Yaklaşık 1 milyona yakın kamu işçisi, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kadroya geçti. Böylece Türkiye'deki "taşeron" anlayışı kaldırılmış oldu. Bu konuda önemli mücadele veren sendikalar, elde edilen kazanımın oldukça önemli olduğunu belirtmişlerdi. Bu kazanımın ardından şimdi de yine binlerde kamu işçisini ilgilendiren önemli bir konu gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl yapılan çerçeve sözleşme ile ilk 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 4 olmak üzere 2019 için belirlenen ücret zamlarının bugünkü enflasyon rakamlarının altında kalmasının kabul edilemez olduğunu belirten sendikalar, bu oranların bugünkü enflasyon oranlarına göre yeniden belirlenmesini istiyor. 

TAŞERON SİSTEMİ BİTTİ 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri (HİZMET-İŞ) Sendikası Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, HİZMET-İş olarak taşeron sistemin bitmesi için büyük mücadeleler verdiklerini söyledi. 2014 yılında bunun için kampanyalar başlattıklarını hatırlatan Yıldız, süreci şöyle anlattı, "O dönemde toplu iş sözleşmesi yapma imkanı yoktu, kanun müsaade etmiyordu. Üyelerimiz yapıldı 2014'ün 6. ayındaki istatistiklerde 100 bine yakın arkadaşımız HİZMET İŞ'e üye oldu. İster istemez bu arkadaşlarımızın sorunlarını çözme gibi bir yükümlülüğümüz oldu. Biz ciddi manada, bu arkadaşların toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için Meclis'te bir kanun çıkartma mücadelesi verdik. Bu mücadelenin neticesinde bir kanun çıktı ve bu kanunla birlikte toplu iş sözleşmesi imzalanmasının önü açıldı. Toplu sözleşmeler imzalanmaya başladı. 2015 yılında bu çalışan arkadaşlarla ilgili özel sözleşmeli personel yasası gündeme geldi. Biz bu yasaya karşı çıktığımızı ifade ettik. Bunun sonucunda özel sözleşmeli personel konusu askıya alındı geçtiğimiz 2017 yılının Aralık ayında Cumhurbaşkanımız Meclis'te bundan sonra taşeron işçinin olmayacağını bütün taşeron işçilerin kadroya geçeceğini açıkladı. 2018'in Nisan ayında 450 bin civarında kamuda çalışan arkadaşımız kamunun kadrolu işçisi oldu. 400 bin civarında arkadaşımız da belediyelerin kurduğu imtiyazlı şirketlere geçtiler. Burada en büyük kazanç; kölelik dediğimiz taşeron sistemi bitmiş oldu."

ZAM ORANLARI GÜNCELLENMELİ 

Bu kazanımın ardından 696 sayılı kanunla taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili Çerçeve Sözleşme'nin yayımlandığı hatırlatan Yıldız, "Bu sözleşmede o zamanki enflasyon oranlarına baktığımız zaman enflasyon oranı yüzde 9-10'lardaydı ve o gün 2019 için birinci 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 4 olmak üzere ücret zamları belirlendi. Ama bugün hükümetin açıklamış olduğu enflasyon oranları yüzde 20.30.  Biz şunu istiyoruz; o zamanki şartlara göre ücret zamları makul olabilir ama bugünkü enflasyon şartlarına göre bu zam oranları makul değil. Biz istiyoruz ki emekçi kesim bunun faturasını ödemesin. Biz ücret zamlarının yüzde 20.30'a çekilmesini istiyoruz. Bu anlamda biran önce bu konunun giderilmesini istiyoruz. hükümetimiz bugüne kadar çalışma yaşamıyla ilgili her türlü konuda bize destek oldu, bizim sorunlarımızı çözmüş oldu. Biz bu noktada da hükümetimizin bu sorunu çözeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

SENDİKALILIK ORANLARI ARTMALI 

Sendikal faaliyetlerle ilgili de kısa değerlendirmelerde bulunan Yıldız, Türkiye'de sendikacılığın önemli bir noktada olduğunun altını çizdi. Verilen mücadeleler neticesinde ciddi kazanımlar elde edildiğini dile getiren Yıldız, "Sendikalılık oranı Türkiye'de yüzde 15'lerde bu ciddi anlamda düşük bir oran. Bu konuda kendimize özeleştiri yapabiliriz bu oranların artırılması gerekiyor. Özel sektörde sendikacılıkta istediğimiz durumda değiliz. Bugün kamuda toplum yararına çalışan bir kesim var, bunların örgütlenmesi yok. Biz aynı şekilde bu arkadaşlarımızı da sendikamıza katmak istiyoruz. Yine ev temizliğine giden, evde bakım hizmetlerine giden bizim iş kolumuza giren arkadaşlarımız var onları da sendikamızın bünyesine kazandırmak için mücadele ediyoruz" diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim