TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Erden Şireci, Şube hizmet binasında düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirmelerde bulundu. Kaçak yapılaşmaya geçit verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şireci, “Önceden köy şimdi ise mahalle olan bu yerleşimlerimize gerekli imar planlarının yapılarak, üretilecek imar parselleri üzerinden düzenli yerleşime geçilmesini sağlamak öncelikli olmalıdır. Bahsettiğimiz konularda üzerimize düşen her ne varsa yapmaya hazırız.” iİfadelerini kullandı.

‘KAÇAK YAPILAŞMAYA GEÇİT VERİLMEMELİ’

Kaçak yapılaşmaya geçit verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şireci, “Bilindiği üzere ülkemiz ekonomisinin temel taşlarından biri yapı sektörüdür. Yapılaşmanın hızlı olduğu ve yapılaşma koşullarının sonuna kadar kullanıldığı bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu sebeple Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum beyinde geçen hafta özellikle dikkat çektiği kaçak yapılaşma konusunda fevkalade özenli olmayız. Çünkü barınmak temel bir ihtiyaç olup, insan hayatında önemli bir rol almaktadır. Yapı yapma koşulları imar kanunu, imar planları, yönetmelikler, genelgeler ve birçok koruma alanlarına özel çıkarılan kanunlar ile belirlenmiştir. Belirttiğimiz kanun ve kurallar dışında yapılan her türlü inşat faaliyet kaçak yapıdır. Bu konuda gerek belediyelerimiz gerekse de ilgili müdürlüklerimiz son derece titizlikle mücadele etmeye çalışmaktadır. Ancak imar barışı süreci ve sonrasında covid 19 salgını ile birlikte özellikle şehirlerin tarımsal alan konumunda bulunan hatta su koruma havzası içerinde bile yer alan bazı kesimlerinde kaçak yapılaşmalar olduğu gözlemlenmektedir. Kaçak yapılaşma hem ekonomik hem hukuki hem de inanç değerlerimiz açısından önemlidir. Bu sebeple yukarıda bahsettiğimiz süreçten kaynaklı kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Şehir giriş çıkışlarında bağ, bahçe evi vb kapsamlarda birçok yapının türediği aşikardır. Bu konuda Sayın Bakanımızın dikkat çektiği hususlara da gerekli özenin gösterileceğinden şüphemiz yoktur.”

PARSEL ÜRETİMİNE YÖNENİLMELİ

Belediyelerin vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda parsel üretmesi gerektiğine ifade eden Şireci konuşmasını şöyle sürdürdü, “Pandemi süreci müstakil ev ve hobi bahçesi gibi bireyi daha rahat ve huzurlu kılan yapılaşmalara müsait parsel üretimini gerekli kılmıştır. Burada belediyelerimizin üzerine düşen ivedilikle bu yönde parsel üretimini hızlandırarak, düzensiz ve kaçak yapılaşmaya mahal vermemektir. Bu yönde bize ulaşan birçok talep olduğunu özellikle belirtmek isterim. Belediyelerimizin birçok alanda başarılı belediyecilik örneği sergilediği gibi bu konuda da öncülük edeceği inancındayız.”

İMAR UYGULAMALARI BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Büyükşehir Yasası ile köy statüsünde iken mahalle olan yerlerde imar Planlarının ve Uygulamalarının yapılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Şireci, HKMO Konya Şubesi olarak gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, “Kırsal alanda Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte köy olan yerleşim yerleri mahalle kapsamına alınmıştır. Ancak bu yerleşimlerimizin büyük çoğunluğunda imar planı olmadığından düzenli bir yerleşim ve gelişim alanı belirlemesi yapılamamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın belirtmiş olduğu yeni dönemde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin önem arz edeceği aşikardır. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için önceden köy şimdi ise mahalle olan bu yerleşimlerimize gerekli imar planlarının yapılarak, üretilecek imar parselleri üzerinden düzenli yerleşime geçilmesini sağlamak öncelik olmalıdır. Bahsettiğimiz konularda üzerimize düşen her ne varsa yapmaya hazırız. Biz biliyoruz ki bu kadim başkent her ne yaparsa iyisini yapar ve örnek olur. Sayın Cumhurbaşkanımızın belirtmiş olduğu yeni düzeninde ülkemizin en iyi konumda yer alabilmesini sağlamak amacı ile her türlü fikir alışverişi, bilgi paylaşımı ve proje üretmeye hazırız. Harita mühendisleri olarak bizler taşın altına elimizi koymaktan çekinmeyeceğiz. Söylediklerimizin takipçisi olacağız. Bundan sonraki süreçte de HKMO Konya Şubesi olarak bizler mesleki konularımız ile birlikte, şehir ve ülke gündemine dair yapıcı fikirler paylaşmaya devam edeceğiz.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim