Hükümetin son dönemlerde önem verdiği kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanırken, bu çalışmalarda Konya da öncü olmaya devam ediyor. Konya’nın merkez ilçeleri olmak üzere birçok ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Konya’nın yeşil dokusuyla tarihten buyana adından söz ettiren Meram ilçesi de kentsel dönüşüm çalışmalarımın yoğun olarak yapıldığı ilçelerden biri. Konya’nın merkezi konumunda olan ancak oldukça eski yapılaşmalarla kötü bir görüntüye sahip olan Şükran Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında belli bir noktaya gelinmişti. İlk etabının yıkımları tamamlanan Şükran Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği destekle Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ihalesi 22 Haziran Pazartesi, Meram Hükümet Konağı ihalesi ise 25 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirildi. Atılan bu somut adımlarla bölgedeki çalışmaların hızlanması bekleniyor.

ŞÜKRAN MAHALLESİ BÜTÜNCÜL BİR DÖNÜŞÜM OLACAK

Şükran Mahallesi konum itibariyle şehir merkezinde yer alıyor. Bu nedenle mahallenin kötü görüntüsünden kurtulması gerekiyordu. Bu anlamda atılan adımlarla Şükran’daki kentsel dönüşüm çalışmaları Önceki Dönem Meram Belediye Başkanı Fatma Toru zamanında başlatılmıştı. Bu bölgedeki yıkımlar gerçekleştirilmiş, yeni dönemde de tanıtılan projenin başlanması bekleniyordu. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un da oldukça önemsediği Şükran Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları yapılan girişimlerle hızlandırılmaya çalışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’unda destek verdiği kentsel dönüşüm çalışmalarının önümüzdeki dönemde daha da hızlanacağı bekleniyor. Daha önce Tarihi Bedesten Çarşısı’nda yapılan restorasyon çalışmaları da düşünüldüğünde, Şükran Mahallesi’nin yeniden kültürel mirasa uygun olarak inşa edilmesi, bölgeye tarihi ve turistlik açıdan yeni bir boyut kazandıracak.

MERAM’IN BİRKAÇ MAHALLESİNDE DAHA DÖNÜMÜM SÜRÜYOR

Meram İlçesi’nde sadece Şükran Mahallesi’nde değil, birkaç mahallesinde de dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Uluırmak, Aksinne, Aymanas gibi ilçenin önemli mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Dönüşümler yapılırken Meram Belediyesi de kooperatif sistemiyle bölgeyi yeniden düzenli bir şekilde yapılaştırma adına öncülük ediyor ve özel teşebbüsün de önünü açıyor. Bu kapsamda bu mahallelerde Meram Belediyesi öncülüğündeki kooperatifler devam ederken, bölgenin özel müteahhitlerin de yeni gözde bölgeleri haline gelmesi bekleniyor.

DÖNÜŞÜM YAPILIRKEN VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMİYOR

Meram’da yapılan bu dönüşüm çalışmaları devam ederken, dönüşüm nedeniyle evleri yıkılan vatandaşlar da mağdur edilmiyor. Bu anlamda önemli bir çalışma yürüten Meram Belediyesi, mülk sahiplerine taahhüt edilen evlerine oturuncaya kadar kira yardımında da bulunuyor. Bu konuda daha önce riskli alan ve rezerv yapı alanı olarak ilan edilen mahallelerde kira yardımı alamayan bazı hak sahipleri, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un girişimiyle kira yardımı almaya başlamıştı.

KOOPERATİFLER SORUNSUZ İLERLİYOR

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Aksinne ve Uluırmak Kooperatiflerine oldukça önem veriyor. Bölgedeki projelerin bizzat takipçisi olan Başkan Kavuş, çalışmaları ara ara yerinde de inceliyor. Her defasında bu alanlarda yürütülen projelerin yakın takipçisi olduğunu vurgulayan Başkan Kavuş, bu bölgelerdeki çalışmaları denetlemeyi sürdüreceğini belirtiyor.

BAKAN KURUM’DAN DESTEK

Meram’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına Konyalı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum önemli bir destek veriyor. Özellikle Şükran Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanması adına girişimlerde bulunan Bakan Kurum, bölgedeki projenin ihalesinin müjdesini vermişti. Bakan Kurum’a teşekkür eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, ihalenin ardından bölgedeki projenin biran önce başlayarak, en kısa zamanda bitirilmesi için gayret göstereceklerini belirtmişti. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim