Tekstil ve ayakkabıda sezon sonu kampanyaları hız kazandı.

Firmalar indirim düğmesine bastı. Ancak indirimlerle birlikte türlü oyunlar da devreye girdi. Tüketici dernekleri; bu oyunlara karşı tüketicileri uyarırken, özellikle ürünlerin indirim öncesindeki fiyatların araştırılması konusunda uyarılarda bulunuyor. 

FİRMALAR YENİ TAKTİKLER GELİŞTİRİYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç, “İlkbahar sezonuna geçiş sürecinin yaşandığı bugünlerde mağazacılık sektörünün müşteri çekmek için yeni formüller üretiyor. Fiyatların tüketiciler tarafından takip edilmesi sonucu indirim dönemlerinde beklediğini bulamayan satıcıların yeni taktikler geliştirmeye devam ediyor. Firmalar, mağazaların vitrin camlarında, ilan ve tabelalarında indirim oranı belirterek gerçeğinden daha fazla indirim yapılıyormuş algısı yaratmaya çalışıyor” dedi. 

FİYATLARIN İYİ ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç  mağazalardan alınacak ürünlerin fiyatların iyi takip edilmesi gerektiğini belirterek, “İndirimli satışlar daha öncelerinde belirli dönemlerde gerçekleşiyordu. Daha sonra serbest ekonomiye  geçişle birlikte yıl boyu süren indirimlerle karşılaşmaya başladık. Neredeyse bütün satışlar indirimli ve bütün günler indirimli şekilde satış yapmaya başladılar.  Bu durumda tüketiciyi yanıltıcı bir reklam gibi düşünün. Sanki orada indirim varmış da diğer mağazalarda indirim yokmuş gibi yansıtılıyor. İndirimli satışlar yönetmeliğine göre malın indirimden önceki fiyatı, indirim oranı, indirimden sonraki oranı yazılması lazım. Buna ne derecede uygulandığı belediyeler ve zabıtalar tarafından denetlenmesi lazım.  Faturalardan kontrol edilmesi lazım.  Yıl boyu yüzde 70-80 varan şekilde yapılan indirimler gerçekçi olamaz.  İndirimli alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar mutlaka o mağazanın indirimden önceki fiyatlardan haberdar olması lazım.  Ürünün ne kadara düştüğü araştırması lazım.  Aksi takdirde vatandaşlar yanılabilir.  Vatandaşlar indirimle kalmayarak alacakları ürün yada ürünlerin fiyatlarını iyi takip etmeli alacakları ürünü bir mağazaya bağlı kalmadan diğer mağazalardan da araştırması tüketici için lehine olacak” ifadelerini kullandı. 

ÖNCE ARTIŞ SONRA İNDİRİM

Mağazaların etiketlerde önce artış daha sonra da indirim yaptıklarını ifade eden Dinç, “ İndirimden ürün alacak vatandaşlarımız alacakları ürünün mağazadaki önceki fiyatını iyi araştırması gerekiyor.  Vatandaşlar indirimlere kanarak luzumsüz alışverişler yapıyorlar.  Tüketiciler Birliği olarak vatandaşlarımıza indirim tuzağına düşmemelerini ve eğer alacakları ürün ihtiyaçları değilse sadece ucuz diyerek almamalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim