Soğuk havalarda dışarıda yaşamak için çaba sarfeden sokak hayvanları bir yandan da soğuk havalar ve açlıkla mücadele ediyor. Kış şartlarının gelmesinin ardından sokak hayvanları hem yiyecek su hem de barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Hava sıcaklıklarının eksi derecelerin altında seyretmesi en çok sokak hayvanlarını olumsuz etkiliyor. Yiyecek bulamayan hayvanlar, donma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor. Sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen vatandaşların ise korunaklı yerlere artık yemekleri ve suları koymaları öneriliyor. Özellikle kediler için ise karton kutulardan pratik olarak yapılacak evler donmalarının önüne geçecek. Hayvan barınaklarında bulunan hayvanlar içinde yetkililer kış ayı dolayısıyla önlemler aldı.

HAYVANLAR SOĞUK HAVADA YEMEK BULMADA SIKINTI YAŞIYOR

Hava sıcaklıklarının düşmesi sonucunda sokak hayvanları ile ilgili alınacak önlemler hakkında konuşan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, bu aylarda özellikle hayvanların gıdaya, yemeye ve suya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Sokak hayvanları kış aylarında özellikle yemek bulma noktasında büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bu konuda her insanın çevresinde mutlaka bir hayvansever vardır. Çöpe atacağımız yemekleri çöp yerine lütfen bu insanlara ulaştırın. Kediler, köpeklere göre yemek bulabiliyorlar. Ama köpekler maalesef bulamıyorlar. Aç oldukları için de ister istemez saldırabiliyorlar. Halkta bundan tedirgin oluyor. Hayvanların açlık dürtülerini kontrol etmemiz lazım. Böylelikle hem biz israf etmemiş oluruz hem de bizim yemediklerimizi başka canlıların yemesini sağlamış oluruz. Öte yandan yine atık yemeklerimizi çöpe değil de ayrı bir poşete koyup, çöp kutularının hemen yanına açık bir vaziyette koyabiliriz. Bu çokta zor bir şey değil. Vatandaşlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli Vatandaşlarımız kapısının önüne ekmek doğramalı. Cam kenarlarına ekmek doğranarak kuşlara yiyecek temin edilmeli. Yine maddi durumu iyi olanlar, kuşlara yem almalı. Kuşyemi çok pahalı bir ürün değil. Aç hayvanı doyurmak çok sevap. Onlar konuşamıyor, bir şey isteyemiyor. Kuyruk sallayarak sadece bizlerden merhamet bekliyorlar. Lütfen hassasiyet göstermeye çalışalım. Bunun yanı sıra kedi ve köpekler 8 saatten fazla susuz yaşayamazlar” dedi.

“ALLAH’IN YARATTIĞI CANLARA SAYGI DUYMALIYIZ”

Kedi ve köpeklerin soğukta çok daha kolay hastalandığını belirten Börü, “Her şeyden önce Allah’ın yarattığı canlara saygı duymamız gerekiyor. Onları da göz ardı etmememiz lazım. Bu konuda ben vatandaşlarımıza da güveniyorum. Dışarıda, soğukta yaşamaya çalışan hayvanları göz önünde bulundurmalarını istiyorum. Kış aylarında özellikle kedi ve köpeklerin bağışlık sistemleri düşük oldukları için çok daha kolay hasta oluyorlar” dedi. 

ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILAMAK GEREKİYOR

Son zamanlarda hayvanlara yönelik şiddet ve tecavüz olaylarında gözle görünür bir artış yaşandığını ifade eden Börü, “Hayvanlara son zamanlarda yapılan şiddet insanların büyük bir bunalımdan geçtiğinin belirtisi. İnsanlar kendi streslerini hayvanlar üzerinde çıkarıyor. Bunların yaşamasındaki en büyük sebep eğitim. İnsanlarımıza dünyaya geldiği günden itibaren doğa, hayvan sevgisini aşılamamız gerekiyor. Anne ve babalar her zaman tavsiye ediyorum çocuklarını mutlaka bir hayvan ile büyütsünler. Anne ve Baba ailede eğitim verirken çocuklarına mutlaka hayvan sevgisini de öğretmesi gerekiyor.  Anne ve babalar çocukları ile birlikte mutlaka sokak hayvanlarına bakarak çocuğun hayvan sevgisini kazanmasına yardımcı olması gerekiyor.   Hayvanlara yapılan işkencelerin büyük sebebi eğitim yetersizliği. Bu konuda Anne ve Babalar olmak üzere eğitimcilere büyük görevler düşüyor. Biz Hayvan hakları savunucuları olarak verilen cezaları yeterli bulmuyoruz. Hükümetimizden bu konuda gereken çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Bütün televizyon kanallarında günün belli saatlerinde eğitici programların yayınlanmasını gerektiğine inanıyoruz.  Geleceğimiz teminatı olan gençlerimizi yetiştiren öğretmenlerimizi doğa ve hayvan sevgisi konusunda iyi eğitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim