Yaklaşık 7 milyon işçinin gözü, kulağı haftaya başlayacak 2018 asgari ücret pazarlığında olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda,Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) olacak. Tarafların asgari ücret zammı ile ilgili beklentileri neler, yeni yıl uygulanmaya başlayacak zamların tutarı ne olacak ve kırmızı çizgiler ile talepler ne olacak? Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüsamettin Şenel ve Memur-Sen İl Temsilcisi Nazif Karlıer değerlendirmelerde bulundu. 

“YAŞAM STANDARTLARININ ALTINDA İNSANLARIMIZ ÇALIŞIYOR”

Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüsamettin Şenel, asgari ücretliye verilecek zammın günlük harcamaların hesaplanarak yapılması gerektiğini söyledi. Şenel, “Bu yıl beklentimiz çok yüksek. Öncelikle bunu belirtmek istiyorum. Şu anda asgari ücret ile çalışmalarımız devam ediyor. Net bir sayı vermek şu anda mümkün değil. Ancak amacımız asgari ücret alan bir vatandaşın geçimini sağlayabileceği uygun şartların oluşmasını sağlamak. Bizler taleplerimizle, beklentilerimizle masada olacağız. Bu isteklerin ne kadarının karşılanacağı konusunda ise sonucu hep birlikte göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde Bakanımız da asgari ücretle geçinmenin zor olduğuna dair açıklaması olmuştu. Bu durumun kanayan bir yara olduğunu yakından biliyoruz. Geçimini asgari ücretle karşılayan vatandaşlarımızın sayısı fazla. Yaşam standartlarının altında insanlarımız çalışıyor ve bu durum moral bozukluklarına neden oluyor. Asgari ücrete yapılacak zam ekonomimizi olumsuz etkilemez. Aksine ekonomik çarkların dönmesi için vatandaşın cebinde para olması gerekiyor. Vatandaşın elinde para olacak ki harcama yapsın ve bu harcamalarla ülke ekonomisi gelişebilsin. Aksi durumda vatandaşta para olmazsa nasıl harcama yapacak ve ticareti geliştirecek? Diğer yandan ülkemizde bütün kalemler makul seviyenin üzerinde zam geldi. Hammaddeye gelen bu zamlara karşın asgari ücretlinin de gücünün olması gerekiyor. Yetkililerden isteğimiz bir asgari ücretlinin günlük masrafları hesaplanarak buna göre karar alınsın. Sağduyulu bir karar bekliyoruz. Sonuçta fabrikalardan işçi çıkarılmasını istemiyoruz. Zam ekonomimizi zayıflatmaz, zam gelsin ki ekonomimiz canlansın” diye konuştu.

“BİLMEK AYRI, YAPMAK AYRI”

Memur-Sen İl Temsilcisi Nazif Karlıer ise asgari ücretin yüzdelik olarak arttırmak yerine, yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi. Karlıer, “Memur-Sen olarak yaptığımız araştırmada açlık sınırının bin 750 TL civarında olduğunu hesapladık. Bu miktarın aşağısındaki tüm ücretler asgari ücretlimiz için sıkıntı teşkil ediyor. Bizler yüzdelik artış yerine asgari ücretin tespit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir asgari ücret kaç para olmalı sorusunun cevabını bulmalıyız. 2 bin – 2 bin 500 civarında ücret alınırsa eğer insanlar geçimlerini normal şartlarda sağlayabilirler.  Bin 404 lira üzerinde hesap yapıldığı takdirde yüzdelik artışın ne kadar olduğu önemli değil. İnsancıl yaşanacak şartlar sağlanmalı. Bu anlamda açlık sınırının 500 TL üstüne çıkılması gerekiyor. Bakanımız asgari ücretlinin sıkıntılarını anladığına dair açıklama yapmıştı. Ancak bilmek ayrı, yapmak ayrı bir şey. Asgari ücretin az olduğunu zaten biliyoruz. Bizler yüzdelik artış değil, yeniden asgari ücretin belirlenmesini talep ediyoruz. Asgari ücret gelirse ekonomimiz sıkıntıya girer mi diye bir düşünce olmamalı. Tam tersine eğer ücretler iyileştirilirse ekonomimiz işte o zaman hareketlilik kazanır. Paylaşımda bulunulursa hem devlet hem işçi herkes daha mutlu olacaktır” dedi.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Pazarlıklar, Aralık sonuna kadar sürecek ve yılsonunda yeni asgari ücret belirlenecek. Bugün için asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira.

UFUK KENDİRCİ

Editör: TE Bilişim