Konyalı yöneticiler, son dönemde ülke yönetiminde etkin rol alıyor. Siyasette, bürokraside, mülki idarede ve spor dünyasında kilit konumda bulunan Konyalılar, Ankara’da başarıyla görev yapıyor. Yeni dönemde de Konyalıların ülke yönetimine katkıda bulunmak amacıyla, çeşitli kademelerde göreve getirilmeleri Konyalılar tarafından olumlu karşılanıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Bakan, Bakan Yardımcısı, bakan müşaviri olarak görev alan Konyalı isimlerin, ülke ve Konya için önemli hizmetler yapacağına inanılıyor. Yeni sistemde Konya’yı milletvekillerinin yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Çevre ve Şehircilik Bakan Müşaviri Mustafa Kavuş ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına atanan Metin Kıratlı Ankara’da temsil edecek olan isimler oldu. Konyalı isimlerin Ankara’da önemli yerlere gelmesi Konyalılarıgururlandırırken, Ankara’da Konya’nın sesinin daha güçlü çıkmasına olumlu katkı yapması bekleniyor. 

CUMHURBAŞKANI İDARİ İŞLER BAŞKANI METİN KIRATLI 

Cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıklara ve baş danışmanlıklara ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de yer aldı. Dikkat çeken isimlerden biri de Metin Kıratlı oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı atandı. Konya Ereğlili olan Kıratlı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının en üst amiri olacak. İdari İşler Başkanı, bütün birimlerin faaliyetlerini, işlemlerini ve hesaplarını denetlemekle görevli ve yetkili olacak. Belirtilen hizmetlerin mevzuata, Cumhurbaşkanının politika ve talimatlarına uygun olarak yürütülmesinde Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. İdari İşler Başkanı, Cumhurbaşkanı adına, Anayasada belirtilen görevlerinin yerine getirilmesinde ve yetkilerinin kullanılmasında Cumhurbaşkanına gerekli hizmetleri sunacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile olan münasebetlerin yürütülmesi ve kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonun sağlanması, devlet teşkilatının düzenli ve etkin bir şekilde işlemesini temin edecek prensiplerin tespiti için gerekli çalışmaları yapacak. İdari İşler Başkanı, iç güvenlik, dış güvenlik ve terörle mücadele konusunda koordinasyonun sağlanması için gerekli çalışmalar ile yapılan çalışmaların kamuoyundaki tesirlerini izleme ve değerlendirme çalışmalarını da yürütecek. İdari İşler Başkanlığı, Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü birimlerinden oluşacak.

METİN KIRATLI KİMDİR?

11 Kasım 1969 yılında Konya - Ereğli’de doğan Metin Kıratlı, ilk, Orta ve Lise öğrenimini burada tamamladı. 1986 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990 yılında mezun oldu. Hâkimlik stajını tamamladıktan sonra sırasıyla Ulaş (Sivas), Çaldıran (Van), Yalvaç (Isparta) ve Manavgat Antalyal'ya) hâkimlikleri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tetkik hâkimliği, daire başkanlığı ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 30/12/2011 yılından 2014 yılına kadar genel müdür olarak görev yaptı. 2014 yılından itibaren de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Metin Kıratlı, 'En yüksek devlet memuru' sıfatı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına atandı. Evli ve iki çocuklu olup, iyi derecede Almanca bilmektedir.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA OLDU

Yeni kabinede bakan olarak yer alan ikinci Konyalı isim ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Sağlık sektörünün deneyimli isimlerinden biri olan Bakan Koca, Medipol Hastanesi ve Medipol Üniversitesi’nin kurucusu olarak dikkat çekiyor. Bakan Koca’nın sağlık sektörü içerisinden gelen bir isim olarak sağlık alanında önemli işlere imza atması bekleniyor. Sağlık özel sektöründeki başarısı, yeni dönemde Sağlık Bakanı olarak görev almasını sağlamış durumda. 

FAHRETTİN KOCA KİMDİR?

Fahrettin Koca 2 Ocak 1965’te Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu kentte, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu.  Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Kurduğu ve başkanlığını yürüttüğü sağlık kurumlarında Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda önemli atılımlar gerçekleştirdi. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü.  Evli ve dört çocuk babası olan Koca’nın Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği’nin Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanıdır.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA KARAPINARLI İSİM 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesini açıklamasının ardından, Konya’dan 2 bakanın kabinede yer aldığı görüldü. Bu isimlerden biri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Aslen Konya Karapınarlı olan Bakan Kurum, 2009 yılından bakan olarak atandığı güne kadar Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini başarıyla yürüttü. Bakan Kurum’un bu başarılı çalışmaları dikkate alınmış olacak ki, yeni sistemin ilk kabinesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atamasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak göreve başladı. 

MURAT KURUM KİMDİR?

1976'da Ankara'da doğdu. Aslen Konya-Karapınar'lı olan Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 1999'da mezun oldu. 1999- 2005 arasında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı. 2005-2006 arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında Uzman olarak görev yapan Kurum, 2006-2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009-2012 arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığında uzmanlık görevlerini üstlendi. 2009 yılından itibaren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlük görevini yürüten Kurum, evli ve 2 çocuk babası.

SAĞLIK BAKAN YARDIMCILIĞA KONYALI İSİM 

Sağlık Bakanlığı’na Konyalı Bakan Fahrettin Koca’nın atanmasının ardından, Bakanlığa bir Konyalı isim daha atandı. 21 Temmuz 2018 tarihli ve 30485 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan karar ile Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven oldu. Kululu olan Bakan Yardımcısı Güven, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürütüyordu. Üniversite Hastaneler Birliği Yönetim Kurulunda da görev yapan Prof. Dr. Güven, aynı zamanda yoğun bakım yandalı uzmanı.

MUHAMMET GÜVEN KİMDİR?

1966 Konya’da doğdu Kululu olan Muhammet Güven evli ve 5 çocuk babasıdır. 1989 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Güven, uzmanlık eğitimini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı (1995) ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalında (2011) gerçekleştirmiştir. Birçok kurum içi görevlerde bulunan Prof Dr. Muhammet Güven’in 100’ün üzerinde bilimsel makalesi vardır. Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmüş olan Güven birçok yurt içi ve yurt dışı dergilerde hakemlik yapmıştır. Avrupa Yoğun Bakım Derneği’ne üye olan Güven; İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dillerine hakimdir.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKAN YARDIMCISI KONYALI

Yeni dönemde Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcılığına yine Konyalı bir isim atandı. 

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar, bakan yardımcılığına atanmadan önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu. 

PROF. DR. MEHMET EMİN BİRPINAR KİMDİR?

1966 yılında Konya’da doğdu. 1966 yılında Konya’da doğan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 1988 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans ve doktora eğitimini de Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı’nda tamamlayan Prof. Dr. Birpınar ayrıca, 1991 yılında İtalyan Üniversitesi’nde, 1994 yılında ise Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimi tamamlamıştır. 2009 yılında ise Profesör unvanını alan Prof. Dr. Birpınar, halen Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapmaya başlayan Prof. Dr. Birpınar, bu göreve atanmadan önce 2011-2012 yılları arasında İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü; mülga Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde ise 2003-2011 yılları arasında İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü olarak görev yapmıştır.Prof. Dr. Birpınar, kısa adı Barselona Sözleşmesi olan Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 2013 yılı Aralık ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 18. Taraflar Toplantısında 2014-2015 dönemi için Büro Başkanı olarak seçilmiştir.9 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Birpınar ayrıca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi uyarınca gerçekleştirilen uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde Türkiye’yi temsil etmek üzere başmüzakereci olarak görevlendirilmiştir.Su Mühendisliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi (WERDEC), Uluslararası Su Mühendisliği ve Araştırma Derneği (IAHR), İnşaat Mühendisleri Amerikan Cemiyeti (ASCE) üyesi olan Prof. Dr. Birpınar, çeşitli dernek ve vakıflarda yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapmaktadır. Ayrıca, bilimsel dergilerde, ulusal ya da uluslararası kongrelerde, yüzden fazla makale, bildiri vs. yayınlamış olup, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapmaktadır.

KONYALI ‘DUAYEN SANAYİCİ’ BAKAN YARDIMCISI OLDU

Cumhurbaşkanı kararıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcılığına atanan bir diğer Konyalı isim de Hasan Büyükdede. İTÜ mezunu olan Hasan Büyükdede, Makine ve Uçak Yüksek Mühendisi. “Duayen sanayici” olarak da bilinen Büyükdede, halen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkan Vekili ve MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi. Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi olan Savunma, Uzay ve Havacılık alanında faaliyet gosteren SAHA İstanbul’un kurucuları arasında yer alan Büyükdede, iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili gibi görevler de üstlenen Büyükdede, Bakan yardımcılığıyla görevlendirilmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevini de yürütecek. 

HASAN BÜYÜKDEDE KİMDİR?

Hasan Büyükdede 1949 yılı Konya doğumludur. İlk ve orta eğitimini  Konya'da tamamlayan Hasan Büyükdede daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğini kazandı. Bu bölümden 1972 yılında mezun olan Hasan Büyükdede İngilizce ve Almanca biliyor. 1972 - 1974 ile 1975 -1977 yıllarında İmbat Makine Sanayii'nde Üretim Müdürlüğü ve Teknik Müdürlük görevlerinde bulunan Hasan Büyükdede, 1977 yılında Hidromode Hidrolik Makine Sanayi ve Ticaret AŞ firmasını kurdu. İleri teknoloji ürünü hidrolik presleri 36 yıldır üreten Hasan Büyükdede, Türkiye'nin önde gelen makine üreticilerinden biridir. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Hasan Büyükdede, ayrıca bu kurumda Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev almaya devam ediyor. İTO Meclis Üyeliği ve Meclis Başkan Vekilliği görevinde bulunan Hasan Büyükdede, şu anda İTO Mesleki Eğitim Komisyonu'nda ve Sanayi Komisyonu'nda görev yapıyor. TOBB adına İKV Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Hasan Büyükdede'nin sosyal aktiviteleri oldukça yoğun. 2004 - 2009 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul Büyükçekmece ilçesi 10'uncu Dönem İl Genel Meclisi Üyesi seçilen Hasan Büyükdede, 2007 - 2009 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Genel Meclisi Başkanlığı görevinde bulundu.

MUSTAFA KAVUŞ, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MÜŞAVİRİ OLARAK ATANDI 

Yine son yapılan atamalarla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşavirliğine Konya Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini yürüten başarılı isimlerden Mustafa Kavuşatandı. Kavuş’un Bakanlıkta Konya’yı başarıyla temsil edeceği değerlendiriliyor. 

MUSTAFA KAVUŞ KİMDİR?

1974 yılında Konya'da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Konya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini S.Ü. İ.İ.B. Fakültesinde Yönetim ve Organizasyon üzerine yaptı.2004 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulunda önce müfettiş yardımcısı, müfettiş ve sonrasında Teftiş Kurulu Başkanlığı görevlerinde çalıştı. Şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Müşaviri olarak atandı. Kavuş evli ve 2 çocuk babasıdır.

MUHAMMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim