Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan ve sanayi işletmelerinde Covid-19’la mücadelede alınması gereken önlemlere yer veren “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu kapsamda TSE Yetkilileri, hızlı bir şekilde gerekli başvuruları gerçekleştirilen Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri, Zade Vital İlaç Üretim Tesisleri ve Ar-Ge merkezlerini denetledi. Yapılan incelemeler sonunda, “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu”ndaki gereklilikleri sağlayan Helvacızade Grubu tesisleri, “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi”ni tüm sektörler içinde Türkiye’de ilk kez almaya hak kazandı. Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil ve diğer ilgililer, TSE Konya Bölge Müdürü Mehmet Yıldırım ve ekibini ağırlayarak belgelendirme sürecindeki desteklerinden dolayı teşekkür ettiler.

TSE DÜNYAYA MODEL OLDU

Tüm dünya koronavirüs süreciyle zorlu bir imtihandan geçiyor. Bu süreçte tüm kurum ve kuruluşlarıyla mücadelede başarılı bir şekilde yerini almaya çalışan Türkiye, dünyaya her anlamda örnek oluyor. Bu kapsamda TSE de, koronavirüsle birlikte dünyanın eskisi gibi olmayacağı tezini özümseyerek, dünyaya model olabilecek “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” yayımladı.

TEMİZLİK VE HİJYENE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve Helvacızade Grubu olarak kuruldukları günden buyana temizlik ve hijyene önem verdiklerine dikkat çeken Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil, “Yönetim bu konudaki basireti ile kurulduğumuz günden bugüne kapalı devre üretim yapan sistemlerle çalışıyoruz ve bunun için ekstre bedeller ödenerek alınmış ekipmanlar bunlar. Bütün yatırımlarımızda insan sağlığı ön planda tutularak yatırımlar dizayn edilmiş durumda. Bu belge geçmişten bu yana sürdürdüğümüz çalışmanın taçlandırılması oldu. Burada önemli olan sistemlerin düzenli kılınması. Ekip arkadaşlarımız liderliğinde çok güzel ve başarılı kalite ekibimiz var. İyi bir üretim ekibimiz var. Dolayısıyla kolay bir süreç değil. Covid-19 ilk görülmeye başladığında arkadaşlarımızla bir araya gelerek kriz komisyonlarını oluşturduk. Tesislerimizde ilk günden önlemlerimizi almaya başladık. Covid-19 ile mücadele hükümetimiz büyük bir mücadele gösterdi. Bu süreçte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük başarı ortaya koyuldu. Tüm bakanlarımız büyük hassasiyet ile çalışmalarını sürdürdü. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin dahil olmak üzere çalışmalarında başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

18 TANE SERTİFİKAYA SAHİBİZ

Helvacızade Grubu olarak 18 tane sertifikaya sahip olduklarını belirten Zade Yağ Fabrika Müdürü Ahmet Ertuğrul, şunları kaydetti, “Koronavirüs 2019 yılının sonralarına doğru başladı. Ülkemize 2020’nin Şubat ve Mart ayında ülkemize geldi. Bizler Helvacızade ailesi olarak dünya genelinde koronavirüsün duyulmasının ardından işletmemizde önlemlerimizi aldık. Koronavirüs ülkemizin gündemine de gelmeye başlayınca pandemi ile ilgili kurullarımızı oluşturduk. Risk tablolarını çıkardık ve buna göre önlemlerimizi almaya başladık. Devletimiz bu kuralları henüz zorunlu hale getirmemişti. Bizler kuralları tespit ederek ortaya koyduk. Buna göre tedbirlerimizi aldık ve uygulamaya başladık. Tüm üretim aşamalarımız, ziyaretçilerimiz, misafirlerimiz, tedarikçilerimiz, taşeronlarımız, çalışanlarımız ve bu ürünü alıp kullanan müşterilerimizin sağlığını korumak adına bir çalışma ortaya koyduk. Ürün güvenliğini sağlamak için 18 tane sertifikaya sahipsiz. Yeni belgemizle ilgili olarak kurallar koyulduktan ve belgelendirme aşamasına gelindiği zaman daha kılavuzu taslak halinde iken TSE başvurularımızı yapmıştık. TSE tarafından denetimlerimiz yapıldı ve belgeyi almaya hak kazandık. TSE yetkililerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.”

HELVACIZADE GRUBU İLK OLMAYA DEVAM EDİYOR

Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni Türkiye’de alan ilk firmanın Helvacızade Grubu olduğunu ifade eden TSE Konya Bölge Müdürü Mehmet Yıldırım, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile alakalı sanayi sektörünü korumak, üretimin sekteye uğramasını engellemek için Covid-19 Güvenli Üretim Belgelendirilmesi faaliyetine başlanmıştır.  Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank liderliğinde Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın destekleri ile enstitümüz tarafından Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon önleme ve Kontrol Kılavuzu tanıtılmıştır. Kılavuzun hazırlık aşamasında; Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve sektör temsilcilerin görüşleri dikkate alınmıştır. Kılavuzda sanayi işletmelerinde alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Hazırlanan kılavuz, tüm sektördeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlamaktadır. Ortaya koyulan tedbirler sayesinde, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin ve diğer tüm paydaşların sağlığı korunması düşüncesi ile hareket edilmiştir. Konya Bölge Koordinatörlüğü olarak hinterlandımızda faaliyet gösteren tüm işletmelerimize Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi konusunda belge almaya, belgelendirme sürecinde enstitümüz ile birlikte çalışmaya davet ettik. Davetimize ilk karşılık veren kuruluş her zaman olduğu gibi yine Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş olmuştur. 1- 2 Haziran tarihlerinde firmalar denetlenmiş. Denetimden başarılı bir şekilde geçen Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş kuruluşları güvenli üretim belgesini almaya hak kazanmıştır. Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş kuruluşları bu belgeyi Türkiye’de sektöründe ilk alan firma olarak öne çıkmıştır. Bu belgelendirmenin diğer kuruluşlarımıza da örnek olması temennisi ile ülkemize enstitümüze ve firmalarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

DENETİMLERDEN TAM NOT ALDI

Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin denetimlerde tam not aldığını belirten TSE Başdenetçisi Zeynep Öztürk, şunları kaydetti, “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu Sanayi ve Teknoloji Başkanlığı önderliğinde enstitümüz tarafından başlatıldı. Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu hazırlandı. HELVACIZADE Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş kuruluşları her zaman olduğu gibi ilk firma olarak başvurularını gerçekleştirdiler. Yaptığımız denetimlerde Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu doğrultusunda çalışma yapıldığını gördük.” TSE Denetçisi Şerife Kanarya da tesislerde gerekli önlemlerin alındığına dikkat çekerek firma yetkililerine teşekkür etti.

GÜVENLİ ÜRETİM BELGELENDİ

Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Zade Vital İlaç Kimya Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş tesislerinde güvenli üretimin belgelendiğini dikkat çeken Zade Yağ Kalite Güvence Müdürü Melike Kavun, “Bu sertifikasyon ile amacımız güvenli üretimin belgelenmesini sağlamak oldu. Ürün ve iş güvenliği bizlerin tesislerinde daima devam eden bir uygulamaydı.  Bu salgın ile birlikte de tüketicilerin kafalarında soru işaretleri olabiliyor. Bu soru işaretlerin giderilmesine de belgemiz önemli bir avantaj olarak görüyoruz. Çalışanlarımıza tesislerimizin güvenli olduğunu onlara sağlama istiyoruz. Bu belgemizin olması hedef pazarlarımızda, ihraç ürünlerimizde çok önemli bir avantajı olacağını inanıyoruz. Bu belge ile ürün güvenliği, iş güvenliği, çalışanlarımızın sağlığı, çalışanlarımızın güvenliği sağladık. Bu belge ile tüm süreçlerinin güvenliğini sağlamış olduk” şeklinde konuştu. Zade Vital Kalite Güvence Sorumlusu Gizem Kahraman da şartlara kolay bir şekilde uyum sağladıklarını belirterek, “Zade Vital olarak GMP belgemiz olduğu için bu koşullara uyum sağlamamız zor olmadı. Rutinde uymamız gereken hijyen kurallarımız vardı.  İlaç tesisi olarak üretim yaptığımız için. Sadece belirli şeylerde ilerlemeye yapmaya çalıştık.  Personellerimizin sağlığını daha sık kontrol eder duruma geldik. Böylece daha sıkı bir zincir haline dönüştürdük” dedi. Zade Vital Ar-Ge Merkezi Müdürü Yasemin Gödekoğlu da, “Tesislerimiz güvenli belgelere sahip. Koronavirüs ile nasıl baş edebiliriz, bu salgınlarda nasıl çalışabiliriz gibi konuları kendi yöntemlerimizle yönetirken, aldığımız belge ile bu aşamalarımızı belgelendirmiş olduk” değerlendirmesi yaptı

ÇOK SAYIDA SERTİFİKAYLA ÖRNEK KURULUŞ

Helvacızade Grubu, bugüne kadar yaptığı üretimlerin ve tesislerinin kalitesini hak ettiği çok sayıdaki sertifikalarla belgelendirmiş durumda. Buna göre Helvacızade’nin Avrupa Birliği Organik Sertifikası, Amerika Birleşik Devletleri Organik Sertifikası, T.C. Tarım Bakanlığı Organik Ürün Müteşebbis Sertifikası, TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi, 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, EFQM Mükemmellikte Yetkinlik, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, Türk Standartlarına Uygunluk Belgeleri, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, TS EN ISO IEC 17025 Deney Laboratuvarı Onayı, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, BRC Global Gıda Standardı, Kosher Sertifikası, TS OIC/SMIIC 1 Helal Uygunluk Belgesi gibi önemli sertifikaları bulunuyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim