Son günlerde sosyal medyada yayılan bir videoyla gündeme gelen Hasandağı, endişelendiriyor. Genç ve volkanik bir dağ olan Hasandağı’nda yaşanan hareketliliğin, araştırılması isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde Niğde’nin Bor İlçesi’nde yaşanan 5.1 şiddetindeki depremin ardından sosyal medyada gündeme gelen Hasandağı’nda çekilmiş video görüntüleri, ilgiyle karşılandı. Toprağın kaynaması ve buhar çıkışlarının görüldüğü video, kısa sürede binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Ne zaman çekildiği bilinmeyen videodaki görüntülerin nedeni ise merak konusu oldu. Uzmanlar Hasandağı’ndaki bu hareketliliğin volkanik bir hareketlilik olduğunu belirtirken, Hasandağı’nda volkanik bir patlama yaşanabilir mi? sorusunu da akıllara geldi.

YENİGÜN YAZMIŞTI

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Yenigün Gazetesi’nde yayınlanan Gazeteci-Yazar Mustafa Güden’in Dağcı Recai Kıcıkoğlu röportajında, Kıcıkoğlu 2 sene önce Hasandağı tırmanışında yaşadığı bir anıyı anlatmış, konunun detayını paylaşmıştı. Kıcıkoğlu, “İki sene önce 3 bin 240 metre rakımlı Hasandağı’na gitmiştik. Takriben 2 metrede yerden püsküren ve zehir gibi kokan bir gaz fark ettik. Video çekimi de yaptık ve bunu o zamanki Telgraf Gazetesi’nde yazdım. Zamanın Konya Valisi Yakup Canbolat Bey bu bilgiyi Aksaray Valisi ile paylaşmış. Beni Aksaray dağlılık İl Temsilcisi arayıp gazın çıktığı yeri sordu. Tarif ettim ama bulamamışlar. Telefon edip ‘Benim gelmemi’ istediler. Gidecek fırsatım yoktu ama o çıkışta kafilemizde olan bir arkadaşımızı gönderdim. Aksaray Valiliği özel vasıta yollayıp arkadaşımızı aldırdı. Orada 70-80 kişilik bir ekiple keşif yaptılar” bilgilerini vermişti.

ÇATALHÖYÜK’Ü HASANDAĞI YOK ETTİ!

Hasandağı’nda yaşanacak olası bir volkanik patlamanın etkilerine de yer veren Kıcıkoğlu, “Hasandağı bilindiği gibi volkanik bir dağdır. İnsanlığın merkez noktalarından Çatalhöyük’ü de 14 bin sene önce Hasandağı’ndaki patlamanın yok ettiği de biliniyor. Bugünkü belirtiler Hasandağı’nın altında yanardağ faaliyetlerinin oluşmaya başladığını gösteriyor. Tuz Gölünde ki yarılmaların sebebi de Hasandağı’ndaki hareketlilikten olabilir. Niğde-Aksaray arasında, Ereğli’ye 40 kilometre mesafedeki Kemerhisar köyünde bir içmece var. Buradan su içerken yer altından gelen gürültüleri fark edebilirsiniz. Bu bizim tespitimiz ve öngörümüzdür. Elbette durumu resmi makamlar değerlendirmiş ya da değerlendirecektir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

HASANDAĞI’NDA KARBONDİOKSİT ÇIKIŞI VAR

Hasandağı’nda yaşanan bu hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Hasandağı çevresinde karbondioksit çıkışlarının bilindiğini söyledi. Ancak bu verinin yeni bir volkanik hareketin başladığının bir göstergesi olmayacağını belirten Arık, şunları kaydetti, “Hasandağı çevresinde bazı karbondioksit çıkışları var hatta üretimler de var. Ama yeni bir volkanik hareket başladı mı başlamadı mı henüz böyle bir bilgi yok. Meşhur Niğde Gazozu’nun gazı da mesela oradan geliyor. O videoları ben de gördüm. Ben karbondioksit çıkışı olabilir diye tahmin ediyorum ama yerinde gözlem yapmadan da kesin bir şey söyleyemeyiz. Hasandağı, Melendiz Dağı, Karacadağ hemen hemen benzer periyotta oluşmuş dağlar. Bu dağlar genç volkanik dağlar. Etkinlikleri tamamen sıfırlanmış vaziyette değil, aktif sayılır. Ona bağlı olarak karbondioksit çıkışları devam ediyor. Sadece oradaki çıkışlara bakarak volkanik patlama olabilir diyemeyiz. Şuanda bunu söylemek için veri yeterli değil.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim