Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın "Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" başlığı kapsamında, “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedefleniyor. 

Beslenme dostu okul etkinlikleri çerçevesinde Meram’da bulunan Mehmet Hasan Sert İlkokulu’nda dün büyük bir yanlıştan velilerin tepkisi üzerine dönüldü. Yapılacak olan etkinlik velilere mesaj yoluyla, “Sayın velimiz, yarın saat 13:00’te beslenme dostu okul projemiz kapsamında zumba eğitmeni Eleneora ile okul bahçemizde ‘zumba’ etkinliğimiz olacaktır. Tüm öğrencilerimizi kapsayan bir etkinliktir. Öğrencilerimiz yarın spor kıyafet il okula gelebilir” cümleleriyle duyuruldu.  

VELİLERİN TEPKİSİ ÜZERİNE YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

Mehmet Hasan Sert İlkokulu’nda çocukları öğrenim gören velilerden bazıları duyarlılık göstererek, zumba etkinliğinin ne olduğunu araştırdı. Zumba’nın Kolombiya kökenli olarak son yıllarda popülaritesini artıran bir dans olduğu velilerin araştırması sonucu ortaya çıktı. Sosyal medyadan zumba dansının nasıl bir şey olduğunu inceleyen veliler, zumba dansı adı verilen etkinliğin figürleri ile gayri ahlaki bir yapıya sahip olduğunu anlayınca, durumu hemen okul yöneticileri ile paylaştı. Birçok veliden zumba dansının İslam medeniyetine ve Türk kültürüne aykırı olduğu yönünde eleştiriler gelince okul yönetimi zorunlu olarak etkinliği iptal etmek durumunda kaldı. 

Genel anlamda öğrencileri milli ve manevi değerlerle bezeyip fikri altyapısını en dolu şekliyle oluşturduktan sonra genç nesiller oluşturmayı ve gelecek nesilleri ahlaklı bireylerden oluşturmayı hedefleyen ve adında ‘milli’lik unsurunu barındıran okullarda İslam medeniyetine ve Türk töresine aykırı bu tür dans adı altındaki gayri ahlaki etkinliklere yeltenilmemesi gerektiği görüşünde olan veliler, gerekli incelemenin de bir an önce yapılmasını istiyor. 

RASİM ATALAY