Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında geçici olarak kapanan restoran ve kafeler normalleşme süreci çerçevesinde hizmet vermeye başladı. Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçesi işletmecileri yaklaşık 2 buçuk aylık aranın ardından sabah erken saatlerde iş yerlerine gelerek dükkanlarını açtı. İlk olarak işyerlerini temizleyerek mesaiye başlayan işletmeciler, daha sonra yeni kurallar çerçevesinde işyerlerini dezenfekte etti. Yeni süreçle birlikte hem işletmeler hem de müşteriler, belirlenen kurallara göre hareket edecekler. Hijyen ve sosyal mesafe bu noktada oldukça önemli olacak. Bu nedenle müşteriler işletmelere el dezenfektesi yapıldıktan sonra alınacak, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde oturma düzenleri yeniden belirlenecek.

KONYALILARDAN ESNAFIMIZA BU SÜREÇTE DAHA FAZLA DESTELERİNİ BEKLİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, yeni sürecin tüm Konya’ya hayırlı olmasını diledi. Kontrollü sosyal hayatın başladığını bu noktada tedbirleri de bırakmamak gerektiğini dile getiren Karabacak, şöyle devam etti, “Koronavirüsle mücadelede normalleşme adımları kapsamında daha önce tedbirler alınarak berberler, kuaförler ve güzellik salonlarımız ile pazarlarımızda tuhafiyeci, ayakkabıcı ve züccaciye esnafı tezgâhlarını ve işyerlerini açarak işlerine dönmüşlerdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 1 Haziran itibariyle normalleşmenin başlayacağını ifade etmişti. Bu kapsamda kafe, restoranlar, pastaneler hizmetlerine tekrar başladı. Konya genelinde bulunan işletmelerde önlemlerimiz hem KONESOB olarak hem de Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyelerimiz ve esnaflarımız tarafından alındı. Esnaflarımız normalleşme adımlarında müşterilerine en iyi hizmeti vermek için çaba gösteriyorlar. İstihdam açısından önemli bir süreç. Konyalı hemşerilerimiz Konya genelinde bulunan esnaflarımızın işyerlerinde rahatlıkla alışverişlerini ve ihtiyaçlarını giderebilirler. Bizler önce sağlık diyoruz. Sağlık ile birlikte oluşturduğumuz hijyen ve aldığımız önlemler hem esnaflarımızın hem de müşterilerimizin sağlığına önemli derece de katkı sağlayacak. Bizler vatandaşlarımızdan ilgi ve alakalarını işletmelerinden çekmemelerini istiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Ticaret Bakanımız ile görüşmemizde esnaflarımızın bir müjde beklediğini ifade etmiştik. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziran’dan itibaren normalleşme başlayacağını belirtmesinden itibaren Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay ile görüşmemiz sonucunda Konya genelinde yeniden faaliyete başlayan Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçelerimizi dezenfekte ve maske konusunda bizlere verdileri desteklerden dolayı teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

UMUTLARIMIZ TAZELENDİ

Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu da işletmelerin yeniden açılması ile birlikte umutlarının tazelendiğine dikkat çekerek, “Oda üyelerimiz Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan tüm tedbirlere uydular, uymaya da devam ediyorlar. Girişimcilerimiz sonucunda sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde tatlılarımızı paket servisi ile müşterilerimize ulaştırdık. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte pastanelerimizin oturma alanlarında İçişleri Bakanlığımızın hazırladığı genelge kapsamında hazırladık. Pastanelerimizde üyelerimiz yoğun bir çalışma içerisinde çalışmaya devam ediyor. Genelgede pastanelerimizin 22:00 kadar çalışma süresi belirlendi. Bizler bu saatin uzatılmasını istiyoruz. Müşterilerimize 22:00 sonra havaların daha da ısınması ve dondurmaya talebin artacağından dolayı bu saatten sonra ise yine gel al ile hizmetlerimize devam etmek istiyoruz. Bu konuda hükümetimizin gerekli kolaylığı göstereceği inanıyoruz. Yeniden işletmeleri açan oda üyelerimize hayırlı ve bereketli kazançlar diliyoruz. Oda üyelerimizin umutları tazelendi” şeklinde konuştu.

ZORLU BİR SÜRECİN ARDINDAN İŞYERLERİMİZE KAVUŞTUK

Sıkıntılı bir süreç ardından işyerlerine kavuştuklarına dikkat çeken Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Sıkıntılı bir süreci geçirdikten sonra bugün işyerlerimizi tekrar hizmete açtık. Ancak kahvehanelerimiz ile ilgili alınan bazı önlemlerin devam etmesi üyelerimizi üzdü. Kahvehanelerimizde oyun oynanması sebebi ile bazı kahvehanelerimiz işletmelerini açmayacak. Bizler önce sağlık diyoruz. Bizler hep devletimizin yanındayız. Devletimiz tarafından alınan kararları eksiksiz bir şekilde uyguladık. Uygulamaya da devam edeceğiz. İçişleri Bakanlığımız tarafından ulaştıran genelgeyi üyelerimize de ileteceğiz. Üyelerimiz hijyen konusunda gerekli tüm önlemleri gösteriyordu. Bundan sonra da gösterecekler. Yine üyelerimiz paket şeker kullanacaklar. İsteyen müşterilerimize ise pet ya da kağıt bardakta içeceklerini içebilecekler. İşyerlerimize dezenfektan ve maske desteği konusunda destek veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ederiz” dedi.

MÜŞTERİLERİMİZE KAVUŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

İşletmelerini aldıklarını önlemlerle yeniden açtıklarını vurgulayan Korukent Restoran işletme sahibi Adem Seren, “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında geçici olarak kapanan restoranımızı normalleşme süreci kapsamında yeniden kapılarımızı müşterilerimize açtık. Kapalı kaldığımız süreç içerisinde müşterilerimizi ve işyerlerimizi özlemiştik. İşletmemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tüm önlemlerimizi aldık. İşyerimize kavuştuğumuz için oldukça memnununuz. İnşallah kısa sürede bu virüsten kurtuluru” ifadelerini kullandı. Halk Etliekmek Sahibleri İsmail ve Oktay Küçüker ise, şu açıklamalarda bulundu, “Alınan tedbirler kapsamında işyerlerimiz kapalıydı. Sadece paket servisi ile müşterilerimize hizmet verebiliyorduk. Normalleşme adımlarının atılması ile birlikte işyerlerimizde gereken önlemlerimizi alarak açtık. İşletme olarak müşterilerimize kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Masalar arası 1 buçuk metre, sandalye arası 60 santimetre konulabilir dendi. Biz de uymaya çalışıyoruz. Korona denilen illet bütün dünyanın başına bela oldu. İnşallah bir an önce biter. Müşterilerimiz bayağı duyarlı. Dışarıda bekliyorlar. Biz de bir an önce bu işlerin rayına girmesini bekliyoruz.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim