Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan Kurumlar Arası İş Birliği Yayım Projeleri kapsamında Selçuklu ilçesine bağlı Aşağıpınarbaşı Mahallesinde önder çiftçi Ziya Er’e ait tarlada kurulan 9 dekarlık demonstrasyonda, BATEM araştırıcıları tarafından geliştirilen ve tescil ettirilen, yerli ve milli Pehlivan07 silajlık mısır ve Ataem-7 soya çeşitlerinin tanıtımı yapıldı. Etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı da katıldı.

Konya’da 938 bin dekar alanda yem bitkileri üretimi yapıldığı, bunun 382 bin dekarlık kısmının (yüzde 40) kısmında silajlık mısır üretimi yapıldığı bildirildi. Soya üretiminin ise bölgede 138 dekarlık küçük bir alanda yapıldığı, silajlık üretiminin ise olmadığı ifade edilirken, “Soyada ülkemiz net ithalatçı ülke konumunda olup 2019 yılında 2,5 milyon tonun üzerinde soya ithal edilmiştir. Mısır yetiştiriciliği için kullanılan tohumda da büyük oranda dışa bağımlı bulunmaktayız. Mısır üretimi yıllar itibarı ile büyük oranda artış gösterirken soya üretiminde de üretim alanı artmaktadır. Bakanlığımız bünyesinde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve diğer Araştırma Enstitülerimiz tarafından geliştirilen yerli mısır ve soya çeşitlerinin varlığı memnuniyet vericidir. Ancak bu çeşitlerin ülkemizde ve bölgemizde tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması yeteri düzeyde gerçekleştirilememiştir.  

Tam bu noktada bu çalışmamızın hedefi ortaya çıkmaktadır. Hedef, yerli üretim tohumlarımızın bölgemizde üretici şartlarında demonstrasyonlarının kurularak tanıtılmasının sağlanması ve ekim alanlarının artırılmasıdır.  Ayrıca silajlık mısırın soya ile birlikte ekilip hasatta harmanlanarak silaj yapılması ile silajın besin değeri yükselecek ve kaliteli yem elde edilecektir. Soya danesinde ham protein oranı yüzde 36-42'dir. Normal şartlar altında silajlık mısırın tek başına silaj yapımında ham protein oranı yüzde 7 iken, soya fasulyesi ile beraber silaj yapılmasıyla ham protein oranı yüzde 12-14'lere çıkmaktadır” bilgileri paylaşıldı.

‘Neden bu tohumları tercih etmeliyiz?’ sorusuna da uygulama sonuçlarının en doğru cevabı verdiği bildirilen açıklamada, “Yerli üretim olmaları ve dekara tohum maliyetlerinin düşük olması, geliştirilen bu çeşitlerin klasik ıslah metotları (melezleme) ile ıslah edilmiş olması (GDO olmamaları), verim değerlerinin standart çeşitlerin üzerinde olması, tohumda dışa bağımlılığın azalması, silajlık mısırın soya ile birlikte ekilip hasatta harmanlanarak silaj yapılması ile silajın besin değerinin artırılması ile kıymetli bir hayvan yemi elde edilecek olması cevaplarını sıralayabiliriz” denildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim