Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehirdeki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileriyle sosyal mesafe ve maske kuralları çerçevesinde bir araya geldi.Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezindeki toplantıya pandemi sürecinde Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak başlayan Başkan Altay, bugüne kadar 10 binin üzerinde bina, merkez ve toplu kullanılan alanların dezenfeksiyonunu tamamladıklarını söyledi. Toplu ulaşımda kullanılan otobüsler, tramvaylar ve ilçelerde kullanılan araçları günlük dezenfekte etmeye devam ettiklerini paylaşan Başkan Altay, “Bir süre camilerimizden ayrı kalmıştık. Camilerimizin açılmasıyla birlikte yüzbinlerce tek kullanımlık seccade, tüm camilerimize el dezenfektanları, hocalarımız için gerekli dezenfeksiyon malzemeleri teslim edildi. Böylece vatandaşımızın da huzur içinde ibadetini gerçekleştirmesini arzu ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerimizle koordineli şekilde özellikle vatandaşımızın toplu olarak kullandığı alanlarda yoğun şekilde dezenfeksiyon işlemlerine kesintisiz devam ediyoruz.” diye konuştu.

‘VATANDAŞLARIMIZA EL UZATMAYA DEVAM ETTİK’

Pandemi süresince ve sonrasında Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal yardımları artırdıklarına dikkat çeken Başkan Altay, “ Yaşanan pandemi sebebi ile belediyemize yoğun bir şekilde sosyal yardım talebinde bulunuldu. Bizler de bugüne kadar belediyemizden yardım talep eden hiç kimseyi geri çevirmedik. Bunları iki gruba ayırıyoruz.  Belediyeler bazında Türkiye’nin en geniş sosyal destek paketini hayata geçirdik. El uzatmadığımız hiçbir hemşerimiz kalmadı.Sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte 24 bin 543 hemşerimize destek olduk.Sosyal Kart ile sürekli yardım alan 49 bin 349 hemşerimizin limitlerini yüzde 300 artırdık.Zor dönemde toplam 60.360 ailemizden 229.038 hemşerimize 18 milyon 133 bin 154 TL destek olduk.Pandemi sürecinde 201 bin 460 hemşerimize sosyal destek sağladık.Belediyemizden eğitim yardımı alan ilkokuldan liseye kadar 18.000 öğrencimizin aylık eğitim yardımlarını bu süreçte hesaplarına yatırmaya devam ettik” şeklinde konuştu.

‘SU FİYATLARI 2019 RAKAMLARINA ÇEKİLDİ’

Pandemi süresince vatandaşların mağdur olmaması adına su fiyatlarını 2019 rakamlarına çektiklerine dikkat çeken Başkan Altay, “Bu sıkıntılı süreçte vatandaşlarımızın ve esnafımızın bu süreçte mağdur olmaması için su fiyatlarını 2019 rakamlarına geri çektik.  2019 yılındaki fiyatlarla, uygulamanın tahakkuk oranlarını çarptığımızda aylık 5 milyon lira gibi bir indirim yapmış oluyoruz ve bu da yıllık 60 milyon liralık hemşerilerimize bir destek demektir. Konya Büyükşehir olarak aslında hemşehrilerimize pandemiden dolayı 60 milyon liralık ilave bir destekte bulunmuş oluyoruz. Son günlerde gündeme gelen su faturaları ile ilgili konuya da açıklık getirmek isterim: Evde kalındığı için ve koronavirüsün etkisiyle evlerimizdeki su kullanımında bir artış oldu. Virüse yönelik tedbirler nedeniyle faturalar Nisan ve Mayıs aylarında tahmini okuma ile bir önceki yılın aynı ayındaki kullanımına göre belirlendi. Yani, kullanım arttı ama faturalar daha az kullanıma göre tahmini olarak gönderildi. Haziran ayında normal okuma gerçekleşince, hem su kullanımının artması hem de Nisan ve Mayıs aylarında fatura edilmeyen kullanımın ilave edilmesiyle iki katı fatura gelmiş gibi bir algı oluştu. Bir sorun varsa vatandaşlarımız gelsin düzeltelim, kimse endişe etmesin. Bırakın 1 metreküp suyu, 1 litre su fazla para almak gibi bir derdimiz yok.” diye konuştu.

ALAADDİN CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMASI DEVAM EDİYOR

Alaaddin Tepesi çevresindeki iş yerlerinin dış cephelerini tarihi dokuya uygun hale getirme çalışmalarını yeni normalle sürecinde yeniden başladıklarına dikkat çeken Başkan Altay, “Alaaddin Tepesi çevresindeki iş yerlerinin dış cephelerini tarihi dokuya uygun hale getirme çalışmalarımız, yeni normalle sürecinde yeniden başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız koordinasyonunda İller Bankası hibeyle yürüttüğümüz çalışmanın ilk etabında 12 binada 60 bağımsız bölümü yapıyoruz. İkinci etapta 40 binanın cephe rehabilitasyonu yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hem bu projeye hem de tüm Konya projelerine verdiği destek için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Konya’da çok güzel projeleri hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Altay, “Bisiklet yollarından Millet Bahçelerine, sosyal tesislerden sokak sağlıklaştırmalarına kadar birçok projeyi birlikte yürütüyoruz. Millet Bahçesinde süreç tamamlanmak üzere, inşallah inşaatına 1 ay içinde başlanacak. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’daki dönüşümleri de birlikte yürütüyoruz. Bu dönem Konya sandıkta verdiği desteği masada kazanıyor. Eski Sanayinin taşınması, sosyal konutlar, Beyşehir Gölü’nün temizliğine kadar birçok projeye destek veriyor. Sayın Bakanımıza Konya’nın tüm projelerine verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

TARIMSAL DESTEKLER

Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı ile katıldığı Konya Ovası için önemli bir projenin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak konuşmasına devam eden Başkan Altay şunları kaydetti: “Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulamaları hizmete girdi. Özellikle pandemi sürecinde gördük ki, iki şey hayati önemli. Birincisi sağlık, ikincisi tarım ve gıda üretimi. Konya bu manada Türkiye’nin adeta sigortası. Çünkü birçok ürünü Türkiye’de ilk sırada Konya üretiyor. Çiftçimiz üretiyor. Üretmesi için ihtiyaç olan şey de Konya Ovası’nda. Biz de suyu getirmek için Devlet Su İşlerimiz, KOP İdaremizle yoğun şekilde çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu projelerin devamı gelecek. Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte önemli bir atılım içerisindeyiz. Çiftçimize çok yoğun bir destek veriyoruz. Konya üretecek, Türkiye doyacak. Konya üretecek, Konyalı çiftçi kazanacak. Bunun için KOP ile birlikte 255 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Şu an itibariyle çiftçilerimize yüzde 50 hibe destekli fide desteği vermek için süreç devam ediyor. Artık bölgeyi çok iyi tanıyoruz ve bölgesel desteklere başladık. Bir taraftan çilek desteği verirken bir taraftan asma desteği veriyoruz. Küçükbaş hayvanlar için çadır desteğinde bulunuyoruz. Amacımız kırsalda yaşayan çiftçimizin cebine daha çok para girmesi. Bunun için Konya Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanındayız. Ürün çeşitliliğimizi artırmayı arzu ediyoruz. Hüyük’te çilekte çok büyük bir başarı elde ettik. Yine Hadim, Taşkent bölgesine kirazda büyük başarı var. Şimdi Güneysınır’da lavantayla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Güneysınır’daki denemeler iyi gidiyor. İnşallah lavantayı bir marka haline dönüştürmeyi istiyoruz.”

 ‘YOLLARIMIZIN STANDATLARINI GELİŞTİRİYORUZ’

Büyükşehir Belediyesi olarak 31 ilçemizdeki mahalle yollarında standardı yükseltmeye devam ettiklerine dikkat çeken Başkan Altay, 6,5 yılda özellikle kırsalda ciddi çalışma yürüttük. 19 ilçemizde 55 milyon bedelle 300 kilometre mahalle yolunun yapımı devam ediyor. Yollarımızın standartlarını geliştiriyoruz. Konya’nın başkent oluşunun 623 yılını kutladık. İstanbul'dan sonra Anadolu'da en fazla uzun süreli başkentlik yapan şehir Konya'dır. “

AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASI

Ayasofya’nın Danıştay kararıyla yeniden camii olarak ibadete açıklamasıyla ilgili de konuşan Başkan Altay, “Bugünlerde yine çok önemli bir mutluluğumuz var. Ayasofya’nın zincirleri kırıldı. İnşallah 24 Temmuz’da açılacak. Bu yapılan, bu topraklarda bağımsızlığımızın tekrar vurgusunun yapılmasıdır. Çünkü Türkiye kimin ne dediğine bakmıyor. Türkiye kendi doğrularını yapıyor. Kim ne söylerse söylesin bizim umurumda değil. Ama bir taraftan da bunu doğru anlatmamız gerekiyor. Danıştay’ın kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın kararnamesiyle birlikte taçlandırıldı. Ayasofya’nın açılmasının şehrimize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Bir rüya daha gerçeklemiş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Onun liderliği, cesaretiyle çok önemli bir sorun daha çözülmüş oldu. Fethin sembolünün müze olarak değil cami olarak kullanılması ümmet için, ülkemiz için çok önemliydi.” dedi.

15 TEMMUZ’UN DÖRDÜNCÜ YILDÖNÜMÜ

Başkan Altay son olarak 15 Temmuz darbe girişimine karşı milletimizin kazandığı zaferin yol dönümü ile ilgili konuştu. Başkan Altay, “Biliyorsunuz, vatanın ve milletin bütünlüğüne kasteden hainlerin darbe girişimine karşı milletimiz meydanlarda, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bir kahramanlık destanı yazdı. Milletimiz, tarihimizde ilk kez fiili bir darbeyi, bedenini tankların önüne siper ederek engelledi. 251 şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu yıl pandemi tedbirleri nedeniyle 15 Temmuz törenlerini kısıtlı katılımla gerçekleştirileceğiz. Mevlana Meydanı’nda program yapamıyoruz maalesef ama biz coşkuyu yaşatmak adına sınırlı sayıda da olsa özellikle canlı yayınlarla bu coşkuyu vatandaşlarımıza yaşatmak istiyoruz. İnşallah salgın süreci tamamlanır ve gelecek yıl çok daha coşkulu kutlarız.” ifadelerini kullandı.

KONYA'NIN SUYUNDA HERHANGİ BİR PROBLEM YOK

Konya'nın suyunda herhangi bir problemin olmadığına dikkat çeken Başkan Altay, “Belediyemizin bazı birimlerinde koronavirüs tespit edildi. Biz gereken Pandemi sürecinden itibaren kurumsal olarak gerekeni yapıyoruz. Ancak biz ne yaparsak yapalım vatandaş kurallara uymazsa başarılı olmalıyız. Konya'nın suyunda herhangi bir problem yok. Konya'da çeşmelerden akan suyun kalitesi neredeyse hiçbir şehirde bulamazsınız. Bu verilerin çıkmasında Konya Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir eksiği yok.  Bu vaka sayısının fazlalığıyla ilgili. Bunu Sağlık Bakanlığı da açıklıyor. Nişan, düğün ve asker uğurlamaları inanılmaz bir problem oluşturuyor. Vatandaşlarımızın pandemi kurallarına uyması gerekiyor.”

‘YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASININ YERİ NETLEŞMEDİ’

Konya Büyükşehir Belediye binasını boşalttıklarını belirten Başkan Altay, yeni binanın nereye yapılacağıyla ilgili iki alternatiflerinin bulunduğunu ifade etti.  Altay açıklamasını şöyle sürdürdü: " Büyükşehir Belediyesinin yeni binasını nereye yapacağımızı henüz netleştirmedik. Alternatiflerden birisi şu anki yerine yapmak. İkincisi alternatif ise Ankara yolunda jandarmanın ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün bulunduğu yerdir. Geçtiğimiz günlerde Konya'ya gelen İçişleri Bakanımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile bir toplantı yaptık. Ben bakan yardımcımızla da görüştüm. Bir sorun gözükmüyor ama henüz imzayı atamadık. Eğer tamamlayabilirsek Ankara Yolu'na yapmayı planlıyoruz. Merkezdeki yere de daha çok gençlerin kullanabileceği bir binayı kazandırmak istiyoruz.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim