Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yedek parça üreticilerinden olan Aydınlar Yedek Parça(AYD), ürün çeşitliği, istihdam sayısı, üretim sayısı ile sektörün lideri durumunda. 1975’ten bu yana ön düzen parçaları üretimi gerçekleştiren AYD, dev üretim kampüsü ile Konya’dan dünyaya ürün gönderiyor. AYD Marka ve Proje Yöneticisi Mehmet Aydın, "Bu başarının temeli yerli üretim anlayışı ve çalışmaktan geçiyor. Çok zor olan işleri başardık. İthalattan hep kaçtık ve birçok şeyi kendimiz ürettik" dedi. 

Ürünleriniz hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Dünyadaki tüm araç marka ve modellerinin ön düzen parçalarını üretiyoruz. Bunların yüzde 85’ini ihraç edip, yüzde 15’ini iç piyasaya veriyoruz. Yüzde 85 ihracatın yüzde 60’ı fason üretim, yani dünyanın en büyük markalarına yapıyoruz. Yüzde 40’ını da kendi markalarımız ile ihraç ediyoruz. Temel işimiz yan sanayi. Ama OM parça da yapıyoruz. Dünyaca ünlü otomobil markalarından OM parça verdiğimiz firmalar var. 

Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa,. ABD, Kanada, Güney Afrika, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Doğu Bloğu ülkeleri, Rusya ve Uzak Doğu’nun birçok ülkesine ihracat yapıyoruz.

Çalışma sisteminiz nasıl?

Siparişe dayalı üretim sistemiz var. Stok tutmuyoruz. Ham madde girer çelik ve alüminyum olarak. Çelik gelir, kesilir, ısıtılır ve şekillendirilir. Dövme işleminden sonra yarı mamul haline gelir. Yarı mamul depolarına kaldırılır. Çatlak kontrollerinden sonra imalata getirilir. Burası bir üretim kampüsü ve fabrikalar aşama aşamadır. Bir fabrika diğer fabrikanın müşterisidir. Hammadde fabrikası imalat kısmının müşterisidir örneğin. Onaydan sonra malzeme imalata geçer. Burada işlenir. İşlendikten sonra montaj depoya kaldırılır. Orada bileşenleri toplanır. Bir parça ortalama 15 parça bileşenden oluşur. Sonrasında sipariş geldikten sonra montaja taşınır. Montaj gerçekleşir, kontrol ve paketleme işlemi yapılır. Parça üretime hazır hale gelir.

Kaç çalışanınız var?

Toplam 3 bine yakın çalışan ile 3 vardiye olarak üretim yapıyoruz. Fabrikamız 6 gün 24 saat çalışıyor. 

Üretim kapasiteniz ne kadar?

Aylık ortalamamız 2 milyonu geçti. Son dönemlerde kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz.

Kaç çeşit ürününüz var?

Binek ve ağır vasıta olmak üzere 20 bin ceşit civarında üretimiz var. Ve her ay 50’den fazla yeni ürün üretiyoruz. AR-GE birimizi sürekli çalışıyor. AR-GE birimizin de sanayi bazında TÜBİKAT ve Bakanlık onaylı tek AR-GE olma özelliği var. Alanında uzman mühendislerimiz ile beraber ürünler geliştiriyoruz.

Hedefleriniz neler firma olarak?

Kendi sektörümüzde ilkleri bizim belirlediğimiz firma olmayı korumak öncelikli hedefimiz. Sektörümüzde dünyada tercih edilen en büyük en entegre tesis olma özelliğini koruyabilmek en büyük hedefimiz. Şehrimiz, ülkemiz için en fazla istihdam ve en fazla üretimi yapmak istiyoruz. 

DURDUĞUMUZ ZAMAN ÖLDÜĞÜMÜZ ZAMANDIR

Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer alıyorsunuz, vergi rekorları, ihracat rekorları kırıyorsunuz. Bu başarının temel sırrı neler?

Bu başarının temeli yerli üretim anlayışı ve çalışmaktan geçiyor. Çok zor olan işleri başardık. İthalattan hep kaçtık ve birçok şeyi kendimiz ürettik. ‘Durduğumuz zaman öldüğümüz zamandır’ bilinci ile hiç durmadan çalışıyoruz. İhracat rekorları, vergi rekorları kırıyoruz. En büyük 500 sanayi kuruluşu içerisine giriyoruz. Gücümüz bölünmesin diye mücadele ediyoruz. Yerli üretim ve ülke ekonomisi için çalışarak büyüyoruz. Bugün yüksek maliyete rağmen yönetim kurlumuz tedariği hep memleketimizden sağlıyor. Dışarıdan almıyoruz. Ve hep yatırım yapıyoruz. Bugün bizim alüminyum tesisimize yapılan yatırımla çok fazla ticaret yapılır, inşaat yapılır satılır para kazanılırdı. Ama biz hep daha fazla yatırım yapalım, üretelim, makine alalım ve istihdam sağlayayım düsturu ile çalışıyoruz. 

Sektörün liderlerinden birisi olarak Konya’daki otomotiv yedek parça sektörünü ve genel hatları ile Konya sanayisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya sanayisi 10 yılda gömlek değiştirdi. Kalite arttı, büyüdü, çeşit arttı. Tarım şehrinden ziyade sanayi şehri olmaya başladı. Bursa ile yarışıyoruz. İstanbul’a ulaşmaya çalışıyoruz. Bizi artık dünya tanıyor. Eksik tarafımız var elbette. AR-GE’ye önem veren, teknoloji üreten şehir olmalıyız. Bu noktadaki eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Ama Konyalı sanayici bunları aşacaktır. Alt yapımız müsait. Düz bir şehiriz. İmkanımız çok fazla. Limanlara çok uzak değiliz. Bunları daha iyi kullanmalıyız. En önemli sorun ise; kalifiye elaman ve kalifiye yönetici bulmada çok zorlanıyoruz. Bu ortak problemimiz. Bunun için çalışmalar yürütülmeli. 

Yerli otomobile talip bir şehiriz. Bu alanda bir kamuoyu oluşturulmaya çalışıyor. Konya yerli otomobili üretebilir mi?

Yerli otomobilin Konya’da olmaması için hiçbir sebep göremiyorum. Merhum Erbakan hocamız Konya’da bisiklet bile üretilmezken traktör üretmiştir. TÜMOSAN Konya’ya gömlek atlatmış bir yatırımdır. Erbakan hocamız o zor şartlarda bunu yaptıysa bugün yerli otomobil yatırımının yapılmaması için hiçbir engel yok. Konya’da tüm parçalar neredeyse üretiliyor. Konya olarak hakkıyla yerli otomobili üretiriz. Ama biz şehir olarak yeterince önem göstermedik bu noktada. Bu sadece Konya için değil tüm Anadolu için şevk ve aşk getirirdi. 

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim