Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetim seferberliği başladı. Konuyla ilgili önceki gün açıklama yapan Bakan Bekir Pakdemirli, gıda denetimlerinin 6 gün boyunca devam edeceğini söylemiş, ilçeler dahil 81 ilde gerçekleştirilecek denetimlerde halkın en çok tükettiği ürünlerin denetleneceğini bildirmişti. Açıklamanın ardından Konya’da da denetimler hızlı bir şekilde başladı. Bu kapsamda Konya Torku Şeker Et-Süt Ürünleri Entegre Tesisi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetimlere tabi tutuldu.  Gıda denetimi seferberliği uygulaması içerisinde yapılan denetimlerde Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Torku Et Entegre tesisine yaptığı ziyarette et üretim tesisini Konya Torku Panagro Genel Müdürleri ile dolaşarak, ekiplerle birlikte denetim yaptı ve ardından da açıklamalarda bulundu.

Ergin, yaptığı açıklamada, gıda denetimiyle ilgili Bakan Pakdemirli’nin yaptığı açıklamayı hatırlattı. “Sayın Bakanımızın Talimatları ile 17.02.2020 Tarihi itibariyle Türkiye çapında Gıda Denetim Seferberliği başlamıştır” diyen Ergin, “Bu seferberlik kapsamında pazartesi günü süt ve süt ürünleri üreten işyerleri ve takviye edici gıda üretimi yapan işyerleri, 18.02.2020 yani bugün et ve et ürünleri üreten işyerleri denetimi yapılıyor, önümüzdeki günlerde diğer sektörler denetlenecek. Konya genelinde şu anda 31 ilçemizde 150 kontrol görevlisi denetimler devam etmektedir” dedi.

TORKU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜNDEN TAM NOT ALDI

Konya Torku Şeker Et-Süt Ürünleri Üretim Tesisi, İl Tarım ve Orman Bakanlığı gıda denetimlerinden tam not aldı. Ergin, “Şu anda denetlediğimiz Panagro et ve et ürünleri işleme tesisi görüldüğü gibi hijyen esaslarına harfiyen uyan gıda güvenilirliği konusunda çok titiz çalışan, hem Konya’mızın hem de Türkiye’mizin medarı iftiharı bir tesistir. Bu çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ederiz” diye konuştu.

2019 yılında ki denetimlerden de bahseden Ergin, denetimlerin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafında yapıldığından bahsederek, “İl ve İlçe Müdürlüklerimizce 2019 yılında 18 bin 150 işletmeye 36 bin 194 adet denetim yapılmıştır. Bu denetimler neticesi işyerlerine 738 adet (5 milyon 500 bin TL) İdari para cezası uygulanmıştır. Yine aynı dönemde 2.400 gıda ve yem numunesi alınmış olumsuz çıkan 169 numuneye idari işlem tesis edilmiştir. Ayrıca insan sağlığına aykırı ürün üreten ve ürünlerinde taklit tağşiş yapan firmalar Tarım ve Orman Bakanlığımızca kamuoyuna ifşa edilmiştir. 2020 yılı başından 17.02.2020 tarihine kadar kontrol görevlilerimiz tarafında 3650 işyerinin denetim yapılmış, bu denetimler neticesi 69 işletmeye idari para cezası uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.

ALO 174 HATIRLATMASI

Tüketicilerin Alo 174 Gıda Hattı’na gıda ile her türlü şikayette bulunabileceklerini hatırlatan Ergin, şunları kaydetti, “Buraya yapılan ihbar ve şikâyetler web tabanlı yazılımlar sayesinde içeriğine göre ya Bakanlığımıza ya da daha önce 81 ilde belirlenen temas noktalarına değerlendirilmek üzere iletilmektedir. İlimizde de 2019 yılında 1698 adet Alo Gıda hattına müracaat alınmıştır. Bu müracaatlara istinaden denetimler yapılmış 202 işyerine idari para cezası uygulanmıştır. Tüm tüketicilerden beklentimiz gıda ile ilgili karşılaştıkları problemlerde mutlaka 174 alo gıda hattını aramalarıdır.”

EĞİTİM VERİLİYOR

Ayrıca Ergin, uzman personeli eğitimi de verdiklerini belirterek, “İl müdürlüklerinin sadece denetim işlemleri yapmayıp aynı zamanda uzman personeller aracılığıyla ilk ve orta dereceli okullarda gıda sektörüne yönelik hijyen ve mevzuat eğitim verdiklerini açıkladı. 2019 yılı içerisinde de 950 öğrenciye eğitim verilmiştir” şeklinde konuştu.

SEFA SALİH KULA

Editör: TE Bilişim