1996 yılı başında Türkiye ile Yunanistan arasında ‘Kardak Krizi’ krizi yaşanmış, Türkiye Yunanistan’a gerekli cevabı sert bir şekilde vermişti. Yunanistan ile yaşanan en ciddi krizlerden biri olarak bu olay tarihe geçti. Yunanistan bu olaydan sonra da zaman zaman Türkiye’nin kara sularını ihlal etmekten çekinmemiş, hem havada hem de denizde Türkiye-Yunanistan askeri kuvvetleri karşı karşıya gelmişti. Yunanistan’ın uluslararası arenada karşılığı olmayan bu çirkin tutumu, bugün de sürüyor. Türkiye’nin Güney sınırlarını terör örgütlerine karşı güvenli tutmak amacıyla yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nı kendilerince fırsat bilen Yunanistan, Akdeniz’de Türkiye’nin kara sularını taciz etmeye yeniden başladı. Türk-Yunan sahil botları arasında geçtiğimiz günlerde gerilim yaşandı. 

CEVAP GECİKMEDİ

AK Parti Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'a Kıbrıs ve Ege adaları konusunda uyarıda bulunmuştu. Erdoğan açıklamasında, "Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege'deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Kıbrıs'ta ve Ege'de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz" demişti.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da, “TSK, sahip olduğu yüksek teknolojiyle bütün Doğu Akdeniz ve Ege'yi kontrol altında tutabiliyor. Sadece Kardak değil, tüm Ege'yi kapsayabiliyoruz. Hem Afrin'de operasyon yapabilecek, hem de aynı anda Ege'yi kontrol edebilecek güce sahibiz. Tüm denizlerimizde ülkemizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerinin korunması konusunda kararlıyız” ifadelerini kullanarak Yunanistan’a net bir şekilde cevap vermişti. 

KONYALILARDAN DA YUNANİSTAN’A CEVAP GECİKMEDİ

Tüm Türkiye gerek Zeytin Dalı Harekatı’nı gerek Yunanistan’ın takındığı bu tutumu an be an takip ediyor, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü amansız mücadeleye her türlü desteği veriyor. Bu kapsamda Yunanistan’a Konyalılardan da cevap gecikmedi. Bu önemli cevaplardan birini de Kampüs Minibüs Durak Başkanı Mustafa Martlı verdi. Yunanistan’ın tutumunu sert bir dille eleştiren Martlı, “Biz buradayız” mesajı verdi. 50 yaş üstü erkeklerin Yunanistan’la baş edebileceğini belirten Martlı, “50 yaş üstü erkekler de Yunanistan’la savaşır. Gencecik askerler niye gitsin. Bizim savaşmak genimizde var. Havalı tüfekle sigara paketi vuran insanlarız biz. Gönüllü bir ordu kurarız gerekirse 50 yaş üstü erkeklerden biz gider savaşırız. Yunanistan gelmiş burnumuzun dibine kadar, İstanbul nüfusunu kadar yok, arkasını bir yerlere dayamış, daha eline sapan almamış,kafa tutuyor. Öyle bir dünya yok.” Suriye’de terör örgütlerine karşı yürütülen Zeytin dalı Harekatı’nın sonuna kadar arkasında olduklarını da söyleyen Martlı, “Devletimiz de gerekeni yaptı. Bundan sonra geri adım da atılmaması lazım. 10 seneyse 10 sene. Türkiye bu saatten sonra geri adım atmamalı. bize kafa tutuyor. Biz bu vatanı bırakmayız” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim