Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları düzenlenen törenle hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantı yaptığı açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Tahir Akyürek, Halil Etyemez, Hacı Ahmet Özdemir, Ziya Altunyaldız, Ahmet Sorgun, Abdullah Ağralı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Çumra Belediye Başkanı Halid Oflaz katıldı.

Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları Hizmete Alma Töreni'ne, Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen bakanlığı, kurumları, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine kadar herkesi tebrik ederek, Konya Ovası'nın insanlığın ilk dönemlerinden beri önemli bir tarım merkezi olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zengin su kaynakları bulunmayan bölgenin bu ihtiyacının büyük ölçüde yağışlardan temin ettiğini dile getirerek, ülkede son yıllarda hayata geçirilen pek çok dev projenin fikir babası olan Abdülhamit Han'ın Konya Ovası sulamasının da temellerini attığını kaydetti.

Halen ülkenin en eski sulaması olarak hizmet veren bu projenin, maalesef daha sonraki yıllarda gerektiği gibi sürdürülemediğini ifade eden Erdoğan, Konya Ovası Projesi'nin, KOP'ın bel kemiğini, Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e dökülen suların bir kısmını Toroslar üzerinden ovaya aktarılmasını oluşturduğunu söyledi.

Erdoğan, bu amaçla suyun tutulacağı Bağbaşı Barajı'nı 2012'de, uzunluğu 17 kilometre, tünel çapı 4,2 metre, su akış hızı saniyede 36 metreküp olan Mavi Tüneli 2015'te hizmete açtıklarını anlatarak, Mavi Tünel'in, Urfa tünellerinin ardından ülkenin en uzun ikinci büyük sulama tüneli olduğunu aktardı. Erdoğan, bu yılın sonunda su tutmaya başlayacak Bozkır ve Avşar barajları sayesinde Toroslardan getirilen suyu ovada en verimli şekilde kullanma imkanına kavuşacaklarını dile getirdi.

Bu projenin aynı zamanda şehirlerin içme suyu ihtiyacını da karşılamaya yönelik olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Açılışını yaptığımız ilk üç kısım Konya Ovası Sulamaları kapsamındaki pek çok işten sadece bir bölümüdür. Projenin diğer kısımları da peyderpey tamamlandığında Konya'da suyla buluşturacağımız toprak büyüklüğümüz 11 milyon dekarı bulacaktır. Mevcuttaki klasik sistem sulama şebekelerini de verimliliği yükseltmek ve su tasarrufu amacıyla kapalı sisteme dönüştürüyoruz. Sadece Bağbaşı Barajı'nın son 5 yılda ekonomimize katkısı 2,5 milyar lira olmuştur. Konya Ovası Projesi kapsamındaki diğer illerimiz Niğde, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat ve Kırıkkale'de de depolama, baraj, gölet, yer altı sulama, içme suyu, enerji projelerini hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Konya'ya ilave olarak diğer illerimizde de 15,5 milyon dekar arazinin sulanmasını hedefliyoruz. Enerjiyle birlikte bu bölgedeki üretiminin ülkemize yıllık toplam katkısı 21 milyar lirayı bulacaktır. Şimdiye kadar 43 milyar liralık bir yatırım yapılan projemizin tüm aşamalarını yakından takip ediyoruz. Ülkemizin tarım potansiyelini sonuna kadar değerlendirmekte kararlıyız."

‘TARIM VE GIDADA KENDİ KENDİNE YETERLİ OLMANIN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ GÖRDÜK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyayla birlikte Türkiye'yi de etkisi altına alan salgın döneminde sağlık ile gıda ve tarım sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye olarak her iki alanda da girdiğimiz imtihandan alnımızın akıyla çıktık." dedi.

Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldığı sıkıntıların güçlü sağlık ve tarım altyapısı sayesinde kolayca göğüslendiğini ifade eden Erdoğan, bununla kalmayıp imkanların pek çok dost ve kardeş ülkeyle de paylaşıldığını anlattı.

Erdoğan, tarım üretiminde ve gıda alanında kendi kendine yeterli olmanın tartışılmaz üstünlüğünün salgın döneminde görüldüğünü vurgulayarak, "Pek çok ülkede raflar boş kalırken, temel ihtiyaçlar karşılanamazken ülkemizde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık, çünkü Türkiye kendi ihtiyacını karşılamanın ötesinde üretim gücüne sahip bir ülkedir. Yaşadığımız tecrübe bize tarım sektöründeki projelerimize çok daha sıkı sarılmamız gerektiğini göstermiştir. Tarımsal hasılasını 18 yılda 87 milyar liradan 275 milyar liraya, tarım ürünleri ihracatını 3,7 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseltmiş bir ülkeyiz." diye konuştu.

Türkiye'de tarla ürünleri üretiminin son 18 yılda 58 milyon tondan 64 milyon tona, sebze üretiminin 25 milyon tondan 31 milyon tona, meyve üretiminin de 14 milyon tondan 22 milyon tonun üzerine çıktığını dile getiren Erdoğan, bu seviyeye ulaşmanın kolay olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendileri gelene kadar ülkeye yapılan 276 barajın üzerine 585 yeni baraj, 228 göletin üzerine 340 yeni gölet, 1734 sulama tesisinin üzerine 1328 sulama tesisi ilave ettiklerini belirterek, "Çiftçilerimize son 18 yılda 2020 yılı ile birlikte yaklaşık 150 milyar lira tarımsal destek ödemesi yaptık. Arazi tapulaştırmalarından araç gereç modernizasyonuna, tabii afet desteğine kadar her konuda çiftçimizin üretim gücünü artıracak politikaları hayata geçirdik."

GAP’TAN SONRAKİ EN BÜYÜK PROJE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, “Sizi çok büyük bir coşkuyla karşılamak istiyorduk ama maalesef Sakarya’daki patlamadan dolayı töreni biraz daha sadeleştirdik. 18 yılda çok büyük bir ivme yakaladık ve 50 milyar liranın üzerinde bir hasıla artışımız oldu. 2020’de 6,6 milyon hektar olan sulama alanımızı 2023’te 8.5 milyon hektara taşımayı düşünüyoruz. İnşallah bu proje büyük alkışı hak ediyor çünkü GAP’tan sonra en büyük projesi. Aslında bütün buradaki amaç Toroslar’da kaybolan giden ve akan suyun bir kısmını Konya Ovası’na, Çumra Ovası’na, Beyşehir Suğla Havzası’na getirmeyi kapsıyor. Yılmaz Muslu Barajı’ndan başlayarak Beyşehir Gölü’nü dolduruyoruz.  Sultan Abdülhamit döneminde zor şartlarda yapılan toprak kanallarımız da yenilendi. Apa Sulama Kanalı’na kadar ishalatımız devam ediyor. Bu yatırımla beraber 230 kilometre sulama kanalı yaptık. 1000’e yakın sanat yapısı yaptık. Bugün sulamaya açacağımız proje sayesinde çiftçimiz neredeyse 1000 lira daha fazla kazanacak. Sadece bugünkü açmış olduğumuz yatırımla da 7000’den fazla istihdam sağlamış olacağız. Bütçe dışı kaynaklarla da KOS 1-2-3 inşaatlarını yapıyoruz. Yine KOS 5-6’nın inşaatlarına da en yakın zamanda başlıyoruz. Hotamış Sulama Kanalı’nın da inşaatına en yakın zamanda başlıyoruz. Bugün burada, bugün açılanların yanında büyük yatırımların da temelini atmış oluyoruz. Bu yatırımların ülkemize, Konya’mıza hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri Konya Ovası’nda su verecek olan butona birlikte bastı.

AA – MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim