Şehrin önemli pazarlarından biri de halk arasında Bit Pazarı olarak tabir edilen ikinci el eşya pazarı. Eski Garaj yanında Pazar günleri kurulan pazar, zengin-fakir herkesin uğrak yeri. Özellikle koleksiyoncular, ucuz ürün arayanlar pazarın sürekli müşterisi. Tezgahlarda ise yok yok. Eski düğmelerden, elektronik ürünlere, alet takımlarından, kullanılmış elbiselere kadar her şeyi pazarda bulmak mümkün. Antika parçalar, eski motosiklet parçaları, araba parçaları, elbiseler, elektronik malzemeler, vidalar, oyuncaklar, kitaplar, giyilmiş elbiseler... Bu nedenle sadece ihtiyaç sahibi insanlar değil zenginler de  aradıkları koleksiyon ürününü pazarda bulmaya çalışıyor. 

PAZARA HER MESLEKTEN GELEN VAR

Pazardatezgah açan Nedim Özkaya pazara her kesimden insanın ilgisini olduğunu belirterek, “Bit Pazarları genellikle çöpe atılan malzemelerin değerlendiği yerlerdir. Kimine göre değeri olmayan malzeme kimine göre çok değerlidir. Antikalar genellikle bit pazarında bulunuyor. Bu işe antika merakı ile başladım. Ondan beride yapıyorum. Yaklaşık 20 yıldan beri bit pazarlarını gezmekteyim. Standıma ilgi çekmek için dert dinlenir yazdım. Bu yazı da dikkat çekti. Bana dertlerini anlatıyor vatandaşlar. Bende onlara  yardımcı oluyorum. Yaşlılar, burada gördükleri eşyalarla maziye yolculuk yaparken, gençler de ataları zamanında kullanılan eşyaları tanıma fırsatı buluyor. Buraya gelenler arasında öğretmen, doktor, mühendis insanlar da yer alıyor” dedi.  Bir diğer esnaf Cengiz Şahin de, “4 yıldan beri düzenli olarak bu işi yapıyorum. Düzenli olarak Bit Pazarına geliyorum.  Genelde ikinci el olarak matkap, hitli, su dinamosu , elektrikli ve elektriksiz motor alıp satıyorum. Bit Pazarına olan ilgi oldukça güzel. Vatandaşlar ikinci el eşyalara yoğun ilgi gösteriyor. Bizler Bit Pazarının belirli bir alana alınması ve daha geniş nezih alanda bu pazarın açılmasını istiyoruz” dedi.

HAVALARIN ISINMASI İŞLERİMİZİ HAREKETLENDİRDİ

Havaların ısınması ile Bit Pazarında yoğunluk arttı. Pazarda yaşanan yoğunluk esnafın yüzünü güldürdü. Esnaflardan Mehmet Kırgız, "Bit Pazarı daha çok orta kesim ve onun alt kısmı geliyor.  Bizler de ikinci el malzemeleri vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Haftada bir gün burada tezgah açarak haftanın yorgunluğunu atıyorum. Pazarımıza olan ilgiden oldukça memnunuz. Pazarımı kış dönemi durgunluk yaşarken  yaz dönemi daha hareketli oluyor. Ancak havaların ısınması pazarımızı hareketlendirdi” dedi. Esnaf Uğur Er ise, “Bit Pazarımda kurduğum standa 7 yıldan beri bisiklet satıyorum.  Pazarımıza Nevşehir, Adana ve İstanbul’dan vatandaşlar gelerek pazarı geziyor. Havaların ısınması ile birlikte pazarımız hareketlendi. Pazarımızda vatandaşlar aradıkları her şeyi rahatlıkla buluyorlar” ifadelerini kullandı.  

ÜRÜNLERE İLGİ ESNAFI MEMNUN EDİYOR 

Bit Pazarına kurulan tezgahlara olan ilgi esnafları memnun ediyor. Pazarda sergi açan esnaflardan Seyfettin Ataşoğlu, “15 yıldan beri düzenli olarak kurulan bitpazarına sabah erken saatlerde gelip akşam ise akşam ezanı ile gidiyorum.  Eskilere merakımdan dolayı bu işi yapıyorum. Konya’da bulamadığım eşyaları Ankara , İzmir ve İstanbul’dan alıp geliyorum. Burada satıyorum. Burada satışını yaptığımız ürünlerin fiyatı oldukça uygun. Eskiye merak sayan vatandaşlarımız ürünlerimize rağbet gösteriyor. Eski ürünlere merakı olan vatandaşlarımızı pazarımıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  Ürünlere olan ilgiden memnun oldukları belirten  Edip Karadeniz , “8 Yıldan beri Konya Bit Pazarına geliyorum . Bu işi daha önce İstanbul’da yaptım. Tezgahımda yok yok. Her şey var.  Kalemler , şarj aletleri, tencere, tava olmak üzere ikinci el bulduğum her şeyi satıyorum. Ürünlerimize her kesimden insan ilgi gösteriyor. Esnaflar olarak ilgiden oldukça memnunuz. Fiyatlarımız malzemenin ürüne göre değişiyor” dedi. Konya'da muhacir olarak yaşayan Suriyeliler'in birçoğu da alışverişini bit pazarından yapıyor. Suriyeli aileler, giyeceklerini, ev eşyalarını, çocuklarının ihtiyaçlarını Bit Pazarı'ndan temin ediyor. Bunun nedeni ise, pazarın ucuz olması ve ikinci el eşyalar olması.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim