isteğimdi. Şeb-i Arus haftası da buna vesile oldu. Konya’da bulunan kültürel zenginliklerin daha çok gün yüzüne çıkarılması ve bu güzel, duygusal anların sadece belirli haftalarda değil her ziyaret edildiğinde yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Arkadaşlarıma ve yakın çevreme anlatmaya başladım bile. Onlara da sürekli söylüyorum sadece duymakla ya da araştırmakla kalmayın. Kesinlikle gidilip görülmesi gereken mükemmel mekanlar ve kesinlikle insanın duygularını harekete geçiren programlar düzenleniyor. Herkesin katılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘YERİNDE YAŞANMASI GEREKİYOR’

Şeb-i Arus Haftası ile ilgili Selma Zerenoğlu, “Almanya’dan ilk defa bu yıl geldim. Burada vaktin nasıl geçtiğini bile anlayamıyorum. Çok güzel ve görülmeye değer yerler gezdim, programlara katıldım. Kesinlikle görülmesi gereken ve yerinde yaşanması gereken duygular. Geçtiğimiz yıl ablamlar gelmişti. Onlar çok beğenmişler ve etkilenmişler. Onlarla beraber bu yıl ilk defa ben de katıldım. Gerçekten anlatıldığından çok daha güzelmiş. Konya’ya ilk indiğimiz andan farklı bir havası olduğunu hissettiren bir şehir. Dün akşam katıldığımız sema programları da beni derinden etkiledi. Daha önceden televizyonda birkaç defa seyretmiştim fakat kesinlikle televizyonda seyredildiği gibi değil. Gerçeği bambaşka, çok güzel bir gösteriydi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

‘HERKESE TAVSİYE EDERİM’

Manisa’dan ilk defa Hz. Mevlâna’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Şeb-i Arus Anma Töreni için geldiğine vurgu yapan Yeliz Asena Mutlu, “Manisa’nın Kula ilçesinde yaşıyorum. Bu yıl il defa Şeb-i Arus Anma Töreni için Konya’ya geldim ve gerçekleştirilen etkinliklerden çok memnun kaldım. Burada kurulan çadır Konya’nın misafirlerine verdiği değeri gözler önüne sermiş diyebilirim. Burada oturup ısınma imkanını buluyorken ayrıca ikramlarda da bulunuluyor. Düzenlenen dini sohbetler ve farklı etkinliklerle Konya hakkında ve Hz. Mevlana Hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmış oluyoruz Gerçekten çok hoşuma gitti. Aynı etkinliklerin Manisa’da da yapılmasını isterdim. Herkesin gelip görmesi gerektiğini düşünüyorum. Çok güzel bir program düzenlenmiş teşekkür ederim” dedi.

‘TARİHİMİZ HATIRLANIYOR’

Çadırdaki hizmetten çok memnun kaldığını dile getiren Fikret Malkoç ise “Samsun’dan Şeb-i Arus Anma Töreni için Konya’ya geldim. Düzenlenen etkinliklerden ve burada kurulmuş olan çadırdan çok memnun kaldım. Hizmet olarak ve misafirperverlik konusunda Konya’nın eline su dökülemez. Düzenlenen programlarla tarihimiz hatırlanıyor, hatta tekrar yaşatılıyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

BERKCAN BAŞ


Editör: TE Bilişim