Akçeşme Mahallesi Akçeşme Sokağı’nda yaşanan elim olayın ardından, bölgeyle ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Çöken binanın bölgede bulunan tescilli binalar arasında yer aldığı bilgisine ulaşıldı. Bölgede daha önce Karatay Belediyesi’nin bir çalışma başlattığı, çalışmalar kapsamında 12 sorunlu binadan 10’unun yıkımının yapıldığı, 2 binanın ise sağlamlaştırıldığı bildirildi. Ancak bölgede bulunan tescilli binalar nedeniyle çalışmalar istenilen şekilde sürdürülemedi. Bölgede 24 tescilli bina bulunuyor. Bakanlık, tescilli binalardan da yıkılma tehlikesi bulunanlarla ilgili güçlendirme çalışması yapacak. Ayrıca bölgede yapılan incelemelerde 36 riskli bina tespit edildi. Bu binalardan 12’si yıkılacak, 24’ünde de güçlendirme ve restorasyon gerçekleştirilecek. Ayrıca çöken binanın yanında bulunan riskli binalar da mühürlenerek tahliye edildi. Yıkılan binanın ise herhangi bir olası tehlike oluşturmaması adına kısa süre içerisinde yıkılacağı, tescilli olması nedeniyle aynı özellikleriyle yeniden yapılacağı bildirildi.

KURUM’DAN TALİMAT

Çöken binanın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Fransa’da uluslararası bir programda olması sebebi ile bakanlık yetkililerine talimat verdi. Olayın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen Konya’ya geldi. Gürgen, olay yerinde Karatay Kaymakamı Selim Parlar ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile beraber basın mensuplarının sorularını cevapladı. Sözlerine hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Gürgen, “Hayatını kaybeden üç vatandaşımıza Yüce Allah’tan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.  Bakanımız Fransa’da uluslararası bir toplantı çerçevesinde iken bizleri arayarak bu olay ile ilgili talimatta bulundular. Yerinde gelip incelemeler yapmak, yaraları sarmak, gerekiyorsa diğer binalarla ilgili tespitleri yapmak ile ilgili bizler de ekibimiz ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak buraya geldik.  Geldiğimizde de Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi de sahada çalışmalarına devam ediyordu. Burada yaklaşık 100 dönümlük arazi içinde 347 bina var. Bu olay olmadan önce Karatay Belediyesi 12 binanın tespitini yaparak, bu binalardan 10 tanesi yıkım kararları da almış ve yıkılmış. 2 bina ise daha sonradan sağlamlaştırılmış.  12 tanede daha yıkılması gereken binanın tespitini yaptık. Bu alanın içerisinde 24 tane de tescilli bina var. Dolayısıyla bu tescilli binaların güçlendirme işlemlerinin talimatını verdik. 36 binanın risk yapı tespitlerini gerçekleştiriyoruz.  Bu 36 bina, riskli olarak belirlenmiş durumda. 12 tanesi imar planına uymadığı için yıkacak. Geriye kalan 24 tanesinin de güçlendirme ve restorasyonunu bakanlık olarak yapacağız. Sahada tespitler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARDA BİNALARIN TESPİTİNİ YAPTIRMALARINI İSTİYORUZ

Vatandaşlardan binaların risk tespitlerini yaptırmalarını istediklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, “Konya’yı deprem bölgesi olarak güvenli yer olarak biliyoruz. Konya’da daha önce buna benzer daha kötü olaylar da yaşadık. Bizim Konya’da yaşayan vatandaşlarımızdan ve Türkiye’deki yaşayan vatandaşlarda binaların tespitini yaptırmalarını istiyoruz. Herkes kendi binasını dikkatlice incelemeli ve tespitini yaptırmalıdır. Bu konuda devletimiz her türlü desteği veriyoruz. Lisanlı kuruluşlarımız da var bunlarda tespitlerde yapabiliyor. İnşallah bu tür olayları yaşamayız. Ne yazık ki yapı stoklarımız bu kadar kötü durumdalar. Bu konuda hepimizin tekrar düşünüp bir an önce önlemler alıp dönüşüm işlemlerini tamamlamamız gerekiyor” dedi.

KİRA YARDIMINDA BULUNALACAK

Gürgen, Bölgede bulunan riskli binaların yıkılarak yeniden yapılacağını ve burada yaşayan vatandaşlara kira yardımında bulunacaklarını ifade ederek, “Bu bina tescilli bir bina. Tescilli bina için bir takim kriterler var. Binanı savcılıkta işlemleri devam ediyor. Bu konuda tam olarak raporlar çıkmadan konuşmam doğru olmaz. Çevremizde baktığımız zaman, kötü binaları görüyoruz. Kerpiç binalar zamanla çok yıpranıyor. Binanın çok yıprandığını görüyoruz.  24 tescilli binadan bir tanesi de bu bina. Yıkılma kararı verilirse yıkılacak restore edilecekse bu yapılacak. Binanın yıkılması halinde bile tekrar yeniden yapılacak. 36 bina ile risk tespitlerini yaptırıyoruz. Burada ikamet eden maliklere 18 ay boyunca bin 80 lira kira yardımı yapıyoruz. İçerisinde malik olmayıp da kiracı olan vatandaşlarımıza 2 aylık kira yardımı yapılacak. Bunlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat yapılması yeterli olacak. İnşallah 24 tane binanın yapımını 18 ay boyunca bitireceğiz. Kira yardımları restorasyon sürecinde devam edecek” şeklinde konuştu.

BAKAN KURUM’DAN BAŞSAĞLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaşanan olayın ardından sosyal medya hesabından, “Konya'da Akçeşme Mahallesi’ndeki iki katlı bir binanın çökmesiyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bölgeye intikal eden Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüze ve Konya İl Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz tespitlerine başladı ve 2 ev tahliye edildi” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim