Tüm dünyayı kasıp kavuran, sağlığa etkileri itibariyle büyük korku uyandıran ve insanlar üzerinde silinmez bir etki bırakan koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başladığı Mart ayından bu yana günlük hayat tarzımızda köklü değişiklikler oldu.

Gelinen noktaya bakıldığında insanlar, daha önce yakınlarında hissetmedikleri koronavirüs tehlikesini artık daha yakından hissetmeye, birçok insanda bu ölümcül virüse yakalanarak etkilerini doğrudan yaşamaya başladı.

Böylesi bir süreçte sosyal mesafeyi korumanın, maskeli bir hayat tarzını benimsemenin ve temizliğin önemi başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, devlet kurumları tarafından sürekli vurgulanırken, gereken önlemleri almak için de harcanan çalışmalar devam ediyor.

Sağlık açısından önemli izler bırakan ve bırakma eğilimi olan koronavirüse karşı alınan önlemlerin tek taraflı olmasının yeterli gelmeyeceği içinde bulunduğumuz durumda daha iyi anlaşılır oldu. Vaka sayılarının her geçen gün arttığı Türkiye’de hemen yakınımızdaki insanların koronavirüse yakalandığını duymak, bir kısım insanların da bu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğine şahit olmak insanların kaygı eşiğini biraz daha aşağı çekti.

Koronavirüsün etki alanını daraltmak için insanların uyması gereken hayati kuralların başında temizlik geliyor. Bireysel temizliğin yanında hayat alanlarının da profesyonel ekipler tarafından temizlenmesi ve özellikle zararlı bakterileri yok edecek temizlik uygulamalarının yapılması büyük önem arz ediyor.

MUTLU HİJYEN TEKNOLOJİLERİ KORONAVİRÜSE KARŞI KALKAN OLUŞTURUYOR

Koronavirüsün ülkemizde baş gösterdiği Mart ayından yaklaşık 1 yıl önce Konya’da faaliyetlerine başlayan Mutlu Hijyen Teknolojileri, koronavirüsün yayılmasıyla birlikte daha büyük bir misyona sahip oldu. İnsanların yaşadığı tüm ortamlarda etkisini uzun süre koruyan dezenfekte hizmeti sunan Mutlu Hijyen Teknolojileri’nin Genel Müdürü Muhammed Bakır İpek, firma olarak yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Yolun başında sağlık açısından böylesi önemli ve kritik bir sürecin yaşanacağını hiç düşünmediklerini söyleyen Mutlu Hijyen Teknolojileri Genel Müdürü Muhammed Bakır İpek, “Şirketimiz faaliyetlerine başladıktan bir süre sonra ülkemizde koronavirüs vakaları görülmeye başladı. Kısa sürede artış gösteren ve Türkiye’nin tamamında etkisini hissettiren koronavirüse karşı bir kalkan oluşturabilmek adına biz de var gücümüzle mücadele yürütür olduk. Başta insanlara kendimizi anlatmakta biraz güçlük çekiyorduk. Çünkü yaptığımız iş fiziki temizliğin çok daha ötesinde bir şey. İnsanların baktıkları zaman çıplak gözle göremedikleri ancak birçok hastalığın ana kaynağı olan zararlı bakterileri yok eden bir teknolojiyle temizlik çalışması yürütüyorduk. Sonrasında ise koronavirüsün yayılması ile birlikte bizim kimseyi ikna etmemize gerek kalmadı. İnsanlar kendiliğinden bizi bulup, rutin antibakteriyel temizlik hizmeti almaya başladı” dedi.

TAŞIN ALTINA ELİMİZİ, VİRÜSLÜ ORTAMLARA KENDİMİZİ SOKUYORUZ

Özellikle koronavirüsün görüldüğü ve insanlara bulaştığı tahmin edilen ortamların dezenfekte edilmesi için yoğun bir talep olduğunu dile getiren Muhammed Bakır İpek, “Bundan kısa bir süre önce piyasada ismi cismi belli olmayan bir çok antibakteriyel temizlik firması türemişti. Bunlara karşı biz sessizliğimizi koruyup sadece işimizle meşgul olduk. Çünkü biliyorduk ki, yaptıkları işin bizim yaptığımız dezenfektan hizmetiyle uzaktan yakından alakası yoktu. Nitekim bir süre sonra hepsi kaybolup gitti. Biz ise bu süreçte daha yoğun çalışıp gecemizi gündüzümüze katarak insanların hayatını koruyabilmek adına mücadelemizi sürdürdük. Sürdürmeye de devam ediyoruz. Yaptığımız iş bir süre sonra iş olmaktan çıktı sorumluluk duygusu oluştu. Bile bile virüsün bulunduğu ortamlara girip çıkar olduk. Temizlik talep eden hiç kimseyi geri çevirmedik, çevirmiyoruz. Taşın altına elimizi, virüslü ortamlara kendimizi soktuk. Sağlık personellerimiz nasıl ki koronavirüslü hastaları iyi edebilmek için çaba harcıyorsa; biz de koronavirüslü ortamları temizlemek ya da ortamları koronavirüsten korumak için yoğun çaba harcıyoruz. Yaptığımız hizmet bir nevi önleyici sağlık hizmeti olarak da görülebilir” ifadelerini kullandı.

YOĞUN TALEP ÜZERİNE İSTANBUL’A ŞUBE AÇTIK

Yaptıkları hizmetin kalitesinin kısa zamanda kendini ispat ettiğini dile getiren Mutlu Hijyen Teknolojileri Genel Müdürü Muhammed Bakır İpek, koronavirüsün yoğun olduğu büyükşehirlerden sıklıkla talep almaya başladıklarını söyledi. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehre antibakteriyel temizlik hizmeti sunmak için seyahat ettiklerini kaydeden Muhammed Bakır İpek, “Ekiplerimiz artan talebi karşılamak için etkin ve verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu aşamada talebin yoğun olduğu İstanbul’a bu hizmeti daha hızlı bir şekilde götürebilmek için şube açma fikri oluştu. Kısa bir süre önce Mutlu Hijyen Teknolojileri’nin İstanbul şubesini de aktif hale getirerek hizmet vermeye başladık” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bir taraftan virüsle mücadele ederken, diğer yandan da yeni yatırımlar için Ar-ge faaliyeti yürüttüklerini dile getiren Muhammed Bakır İpek, “Ar-ge ekibimiz virüsün yayılım hızını önlemek için uzun bir fikir teatisi yaptı. Sonrasında baktık ki, elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlarımız, kumandalar, anahtarlar ve benzeri eşyalar, ciddi oranda zararlı bakteri biriktiriyor. Bu eşyaların temizliğini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek için cep boyu dezenfektanlar üretip sunduk.

Diğer yandan neredeyse her yerde kullanılan klimaların zararlı bakteri püskürtmesini önlemek için de önemli çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarımız neticesinde yaptığımız deneme çalışmalarında olumlu sonuç aldık. Çalışmamızı belli bir noktaya getirdik.

İnsanların birarada yaşadığı, çalıştığı iş yerleri gibi ortamların zararlı bakterilerden arındırılması ve bu temiz havanın daha uzun süre devam edebilmesi için de bir çalışmamız var. Bununla Ar-ge birimimiz manuel çalışan ve belirli aralıklarla dezenfektan püskürten bir cihazın geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Tabi bunlarla ilgili patent süreçleri biraz zaman alıyor. Bu süreçlerin de tamamlanması ile birlikte daha az maliyetle daha uzun soluklu temizlik sunabilecek olan yeni ürünlerimizi kullanıcıların hizmetine sunacağız” dedi.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim