Belirli aralıklarla düzenlediği basın toplantıları ile Konya’daki yeni gelişmeleri, yatırımları ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı faaliyetleri açıklayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu toplantılarda basın mensuplarının da görüş ve önerilerini alıyor. Şehir adına yapılacak olan hizmetlerde şehirde yaşayan herkesin görüşünü alarak ortak bir kanaatle hareket etmeye çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın gündemini takip eden medya mensuplarıyla gerçekleştirdiği bu toplantılarda Konya kamuoyunun gelişmelerden haberdar olmasını da sağlıyor.

Düzenlediği toplantıda şehirde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, banliyö hattının Konya için metro kadar hayati öneme sahip olduğunu belirterek sözlerine başladı. Başkan Altay, yeni tramvay hatları, banliyö hattı, Konya Metrosu ile birlikte 2024 yılına kadar 65 kilometre yeni raylı sistem yapmayı planladıklarını ifade etti. Başkan Altay, 2020 yatırım programında Konya’nın çok önemli kaynak elde ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

BANLİYÖ HATTI METRO KADAR ÖNEMLİ

Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki programda, son dönemde gerçekleştirilen programlar ve yatırımlarla ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günlerde protokolü imzalanan banliyö hattıyla ilgili detayları paylaştı.

Başkan Altay, “Devlet Demiryolları ile KONYARAY’ın protokolünü imzaladık. Konya için hayati öneme sahip bir projenin başlangıcı gerçekleştirilmiş oldu. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü Konya’da toplu ulaşım açısından yeni bir başlangıç oluşturuyor. İlk etapta Konya Gar’dan başlayıp havaalanına kadar olan 17.4 kilometrenin ihalesi inşallah bu yıl gerçekleştirilecek. İkinci etapta da Yaylapınar-Yeni Gar-Havaalanı-OSB arasında toplam 26 kilometrelik bir banliyö hattına sahip olacağız. Taşıt alımları Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştirilecek. Bunun haricinde tüm alt yapı ve üst yapı çalışmaları Devlet Demiryolları tarafından inşa edilecek. Şehrimizde Meram ve Karatay’dan sanayilere doğru günlük trafik var. Özellikle Organize Sanayi Bölgemizdeki servislerin kalkmasıyla birlikte Konya’da çok ciddi orada trafiğe bir katkı oluşturacak. İnşallah 2 yıl içerisinde Yeni Gar ve havaalanı bağlantısını kullanmış olacağız. Böylece havaalanına da ilk kez bir toplu ulaşım imkanı oluşacak. Havaalanı-Yeni Gar-Eski Gar ilk kez toplu ulaşım hattı üzerinde bağlanmış olacak. Bu yaptığımız iş Konya Metrosu kadar önemli” diye konuştu.

‘2024 YILINA KADAR 65 KİLOMETRE YENİ RAYLI SİSTEM YAPMAYI PLANLIYORUZ’

Konya Metrosundaki son gelişmeler hakkında da bilgi veren Başkan Altay, işlerin hızla ilerlediğini kaydederek, “Şantiye kurulma aşaması başladı. İnşallah bahar ayıyla birlikte fiilen sahada da çalışmayı arzu ediyoruz. Konya Metrosu Konya tarihinin en önemli yatırımı. 1 milyar 194 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştiriliyor ve 21.1 kilometrelik bir metro hattına kavuşmuş olacağız. Metromuzun inşasında trafikte en az rahatsızlık vererek inşaatın devam etmesi için yeni caddeler açıyoruz. Sultan Abdülhamid Han Caddesi’nin fiilen çalışmasına başladık. İlk etabı bu yıl sonu itibariyle tamamlamayı planlıyoruz. Yine, Celaleddin Karatay ve İsmail Ketenci Caddelerinde de kamulaştırma çalışmaları başladı. Böylece Konya’nın ulaşımı yeni bir süreç kazanacak. KONYARAY, metro, Barış Caddesi Tramvayı ve Şehir Hastanesi Tramvayı ile birlikte 2024 yılına kadar yeni 65 kilometre raylı sistem yapmayı planlıyoruz. Bu da mevcut kullandığımız raylı sistemin iki buçuk katı uzunluğunda olacak. İnşallah Barış Caddesi tramvayı ile de en kısa sürede bir müjdeyi vereceğiz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞANA TEŞEKKÜR

Açıklanan 2020 yatırım programında Konya’nın çok önemli kaynaklar elde ettiğini, Konya’nın 2020’de de adeta hizmete doyacağı bir yıl yaşayacağını vurgulayan Başkan Altay, yatırım programında ayrılan kaynak nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Başkan Altay, 125 bin metrekarelik kapalı alanıyla sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli kütüphanelerinden birinin açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldığını hatırlatarak, “Bu kütüphanenin Konya açısından bir önemi var. 5-10 yaş arası kütüphanenin ismi Nasreddin Hoca oldu. Nasreddin Hoca Konyamızın çok önemli bir değeri. Millet Kütüphanesinin çocuk bölümünün isminin Nasreddin Hoca olması Konya’nın marka değeri açısından çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımıza hem Millet Kütüphanesi için hem de içerisindeki Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi için Konyalılar adına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BİNASININ YAPISAL SORUNLARI VAR

Başkan Altay, son günlerde kamuoyundaki Büyükşehir Belediyesi’nin taşınması ve binanın sağlamlığı ile ilgili tartışmalara da açıklık getirdi. Başkan Altay, “Özellikle Elazığ depreminden sonra kamu binalarının güvenliği ile ilgili biz de bir çalışma yürütüyoruz. 2005 yılında hazırlanmış bir yüksek lisans raporu var. Bunun alınan numuneleri ve sonuçları var. Biz elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri Konya Teknik Üniversitesi’ne ilettik. Onlardan gelecek raporu göre bir eylem planı hazırlayacağız. Konya, deprem güvenliğinin en yüksek olduğu şehirdir. Konya Büyükşehir Belediye binasının varsa eğer, yapısal sorunları var. Bu, depremle ilgili değil, belediye binasının yapımından kaynaklanan bir sorundur. Gelen neticeye göre kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

ÜÇ AYLAR MÜBAREK OLSUN

Konuşmasının sonunda Üç Ayların başlangıcının tüm İslam alemi için hayırlı olmasını dileyen Başkan Altay, Konya’ya özgü Şivlilik geleneğinin önemine dikkat çekti. Bu geleneği yaşatmak için yarın 19.30’da 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi’nde Fener Alayı ve Şivlilik programı gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Altay, “Bu, Konya’nın kendine has bir geleneği. 3 ayların başlangıcının çocuklarımız tarafından idrak edilmesi için yaşanan bir süreç. Bu kültürün de nesiller boyu aktarılması için de belediyeler olarak çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle fener alayı gecesi maalesef lastik yakma alışkanlığımız var. Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atan ayrıca ciddi bir kirlilik oluşturan bir durum. Onun için tüm Konyalılardan bu konuda hassasiyet bekliyoruz. Herkesi yarın 19.30’daki Fener Alayı ve Şivlilik etkinliğimize davet ediyorum” diye konuştu.

DİLENCİLERLE TOPYEKUN MÜCADELE ETMELİYİZ

Yaptığı açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Altay, bir gazetecinin dilencilerin şehrin işlek caddelerindeki kırmızı ışıklarda dilenmesini önlemeye dönük neler yapılabileceği ile ilgili sorusuna, “Bizim bu konuyla ilgili uzun bir süredir devam eden bir çalışmamız var. Ama her an her yerde olamıyoruz. Her kırmızı ışık noktasına bir zabıta koymak gibi bir şansımız da yok. Bahar döneminde halkın dilencilerle ilgili daha çok bilinç edinmesine dönük çalışmamız olacak. İşin temelinde kırmızı ışıkta durup beklendiğinde yanınıza gelen çocuklara para vermemek var. Meseleyi kökünden halledebilmek için duygularımızın sömürülmesine müsaade etmemeliyiz. Zira çocuklar ya da onları çalıştıranlar bu şekilde para kazanılamayacağını ancak o zaman öğrenebilecektir” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim