Bu yıl mayıs ayında faaliyete başlayan, 72 bin metreküp biyogaz, 200 bin ton sıvı gübre, 30 ton organik katı gübre üretimi yapılan ve şu anda 30 MW elektrik üreten santralde, ayrıca çevre kirliliğine yol açabilecek atıkların, biyogaz ile elektrik enerjisine dönüşmesiyle ilçede enerji anlamında kazanım elde ediliyor.

GÜNLÜK 6 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Yenigün Gazetesi’ne tesisle ilgili bilgiler veren Çumra Biyogaz İşletme Müdürü Ali Şahin gün geçtikçe üretim kapasitelerinin arttığını belirterek, amacımız Türkiye’nin enerji açığını kapatmaya yönelik projeler üretmektir” dedi. Ali Şahin,”Geçen mayıs ayında üretime başladık. Burada büyükbaş ve kanatlı hayvan dışkısını işleyerek üretime kazandırıyoruz. Burada günlük 1000 ton kanatlı hayvan dışkısı işliyoruz.  Amacımız burada hayvan dışkısını işleyip metan gazı üretmek ve gazı alıp elektriğe dönüştürüp ülkeye katma değer kazandırmaktır. Ürettiğimiz elektriği şebekeye basıyoruz ve bu ürünü serbest piyasaya satıyoruz. İnşallah 2021 yılı 1 Ocak’tan itibaren sabit satış olarak devlete vereceğiz Şu anda 30 MW elektrik üretiyoruz ve günlük 6000 evin elektriğini sağlıyoruz.” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN DE TALEBİ ARTTI

Elektirk haricinde katı atıklardan gübre üreterek çiftçiye de katkı sağladıklarını ifade eden Ali Şahin, “Bize gelen hammadde 30 gün oksijensiz bir ortamda reaktörde oluyor ve katıyla sıvıyı ayrıştırıp katı ve sıvı fermente gübre çıkıyor. Bu ürünlerden sonra katı gübre için kurduğumuz tesiste ürettiğimiz sıvı gübreyi alıp tarla sürülürken içine karıştırıyoruz ve bu sayede gözle görülür verim alıyoruz. Biz, ilk başlangıçta verim artışı olacağını çiftçiye anlattığımız zaman inanmadılar ve biz bunları deneyince şimdi inanılmaz derecede talep var .Ürünü tanıtmak için ilk başta çiftçileri ziyaret ettik ve hammaddenize talibiz dedik ve toplayarak sıvı ve katı gübre haline getirerek üreticiye verdik. Çok büyük verim elde edildiğini kendileri de gördü. Şu anda taleplere yetişemiyoruz.” Dedi.

POTANSİYEL ARTACAK

Tesisin kapasitesinin her geçen gün arttığını belirten Ali Şahin, “Şu anda 34 kişi çalışıyor ama ilerleyen zamanlarda 70 kişiyi bulacak ve sıfır atık kapsamında enerji gün geçtikçe artacak. Şehrimiz ve ülkemize katma değer kazandırmak için yeni projeler de üretiyoruz” ifadesini kullandı.

KONYA’NIN EN BÜYÜK YATIRIMLARINDAN BİRİ

Öte yandan Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 5. büyük biyogaz enerji santrali olan Çumra Biyogaz tesisi, hayvansal ve tarımsal atıklardan enerji üretimi yapılıyor. Aynı zamanda tesiste organik gübre üretimi de gerçekleştirilecek tesis Konya’nın en büyük yatırımlarından biri haline geldi. Çumra biyogaz enerji santrali, ilçenin istihdamına da kapı açarak her geçen gün istihdamı artırmak adına projeler de geliştiriliyor.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim