Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla Kılıçarslan Şehir Meydanında yaklaşık 900 metrekare alana kurulan gösterim merkezinde her ay farklı gösterimler gerçekleştiriliyor. Beş bölümden oluşan merkezde, ziyaretçiler pandemi tedbirleri kapsamında ateş ölçümü yapılarak, gerekli hijyen ve sosyal mesafe kuralları dahilinde gösterim sunumlarını deneyimleyebiliyor. Ziyaretçiler öncelikle fuaye alanında gösterim merkezi hakkında bilgi alırken, aynı zamanda üç boyutlu hologram gösterimini de izleyebiliyor.

360 DERECE GÖRSEL (IMMERSIVE) DENEYİM ALANI

14 metre çapında bir daire içine kurulu, yüksekliği 3 metrenin üzerinde projeksiyon ekranı ile çevrili, dijital gösterim merkezinin büyük alanı olan 360 derece görsel (Immersive) deneyim alanında ortalama yedi dakikalık bir gösteri sunuluyor. Katılımcı, projeyi üçüncü bir şahıs gibi izlemek yerine, 360 derece lazer projeksiyonlarla yansıtılan gösterinin bir parçası oluyor. Görsel ve işitsel olarak sinematik özellikleri en üst seviyede bir deneyim yaşayan izleyiciler bu bölümde, “30 Ağustos Zafer Bayramı” temasıyla hazırlanan “Büyük Taarruz”u üç boyutlu olarak deneyimleyebiliyor.

DİJİTAL HARİTALAMA (MAPPİNG)

Türkiye’nin öz kaynakları ile geliştirmiş olduğu, Togg, SİHA, Anadolu Uçak Gemisi, Hürkuş gibi milli ve yerli teknoloji ürünlerinin kullanıldığı ve her ay farklı bir dijital gösterimin yapıldığı Mapping Show da ise ziyaretçiler, bu aya özel “30 Ağustos Zafer Bayramı” temalı üç boyutlu ve sinematik ses sistemi ile eşsiz bir gösterim fırsatını yakalıyor.

3D TEKNOLOJİSİ İLE YAPILAN HOLOGRAM GÖSTERİSİ

Son yıllarda gittikçe kullanım alanı genişleyen hologram teknolojisi, herhangi bir görseli, ışığı farklı katmanlarda kullanarak oluşturan ileri teknoloji ürünü bir görsel sunum tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Dijital gösterim merkezinde 4x3 mt büyüklüğünde bir ekranda yer alan üç boyutlu hologram gösterisi, hemen yanında projeksiyon ekranla eş zamanlı olarak dijital görsel sunumu içinde yer alıyor. Dijital Gösterim Merkezi’ne giren bir katılımcı, Mapping Show dan sonra üç boyutlu hologram gösterisini deneyimleyerek, diğer yandan projeksiyon ekranından da gösterim hakkında bilgi edinebiliyor. Burada izleyiciler, 86 yıl sonra tekrar ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hakkında film çalışmasını projeksiyon ekranında izlerken diğer yandan da Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hologram şovunu takip edilebiliyor.

BİLGİ EKRANI

Dijital Gösterim Merkezi’nin son gösteri alanı olan “Bilgi Ekranı”, Türkiye’nin yatırımlarını, küresel ve bölgesel olarak başarılarını, katılımcılara doğru ve etkin bir biçimde anlatma ve anlama olanağı sağlamakta. Bilgi ekranında yer alan videolar her ay gündem konularına göre İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenmekte. Bu ayki gösterimde ise Türkiye’nin 2023 hedeflerine yer veriliyor. Ayrıca bu alanda zaman zaman sergilerde düzenlenmektedir.  “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü olarak, 15 Temmuz ve sonrasında yayımlanan yaygın ve yerel gazete manşetlerinin yer aldığı “Demokrasi ve Milli Birliğe Tanıklık, 15 Temmuz Yaygın ve Yerel Gazete Manşetleri Sergisi” düzenlenmişti. Kılıçarslan Şehir Meydanında yer alan Dijital Gösterim Merkezi, hafta içi ve hafta sonu, 12:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

DURAN ÇÖLCÜ

Editör: TE Bilişim