Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan "Son Devrin Bilim Abidesi Fuat Sezgin" belgeselinin galası gerçekleştirildi. Düzenlenen galaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Ali Düz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, dekanlar, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.  Selçuklu Belediyesince desteklenen ve Selçuklu Kongre Merkezi Anadolu Oditoryum'da düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.  Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Gör. Mehmet Ali Sevimli, “Fuat Sezgin bilimin ve sanatın birlikteliğine inanan, olaylara ve olgulara epistemolojik çerçevede bakmaya çalışan bir sinemacı olarak ve yolun başında olan bir akademisyen olarak onu tanıdığım için çok mutluyum. Bu isteklendirme ve bu enerji ile bu belgesel ortaya çıktı. Benim hissettiğim duyguları burada bulunan genç arkadaşlarımın da hissetmesini istiyorum.  Bu belgeselin ortaya çıkmasında desteklerini esirgemeyen Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’ya, filmimizi böyle kıymetli bir mekânda gösterimini yapılmasını ve bu alt yapıyı hazırlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya teşekkür ediyorum. Projeye başından bari sahip çıkan ve destek olan dekanımız Prof. Dr. Ahmet Çaycı’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘FUAT SEZGİN 17 ESERİ İLE DÜNYA BİLİM  DÜNYASINA İNANILMAZ KATKILAR SUNDU’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV bölümü Dr. Öğr. Üyesi Salih Gürbüz ise, “Projemize baştan bu yana verilen destekler bizleri bundan sonraki projelere de teşvik ediyor. Fuat Sezgin kendisi ile yapılan röportajda gençlere ne tavsiye edersiniz diye sorulduğunda Özellikle dünya nimetlerinden felaket edebilmelerini. Tatlı bir sabır ile azmetmeyi. Allah’ın korkusu ve Allah’ın bütün hareketlerimizi kontrol etme bilincinde ve şuurunda yaşamayı ve akıl, bedenimizi aynı anda masaya oturtulup çalışmamızı, ortaya koymamızı tavsiye ediyor. 29 dil bilen Profesör.  Kendisi 17 eseri ile dünya bilim dünyasına inanılmaz katkılar sunmuş birisi” ifadelerini kullandı.

‘FUAT SEZGİN’İN YAKINDAN TANINMASINA KATKIS SAĞLADIK’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı da, “Belgesel uzun ve yorucu bir serüvenin ürünü. Bölümdeki tüm hocalarımız gayretlerini ortaya koydular. Cumhurbaşkanımızın 2019 yılını Fuat Sezgin yılı ilan etmesi ile birlikte fakültemizde sadece Sinema ve Televizyon bölümü değil, diğer bölümlerimizle de oturarak, 2019’un programını yaptık. Onun sonucunda da diğer 5 bölümün katılımı ile karma sergimizi gerçekleştirdik. Karma sergimiz şuanda Türkiye’yi geziyor. En son Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nde sergilendi. Dolayısıyla diğer illeri de aşama aşama gezmeye devam edecek. Hem doğunun hem de batının sentezi durumundaki Fuat Sezgin’i bizde hasbel kader hem karma sergi ile hem de buradaki belgesel ile genç nesil için çok önemli. Nitekim Fuat Sezgin gençlerin belleğinde yer edinebilse kendimizi bahtiyar hissedeceğiz” diye konuştu.

‘FUAT SEZGİN ADINI TARİHE YAZDIRDI’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, Fuat Sezgin'in bilim tarihinde yaptığı çalışmalarla çığır açtığını belirterek, şunları kaydetti, "Bugün bilim tarihinde yazılan bütün kitaplar bilim tarihini bölüm bölüm anlatırlarken İslam Bilim Tarihi'ne çok kısa değinirler. İslam Bilim Tarihi'ne ait birkaç isimden başka bir şey göremezsiniz. Böyle bilim felsefesinin yerleştiği bir toplumda Fuat Sezgin gibi biri çıkıyor, bilim tarihine, dünya literatürüne İslam Bilim Tarihi'nin katkılarını ortaya koyabiliyor, yerleştirebiliyor. Müslüman bilim insanlarının bilime katkılarını tek tek görselleştirerek, müzeler kurarak, tarihe adını yazdırıyor. Fuat Sezgin böyle bir bilim insanı. Hiçbir kimsenin cesaret edemediği bir zamanda İslam Dünyası'nın bilim tarihine katkılarını haykırabilen bir şahsiyettir” ifadelerini kullandı. Sezgin'in hayatı ve çalışmalarının anlatıldığı belgeselin gösteriminin ardından program sona erdi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim