Selçuklu başşehri olan Konya, önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor. Bu mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için de Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Konya-Karaman-Aksaray bölgesinde bulunan 525 eserden son 10 yıl içinde yaklaşık 120 büyük eserin restorasyonu yapılmış durumda. Şuanda ise yaklaşık 30 noktada restorasyon, bakım ve onarım çalışması sürdürülüyor. Konya merkezde yürütülen en önemli çalışmalar ise Şerafettin Camii’de yürütülen restorasyon çalışması. Dış cephesindeki restorasyonun tamamlandığı camide içerideki çalışmalar sürüyor. Bunun dışında Yıpranan ve bazı hasarlar meydana gelen Hoca Hasan Camii’nde de yakın zamanda restorasyon çalışmalarının startı verilecek. Yine bu cami de, aslına uygun şekilde restore edilerek, gelecek nesillere aktarılması sağlanacak.

ÖNEMLİ İŞLER YAPIYORLAR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, bölgedeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak hem tarihi mirasın restorasyon çalışmalarının hem de vakıflar aracılığıyla hayır hizmetlerinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Osmanlı, “Bizim işimiz bir taraftan ecdadın bıraktığı vakıfların, eserlerin tamirat ve bakımlarını sağlamak bir taraftan da bazı hayır vakıflarının ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak gibi vazifeleri var. Bunları sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYORLAR

“Konya, Aksaray, Karaman bölgesinde yaklaşık 30 noktada restorasyon çalışması devam ediyor” diyen Osmanlı, bunların bir kısmının önceden yapımına başlanan ve devam eden işler, bir kısmı da yeni başlayacak işler olduğunu söyledi. Çalışmaların ayrıntılarını paylaşan Osmanlı, şu bilgileri aktardı, “Konya’da şuanda üzerinde durduğumuz Şerafettin Camii var. Şerafettin Camii’nde dış cepheyle ilgili çalışmalar bitti, içerideki işlere devam ediyoruz. Şerafettin Camii, Selçuklu eseri olan bir cami. Sonrasında Karamanoğlu’na ve Osmanlı’ya geçerek şuan ki haliyle gelen bir camii. İnşallah önümüzdeki yıl camimizi bitireceğiz. Süsleme çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan Alaaddin Camii’nin restorasyon çalışmaları bitmişti. Mihrabında çini çalışması yapıyoruz. Bu çalışma Türkiye’de ilk defa uygulanan mozaik çini çalışması. Alçı üzerine el çizimiyle yapılan tekniğini kaldırıyoruz onun yerine Selçuklu yöntemiyle çini uyguluyoruz. Zahmetli bir yöntem. Yine sultanlara ait türbeler kısmında da çinilerle ilgili bir çalışma devam ediyor. Yine Hoca Hasan Camii’nde bir çalışma başlatıyoruz. Caminin içinde çatlamalar var. O çatlamaları yeniden ele alacağız. Bir de camimizin minaresi çok özeldir, güdük diye tabir edilen bir minare şekli var. Zaman zaman minareyle ilgili talepler vardı, o talepleri değerlendiriyoruz ve burada da restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Konya merkezde muhtelif yerlerde camii ve caminin eklentileri tarzında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Merkez dışında hanlarla ilgili çalışmalar var. Yine Tolca’da Tolca Camii var. Beyşehir Gölü’nün kenarında. Onun da restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Eşrefoğlu Türbesi’nin bütün çinilerini yeniledik. Neredeyse 1000 yıllık çiniler zarara uğramış durumdaydı. Dolayısı ile tüm çinileri yeniledik. Sorunlu bölgelerin tamamı kaldırıldı. Yine mihrabındaki elle yapılan unsurlar yerine orijinaliyle değiştireceğimiz bir çalışma yapıyoruz.

Belediyelerle ortak yaptığımız çalışmalar da var. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü önemli çalışmalar var.”

AKSARAY VE KARAMAN’DA DA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Bölge Müdürlüğü iş sahasında bulunan Aksaray ve Karaman’da da önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Osmanlı, “Aksaray’da Alay Han, Kılıçarslan Türbesi, Kırkkızlar Köşkü’nde de yine çalışmalar sürüyor. Karaman’da Kale Camii ve bunun çevresindeki Kadınlar Hamamı, Kavas Evi’nde restorasyon bitmek üzere. Etrafında da bir mesire alanı var. Onunla birlikte değerlendirme durumu var. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bitirmiş oluruz. Karaman’da yine muhtelif bölgelerde restorasyonlar sürüyor” diye konuştu.

120 BÜYÜK ESER RESTORE EDİLDİ

Konya-Karaman-Aksaray bölgesinde 525 eser olduğunun bilgisini paylaşan Osmanlı, “Son 10 yıl içinde yaklaşık 120 büyük eserin restorasyonu yapıldı. Basit tamirat, onarımlar da zaman içinde yapılıyor.  Konya’da 300’e yakın aktif vakfımız var. Bunların bütün faaliyetleri de bizim tarafımızdan denetleniyor” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR DA VAR

Karatay Medresesi ve Mevlana Türbesi’ndeki çalışmalar Kültür Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Osmanlı, şöyle devam etti, “Karatay Medresesi Kültür Bakanlığı tarafından yürütülüyor. İnce Minare Medresesi ile ilgili bir çalışma olabilir. Önümüzdeki günlerde oradaki çalışma da başlayacak. Mevlana Türbesi’nin de çinilerinin değiştirilmesiyle ilgili çalışma yapılıyor. Kültür Bakanlığımızın bir heyeti var orada Vakıflar’dan da bir temsilcimiz var. Oradaki çalışma da devam ediyor. Çiniyle ilgili bir takım bilimsel çalışmalar yürüyor.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim