2018-2019 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala okulların fiziki bakımdan yeterliliği de merak konusu oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Konya’da 1747 tanesi resmi 263 tanesi özel olmak üzere toplam 2 bin 10 okul bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Konya’ya 95 okul daha kazandıracak ve il genelindeki 94 okulun da onarım çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğu kaydedildi. Okulların fiziki yapısını değerlendiren uzmanlar, yapılma aşamasından olan okullar ile birlikte eğitim ihtiyacının tam anlamda karşılanacağını dile getirdi. Sorularımızı yanıtlayan Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “Donanım açısından da okullarda dersliklerimiz yeterli sayıdadır. Yapılma aşamasında olan okullarımızda devreye girdiği zaman ihtiyacımızın karşılanacağını düşünüyorum” dedi. Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata ise, “Konya, okulların fiziki yapısı bakımından bazı illere göre şanslı illerden birisi” ifadelerini kullandı. 

KONYA’DA 2 BİN 10 OKUL BULUNUYOR

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Konya’da 1747 tanesi resmi, 263 tanesi özel olmak üzere toplam 2 bin 10 okul bulunuyor. Derslik sayısı ise 17 bin 935’i resmi, 2 bin 239’u özel olmak üzere 20 bin 174 olarak belirlendi. Şu anda yapımı devam eden yatırımlarda Temel Eğitim ve Ortaöğretimde 41 okul, İhale aşamasında Temel Eğitim ve Ortaöğretimde 54 okul olmak üzere toplam 95 okul önümüzdeki dönemde Konya'ya kazandırılacak. İl genelinde şu anda 94 okul onarım kapsamına alındı ve çalışmalar tamamlanma aşamasında.

“YAPILMA AŞAMASINDAKİ OKULLAR BİTERSE, İHTİYAÇ TAM ANLAMIYLA KARŞILANIR”

Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, yapılma aşamasındaki okulların tamamlanması ile birlikte, ihtiyacın tam olarak karşılanacağını söylerek, “Konya’nın fiziki açıdan okul binasına çok ihtiyacı yok. Okullar talebi yüzde 90 oranında karşılamaktadır. Donanım açısından da okullarda dersliklerimiz yeterli sayıdadır. Yapılma aşamasında olan okullarımızda var. Bunlarda devreye girdiği zaman ihtiyacımızın karşılanacağını düşünüyorum. Öğrenci sayısının artmasına bağlı olarak yeni binalar yapılabilir. İlçelere gittim ve şunu gördüm ki; Taşralarda şehre göçüş var. Bundan dolayı okullar fiziki açıdan yeterli hale gelmiş. İlçelerde tam gün eğitime geçildi ama Konya’da geçilemedi. Eğer derslik sayıları artarsa Konya’da tam gün eğitime geçmiş olacak. Okulları gezdiğimiz zaman akıllı tahtalardan, teknoloji sınıfları ve laboratuvarlara kadar her şeyi görüyoruz. Birçok okulda çocuklara tabletler dağıtıldı. Yani teknolojik açıdan okullar donanım diyebiliriz. Konya’da yüzde 98 oranında öğretmen doluluğumuz var. Yeni atamalardan da öğretmenler gelecek. Aradaki boşluğun böylelikle kapanacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

“MERKEZDEKİ OKULLARDA SIKINTI YOK, TAŞRALARDA VAR”

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Konya’nın, okulların fiziki bakımından, diğer illere göre şanslı olduğunu belirtti. Ancak, taşra okullarda halen eksikliklerin olduğunu da söyleyen Ata, sözlerine şu şekilde yer verdi: “Okullara zaman zaman uğradığımızda tadilatların devam ettiğini görüyoruz. Konya, okulların fiziki yapısı bakımından bazı illere göre şanslı illerden birisi. Merkezde bulunan kalabalık mahallerde ki bazı okullarda, fiziki yapılarının yetersiz olduğunu, dersliklerinin yetmediğini söyleyebiliriz. Bunu daha önceki yıllarda da gördük, bu yılda böyle olacağını düşünüyoruz. Konya’yı İmam Hatip açısından şanslı görüyorum. İmam Hatip açısından hızlı bir gelişme var. Ama diğer okullar için bu gelişmenin olduğunu söyleyemeyiz. Yani merkezdeki çok talep gören okullarda sıkıntı devam eder ama onun dışında aşırı derecede sıkıntı olacağını sanmıyoruz. Taşralara baktığımız zaman teknolojik imkânların kullanılamadığını görüyoruz. Bilgisayarlarla ilgili ‘Fatih’ projesi tüm Türkiye çapında uygulandı ama taşrada bunun yeterince uygulanamadığını ve alt yapısının kurulamadığını gözlemliyoruz. Konya Büyükşehir sınırları içindeki okullar akıllı tahta kullanırken, taşralarda ki okullar bu imkânı kullanamıyor. Birde okullardaki bilgisayar laboratuvarları tam tekmil diyeceğimiz pozisyonda değil. Tabi fen ve teknoloji laboratuvarlarımız ne kadar yeterli? Elimizde bir veri yok. Ancak öğretmenler, laboratuvarların yeterli olmadığını ve çok fazla deney yapamadıklarını söylüyorlar” 

“KONYA’DA HALEN BOŞ KADROLAR VAR”

Eğitimle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ata, “Türkiye genelindeki öğretmen ve yönetici atama sistemi sıkıntıları devam ediyor. Ortaöğretim geçiş sınavları ile ilgili de problemler var. Bakanlık bunlarla ilgili ne kadar rahatlatıcı açıklamalar yapsa da sorunlar halen devam etmekte. Okulların açılmasına yakın günlerde, bütün veliler feryat edecek çünkü çocuklarının istediği okullara gidemediğini görecekler. Öğretmen Atama Sistemi ile ilgili olarak da Konya’da halen boş kadrolar var. Öğretmen açıkları tamamlanmaya çalışılsa da sadece merkezi düşünmemek lazım. Özellikle küçük ilçelerimizin öğretmen açığı var. Türk Eğitim-Sen olarak hep şunu söyledik; Aynı işi yapan insanlar farklı unvanlarla ifade edilmemeli. Yani öğretmen kadrolu istihdam edilir. Yönetici Atama Sistemimizde sürekli değişen bir sistem. Konya’da şuanda 1. Atamalar ve 2. Duyuru yapıldı. Öğrencisi, öğretmeni ve yöneticisi oturmayan bir sistemde biz başarıyı bekleyemiyoruz. Bu üçü birlikte hareket ederse verim öyle sağlanıyor. Bunların çözümünü birden bire kimse söyleyemez ama önemli olan niyettir. Yönetici olacak olan insan öğretmenlikten gelmelidir” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim