Geçtiğimiz Mart ayından bu yana Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da etkisini gösteren koronavirüs, insanların alışkanlıklarını, hayat şekillerini, sosyal durumlarını doğrudan etkiledi. Mart ayından bu yana tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı. Yeni normal diye tabir edilen bu süreçte sağlığın önemi daha iyi kavranırken, atılan her adımda sağlık şartı öncelendi.

Merkezinde sağlığın ve sağlıkla ilgili kaygıların yer aldığı yeni dönemde belediyeler de halka sundukları hizmetlere bu doğrultuda yön verdi. Sağlık yatırımları, sağlık alanında yapılan hizmetler daha çok öne çıkarken, koronavirüsün etkisi de bu dönemde belediyelerin hizmet şekillerinde değişikliği ve daha yenilikçi bir bakış açısını beraberinde getirdi.

Pandemi sürecinin başından bu yana belediyecilik alanında ortaya çıkan şartları iyileştirmeye dönük hizmet politikaları üreten Selçuklu Belediyesi, yaşanan sürecin ilçe halkındaki etkisini en aza indirgemeye dönük faaliyetler yürüttü.

Mart ayında görülen ve etki alanını giderek artıran koronavirüs ve pandemi sürecinde yapılan ve yapılmakta olan hizmetlerle ilgili Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Yenigün Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

‘İNSANLARIMIZIN SAĞLIĞI VE SELAMETİ İÇİN NE GEREKİYORSA ONU YAPIYORUZ’

Koronavirüs sürecinin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve ülkemizde 11 Mart itibariyle sürecin başladığını söyleyen Ahmet Pekyatırmacı, “Sürecin başından itibaren ülkemizde ciddi tedbirler alındı. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimiz, bakanlıklarımız ciddi gayretler gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Bilim Kurulu’yla birlikte yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar gereği ülke genelinde hem sağlık sisteminin aksamadan yürümesi hem de gerekli tedbirlerin alınması anlamında denetimlerin yapılması, ülkemizin ve insanlarımızın sağlığı ve selameti için yapılması gereken şeyler en iyi şekilde yapıldı.

Tabi bu kapsamda yerel yönetimler olarak bizlere de büyük görevler düştü. Ülke genelinde olduğu gibi yerelde de bizim hem alınan tedbirlerle birlikte yapmamız gereken görevler var, hem de mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması noktasında sürdürdüğümüz işler var. Bu sürecin en sağlıklı biçimde atlatılması, insanlarımızın bu süreçten en az etkilenmesi, olumsuz etkileri en aza indirmek bakımından bizim de bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyordu. Bu süreçten olumsuz etkilenen hemşerilerimiz oldu. Biz de işin doğası gereği yapılması gerekenlerle ilgili hızlı bir şekilde entegre olarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket edip, bu ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderecek düzenlemeler yaptık” dedi.

‘EKONOMİK DESTEKLERİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARDIK’

Bu sürecin insanları ekonomik anlamda da olumsuz etkilediğini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sosyal destek birimimiz, bu süreçte Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışma yaparak, Kaymakamlığımızın da dahil olduğu bir yapıda süreçten olumsuz etkilenen hemşerilerimizi tespit ettik. Ekonomik anlamda destek olmaya başladık. Sosyal kartlar üreterek olumsuz etkilenen hemşerilerimize dağıttık. Ailelerin nüfus sayısına göre ekonomik katkı sağlamış olduk.

Yine belediyemizin kiracısı olan işletmelerden kapalı kaldıkları 2 aylık süreçte kira almayacağımızı ilan ettik. Kızılay’la birlikte bu süreçte zor durumda kalan hemşerilerimize ciddi gıda yardımları yaptık.

Şehrimizde karantina altında tutulan, yurt dışından gelen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ciddi desteklerimiz oldu.

Sağlık çalışanlarımızın, emniyet birimlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında hızlı bir şekilde harekete geçtik. İlgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte gereken desteği sağladık.

Vefa grubunun çalışmalarına hem personel, hem araç gereç, hem yer temini hem de ekipman noktasında çok ciddi katkılarımız oldu. Bunları birebir ilan ederek yapmadık, anlık olarak bize nereden talep gelirse o alana yoğunlaşıp hızlı bir şekilde ihtiyacı gidermeye gayret ettik” diye konuştu.

FİLYASYON EKİPLERİNE 25 YENİ ARAÇ VERİLECEK

“Filyasyon ekiplerimiz için araç ihtiyacı hasıl olduğunda hemen 25 araçlık bir filo oluşturup, meclis kararı aldık” diyen Pekyatırmacı, “Filyasyon ekiplerimizin kullanımına sunacağımız 25 araçlık filomuzu da inşallah en kısa sürede Sağlık Müdürlüğü’müze teslim etmiş olacağız. Tabi bunlar bu salgının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ve salgınla mücadele alanında yapmamız gereken çalışmalardır” dedi.

‘MORAL VE MOTİVASYONU YÜKSEK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ’

“Bununla birlikte tabi ki hemşerilerimizin günlük yaşantılarında evde kaldıkları süreç içerisinde sosyal, kültürel ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da ciddi çalışmalar yaptık” diyerek bu süreçte sosyal ve kültürel anlamda yapılan çalışmalara da değinen Ahmet Pekyatırmacı, “Sürecin başından itibaren Sosyal Ekran çalışmalarını başlattık ve özellikle Nisan ayından itibaren ciddi manada çalışmalar yürüttük. Belli periyodlarla hem canlı yayınlarla, hem çekilişlerle, hem farklı alanlarda sunduğumuz sosyal faaliyetlerle vatandaşlarımızın bu süreçte yalnız olmadıklarını, onlarla birlikte olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Çok sayıda kitap çekilişi yaparak hemşerilerimize çok sayıda kitabı gönderdik. Onların evde kaldıkları sürede kitapla haşır neşir olmalarını, bilimsel ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefledik. Yine aynı şekilde farklı zaman dilimlerinde bisiklet çekilişi yaparak vatandaşlarımızın moral düzeylerini yükseltmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz Konya en uzun bisiklet yoluna sahip. Bu alanda artık sadece Türkiye’de değil, dünyada da örnek bir şehir haline geldi. Konya’da bisiklet kullanımının daha da yaygınlaşması, insanlarda bireysel bisiklet kullanımının yaygın hale getirilmesi amacıyla bisiklet çekilişlerimize devam ediyoruz” dedi.

‘PROGRAM İPTAL AMA BİSİKLETLER VERİLECEK’

Selçuklu Belediyesi’nin Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında organize ettiği ve koronavirüs önlemleri kapsamında iptal kararı aldığı etkinlikle ilgili de açıklama yapan Başkan Pekyatırmacı, “Malum pandemi sürecinde böyle bir toplu organizasyonu gerçekleştirmenin çok da doğru olmayacağı kanaati oluştu. Bu nedenle bu programı iptal ettik. Yine sosyal medya üzerinden bisiklet çekilişlerimizi devam ettireceğiz. Yine bisiklet hediyelerimizi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

‘OKULLARIN HİJYENİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPIYORUZ’

Her alanda vatandaşın yanında olmak ve onlara hizmet etmek gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Eğitim alanında da artık uzaktan eğitim sürecinde çalışmalar yürütülüyor. Okullarımızda da yüz yüze eğitim için farklı ortamlar oluşturmak gerekiyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda okullarımızdaki açık alanlarda düzenleme çalışmaları yaptık, ihtiyaç duyulduğunda da yapmaya devam edeceğiz.

Okullarımızın temizliği anlamında sürecin başında okullar açıkken dezenfeksiyon anlamında elimizden gelen desteği vermiştik. Şimdi de 21 Eylül itibariyle açılan okullarımızda yine aynı şekilde okullarımızda dezenfeksiyon çalışmalarımızı başlattık. Fiziki ortamların hazır hale getirilmesi ve öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde eğitim öğretim faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Aynı zamanda okullarımıza destek olmak için bir dezenfeksiyon standı ve dezenfektanların teslimini gerçekleştirdik” diye konuştu.

GEZİCİ EBA İSTASYONLARINA DESTEK VERİLİYOR

Eğitim alanındaki desteklerin dezenfekte ve fizyolojik ortamların iyileştirilmesiyle sınırlı kalmadığına işaret eden Başkan Pekyatırmacı, “EBA kanalı üzerinden uzaktan eğitime katılan çocuklarımız var. Bu çocuklarımızın bazıları dezavantajlı bölgelerde yaşıyorlar. Gezici EBA istasyonları oluşturma yönünde bir çalışmamız devam ediyor. Gezici EBA araçlarının temini noktasında da Milli Eğitim camiamıza bir katkı sunuyoruz.

Bu süreçte ekibimiz hakikaten büyük bir özveriyle çalıştı. Süreç içerisinde mutlaka belediyemizin personelinde de etkilenen oldu. Ama çok şükür şu ana kadar çok olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Hemen gerekli müdahaleler yapıldı, tedavi süreci başlatıldı. Şu an belediyemiz bünyesinde mutlaka kovid sürecinden etkilenmiş ve şu an karantina sürecinde olan personellerimiz var. Bu bizim belediyecilik faaliyetlerini yürütmemizde engel olmadı. Çok şükür süreci en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz” dedi.

‘RUTİN BELEDİYECİLİK HİZMETLERİMİZ AKSAMIYOR’

Pekyatırmacı sözlerini, “Pandemi süreciyle ilgili aslında doğrudan bizim inisiyatifimizde gerçekleşecek çalışmalar, yerel müşterek ihtiyaçları giderme noktasında. Bunun dışında ülke genelinde alınan kararlar ve yayınlanan tedbirler neyse biz de belediye olarak buna uymakla yükümlüyüz. Bu anlamda Bilim Kurulu bir takım çalışmalar yapıyor, salgınla mücadelede mevsimsel şartların oluşturacağı şartları tartışıyorlar. İçişleri Bakanlığımız tarafından yayınlanan tebliğler doğrultusunda biz de gerekenleri yapacağız. Bizim için önemli olan kurumsal anlamda her türlü ihtimale hazır olmak ve kendimizi diri tutmak. En başta temel belediyecilik hizmetlerini en doğru şekilde yürütmek. Çünkü temel belediyecilik hizmetlerini sağlıklı bir şekilde yürüttüğümüzde çevre sağlığı açısından da üzerimizdeki vazifeyi yerine getirmiş olacağız” diyerek tamamladı.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim