Süt hayvancılığında önemli bir potansiyele sahip olan Ladik, bu potansiyelini kooperatif sayesinde değerlendirerek üretimini artırıyor. Üreticiye destek olan Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yaptığı çalışma ve projelerle hem yemlik üretim yapan çiftçinin hem de süt üreticisinin para kazanacağı bir sistemi oluşturarak, üreticiye destek oluyor. Yaklaşık 500 müstahsilden günlük 45-50 ton süt toplayan kooperatif, üreticinin ürünlerini bu sayede değerlendirmiş oluyor. Bunun yanında yeni projeleri de hayata geçiren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, oluşturacağı yöresel ürünler mağazalarıyla üreticiden tüketiciye bir köprü olmayı hedefliyor.

KOOPERATİFE HAREKET GELDİ

Çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, kooperatifin 1969 yılında kurulduğunu ancak 2014 yılına kadar aktif bir çalışma yürütemediğini söyledi. Kendilerinin göreve gelmesiyle kooperatife hareket kazandırdıklarını belirten Çoban, “Bugün günlük 45-50 ton süt topluyoruz. 2017 yılında kendi imkanlarımızla binamızı yeniledik. 1 tane 20 tonluk iller arası aracımız var. Hizmet binamızın altında soğutma tesisimiz var. 1 tonluk silaj Paketleme makinemiz var. 15 personelimiz var. Araç sayımızı 9’a çıkardık. Ay sonu gelince biz fabrikadan ödemeyi alıyoruz, üreticilerimize parasını veriyoruz. Üreticilerimize yem tedariki sağlıyoruz. Biz sürekli üreticinin yanında oluyoruz. Tarım alanında çiftçilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Tarıma çok girmiyoruz. Biz daha çok süt hayvancılığına ağırlık veriyoruz” dedi.

SÜT ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ

“Yemin taban fiyatıyla karşılaştırdığınız zaman sütün bugünkü taban fiyatı 2 lira 85 kuruş olması lazım” diyen Çoban, “Hükümet süt desteklemesini artırdı ama bunun etkisi hemen belli olmaz. Çünkü bu destekler ilerki dönemde veriliyor. Bu destekler her ay cebine gelse üretici yorgunlaşmaz. Bu para ortalama 6-7 ay içinde gelecek. Bu nedenle üretici zor durumda kalıyor” şeklinde konuştu.

YÖRESEL ÜRÜN MAĞAZASI YOLDA

Kooperatif olarak önemli bir projeye imza attıklarını dile getiren Başkan Çoban, yöresel ürün mağazalarının startını verdiklerini söyledi. Kendi sütlerinin yüzde 25-30’unu işleyeceklerini, ortaya çıkan ürünleri de tüketiciyle buluşturacaklarını dile belirten Çoban, şöyle devam etti, “Yöresel ürünler mağazamızın kaba inşaatını hemen hemen tamamladık. Seneye inşallah buranın açılışını yapacağız. Kendi sütümüzün yüzde 25-30’unu kullanarak ortaya çıkaracağımız ürünlerle sadece Ladik’e değil Konya’ya hizmet edeceğiz. Bir de sadece kendi ürünlerimiz değil, Türkiye’nin diğer bölgelerindeki yöresel ürünlerin de satışını burada yapacağız. Ladik, Sarayönü ve Konya merkez ilçelerinde bu mağazalarımızı açmayı planlıyoruz. Böylece fabrikalara muhtaçlığımız kalmayacak, ürünü kendimiz değerlendireceğiz ve çiftçiyi de desteklemiş olacağız.”

KÖPRÜ OLACAĞIZ

Mağazalarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın standartlarına uygun olarak ürünler satılacağının altını çizen Çoban, “Şişelerde soğuk süt, yoğurt, peynir ve tere yağı satışı yapacağız. Ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki yöresel ürünleri satacağız. Nohut, mercimek, fasulye, incir gibi aklınıza gelebilecek her ürünü kendi bölgesinden çiftçiden alacağız, tüketiciye sunacağız. Dolayısı ile üreticiden tüketiciye köprü olacağız. Böylece hem çiftçi kazanacak hem de vatandaşımız bu ürünleri daha ucuz maliyetlere alacak. Hem de daha doğal ve sağlıklı ürünler tüketmiş olacak” diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim