Orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayış geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde sürdürülebilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmek amacıyla kurulan Orman Genel Müdürlüğü çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  Konya Orman Bölge Müdürlüğü bu doğrultuda; Konya, Karaman ve Aksaray illerinde çalışmalarını sürdürüyor.  Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal gazetemize çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Konya’da 2 adet, Karaman’da 2 adet, Aksaray’da 1 adet olmak üzere 5 adet Orman İşletme Müdürlüğü bulunduğuna dikkat çeken Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, “Orman Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan Konya Orman Bölge Müdürlüğü görevlerini 6831 sayılı Orman Kanunu, 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlar başlıklı 24. bölümündeki 333- 334. Maddeler, Devlet Orman İşletmesi ve Döner Sermayesi Yönetmeliği ve diğer mevzuatlara göre yürütülmektedir. Orman Bölge Müdürlüğümüz belirlenen mevzuat doğrultusunda kamu hizmeti gören bir devlet kuruluşudur. Bunun yanında devlet ormanlarını işleten iktisadi bir kuruluş niteliğindedir. Özetle başlıca görevlerimiz; ormanların korunması, imar-ıslah ve bakımının sağlanması, ormanların geliştirilmesi, ile yeni orman alanlarının oluşturulması teknik ve ekonomik koşullara göre idare edilmesi, işletilmesi, orman ürünlerinin üretilmesi, taşınması, depolama iş ve kadastro ve mülkiyeti ile ilgili işlerin yürütülmesi, ormanların korunması ile üretim ve gençleştirme çalışmaları için gerekli yol ve bina inşatlarının yapılması ve yaptırılması ile bunların bakım ve onarımı, devlet ormanları ile tüzel kişiliğe haiz kamu ve özel ormanların planlarının yaptırılması, orman zararları ile mücadelenin yapılması, orman halk ilişkilerin düzenlemesi şeklinde ifade edilebilir” dedi.

‘KONYALILARA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Geleceğe Nefes projesine Konyalıların yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Bal, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Geleceğe Nefes fidan dikme kampanyası projesi kapsamında Konya’da 11 milyon fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Konya’da da Geleceğe Nefes projesi kapsamında 535 bin civarında fidanımız toprakla buluştu. Fidan dikimi yapılan alanlar okul bahçeleri, cami bahçeleri, belediyelerimizin ağaçlandırmaları, kamu kurumlarının ağaçlandırmaları, mesire yerleri ve köy yolları, mezarlıklar, sağlık ocaklarının bahçeleri gibi ağaçlandırma yapılabilecek bütün alanlarda halkımız ile birlikte fidan dikimi gerçekleştirildi.  Geleceğe Nefes fidan dikimi projesine Konya’nın tüm kesimleri var gücü ile destek oldu. Gereken önemi gösterdi. Bizler Konyalıların bu proje başladığında orman sevgisine ve ağaca olan ilgisine güveniyorduk.  Beklentilerimizin üzerinde kat kat ilgi oldu. Öğrencilerimiz ve vatandaşlarımız gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile toprakla buluştular ve geleceğe bir dikili fidanları oldu. Ağaca ve yeşile olan sevgileri arttı. Konya’nın önümüzdeki yıllarda daha çok fidanı toprakla buluşturacağına inanıyorum. Konyalılara Geleceğe Nefes projesine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘YEŞİL BİR KONYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Konya Orman Bölge Müdürlüğü olarak yeşil bir Konya için çalıştıklarını ifade eden Bal, “Yılsonuna kadar Konya’da tohum ekimi ile elde edilen ve dikilen fidan miktarı toplamı 4 milyonu geçecektir. Konya’da Ereğli, Seydişehir, Altınapa, Olcay Orman Fidanlığı ve Karaman’da Ermenek Orman Fidanlığı olmak üzere; her yıl yöremize yetecek kadar fidan yetiştirilmektedir. Fidanlıklarımızda yetiştirdiğimiz fidanlarımız Konya, Aksaray ve Karaman illerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bizler ürettiğimiz fidanların tohumlarını da kendimiz toplayarak fidanlarımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Konya Orman Bölge Müdürlüğü olarak Konya’nın daha yeşil olması için çalışıyoruz. Konya’da kamu kurumlarına ve özellikli alanlara yılbaşından bugüne kadar 320 bin civarı fidan bedelsiz olarak Konya Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından üretilmiş fidanlarımız ilgili birimlere bedelsiz tahsis edilmiş ve bunlarda ağaçlandırmaya kazandırılmıştır. Sonbaharda da karpelli sedir tohum ekimi ve ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor.  Konya’da fidan dağıtımlarına ilgi hat safhada. Konya’da 35 adet mesire yerimiz, 6 adet şehir ormanımız ve 13 adette bal ormanımız var. Vatandaşlarımızın bu alanlarda orman ve dağ havası almasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim