AK Parti Konya İl Başkanlığı, Konya'ya sağlıkta, ulaşımda, turizmde değer katacak yatırımları tanıttı. Gerçekleştiren tanıtım gezisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ile basın mensupları katıldı. Konya’ya kazandıran Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yeni Gar Binası, Şehir Hastanesi, NEÜ Meram Tıp Fakültesi yeni binası, Dış Çevre Yolu, Eyiste Viyadüğü Projesi, Yerköprü Şelalesi Projesi, Alacabel Tüneli ve Bağlantı Yolları  katılımcılardan tam not aldı. Bu projelerin tamamlanması ile birlikte Konya’ya son 16 yılda kazandıran yatırımlar ile Konya büyümeye ve çehresinin değişimine devam ediyor.

YENİ YÜKSEK HIZLI TREN GARI HIZLA YÜKSELİYOR 

Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı inşaatı aralıksız bir şekilde devam ediyor. 3 bin metrekarelik alanda toplamda 3 peron olacak. Yeni Yüksek Hızlı Tren Garında26 adet yürüyen merdiven ve 8  adet asansörün bulunacak. Hızlı Tren garındaki çalışmalar yılsonu itibariyle bitecek. Yeni Yüksek Hızlı Tren Garının hizmete girmesi ile birlikte Hızlı Tren Meram istasyonundaki yoğunluk yüzde 60 azalacak. Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı Konya Büyükşehir Belediyesinin hafif raylı sistem projesiyle entegre olacak şekilde planlandı. 

KONYA SAĞLIK YATIRIMLARI İLE BÜYÜYOR

Konya’ya son 16 yılda sağlık alanında ciddi yatırımlar gerçekleştirildi. Bu kapsamda Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nin yeni hizmet binası da tamamlanmak üzere.  Yeni Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nin yeni binalarında 140 poliklinik odası, 29 ameliyathane, 25 derslik ve 285 öğretim üyesi odası mevcut.  Ayrıca konferans salonu, toplantı salonları ve kafeteryalar var.  bin100 araçlık otopark da hastaneye gelen hastalara ve yakınlarına hizmet verecek. Ayrıca hastane çatısına yerleştirilen güneş panelleri ile hastanenin sıcak su ihtiyacı karşılanacak. Yine enerji giderini azaltmak içinde sistem kuruldu. Hastane binası çevreci yeşil bina konsepti ile inşa edilmiş durumda, İnşallah hastane Temmuz ayı içerisinde hizmete girecekken, mevcut hastanenin bulunduğu alanda eski binalar yıkılırken yeni binalara da sağlık ile ilgili Necmettin Erbakan Üniversitesinin bölümleri taşınacak. 

ALACABEL TÜNELİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL TAMAMLANACAK 

Antalya-Konya karayolu üzerinde yapımı devam eden 7 bin 300 metrelik Alacabel Tüneli tamamlandığında, kışın tipi ve buzlanma nedeniyle sürücülerin yaşadığı çileli yolculuk ve kilometrelerce uzunluğundaki araç kuyruğu son bulacak.Alacabel Tünelinde çalışmaları aralıksız sürerken toplamda 7 bin 515 m tünel kazısı  tamamlandı. Bir tüpü 7.3 kilometre uzunluğundaki tünel gelecek yılın ortalarında tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulacak.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK VİYADÜĞÜHADİM EYİSTE VİYADÜĞÜ 

Konya ile Antalya'yı birbirine bağlayan alternatif güzergahlar arasında yer alan Eyiste Viyadüğü projesi de çalışmalar aralıksız devam ediyor.  Hadim sınırlarındaki dik yokuş ve keskin virajla aşılan Eyiste deresi bölümünde yapımına başlanan viyadük, ulaşımı önemli ölçüde rahatlatacak. Projenin tamamlanmasıyla Konya-Alanya arası 2 saate inecek. Eyiste Viyadüğünün tamamlanmasıyla mevcut yola göre yaklaşık 4 bin 400 metre kısalma sağlanacak. Eyiste Viyadüğü 12,50 metre gabarili çift yol platformuna göre aynı temele oturan iki farklı köprü şeklinde projelendirilmiş olup; gidiş-geliş güzergâhında 2’şer şeritten toplam 4 şerit olarak trafiğe hizmet verecek.

YERKÖPRÜ ŞELALESİ'NE 17 MİLYON LİRALIK YENİLEME ÇALIŞMASI 

Hadim ilçesindeki Yerköprü Şelalesi'nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve ilk etabı tamamlanan 17 milyon liralık yatırımla doğa turizminin gözde mekanlarından biri haline getirilmesi hedefleniyor.  Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından çevreye yakışır şekilde yenileme çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar kapsamında bölgeye asma köprü de inşa edilecek. Böylece şelalenin güzel görüntüsü eşliğinde vatandaşlar güzel fotoğraflar yakalayabilecek. Büyükşehir Belediyesi bu alana Kafem de kazandıracak. Konya’da kaliteli hizmetiyle dikkatleri üzerinde toplayan Kafem, Yerköprü’ye de büyük değer katacak. Yenileme çalışmaları üç aşamada gerçekleşiyor ve 17 Milyon liraya mal oluyor. İnanıyorum ki projenin tamamlanması ile birlikte Yerköprü Şelalesi daha fazla yerli ve yabancı turist akımına uğrayacak.

ÇEVRE YOLU PROJESİ HIZLA İLERLİYOR

Konya’nın çevre yollarının şehir içerisinde kalmasının ardından ihtiyaç haline gelen dış çevre yolunda çalışmalar aralıksız devam ediyor. Konya çevre yolunun tamamlanması ile birlikte hızlı ve güvenli trafik akışı ile önemli turizm ve ticaret merkezlerine ulaşımda kolaylık sağlanacak. Konya’nın transit güzergahların kesişme noktasında bulunması sebebiile,bölgenin ve ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişimine yeni çevre yolu büyük katkı sağlayacak. Ayrıca dış çevre yolu ile Konya’yı geçiş hattı olarak kullanan ağır vasıtalar şehir içine girmeden transit geçebilecek. Bu durumun da şehir içi trafiğini rahatlatması bekleniyor. Ayrıca Konya Çevre Yolu Projesi, farklı tekniklerin uygulandığı bir proje olarak da dikkat çekiyor. Yapılan etüt çalışmaları sonrası birçok ülkede kullanılan son teknolojik asfaltlama modeli, çökmelere karşı sıcak ve soğuk zamanlara dayanıklı bir şekilde yapılıyor. Konya çevre yolu toplam 122 km olup, 71km’si yatırım programına alındı. Konya Çevre Yolu 2x3 şeritli bölünmüş yol standartlarında yapılmakta olup, proje kapsamında 14 viyadük,6 adet tünel projelendirilmiştir. İhaleli olarak devam etmekte olan Afyon-Ankara-Aksaray-Ereğli-Karaman aksları arasındaki toplam 68.1 uzunluğundaki güzergahın toplam proje bedeli 612 milyon TL olup, bugüne kadar 181 milyon TL harcandı.

KONYA’NIN EN BÜYÜK SAĞLIK YATIRIMI ŞEHİR HASTANESİ

Sağlık Bakanlığınca kamu-özel iş birliği ile başlatılan "Şehir Hastaneleri Projesi" kapsamında yapımı devam eden Konya Şehir Hastanesi, İç Anadolu Bölgesi'nin büyük bir bölümüne hizmet verecek olan Konya Şehir Hastanesi inşaatı aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Konya Şehir Hastanesinin tamamlanması ile birlikte Konya şehir hastanesiyle sağlık üssü olacak. 412 bin metrekare kapalı alanda bin 250 yatak kapasitesine sahip hastanenin 330 poliklinik ve 335 hekim ile hizmet vermesi planlanıyor.  Konya Şehir Hastanesinde genel hastane 430 yatak, kadın doğum ve çocuk hastanesi 414 yatak,ortopedi ve nöroloji hastanesi 206 yatak, Merkez kütle 14 yatak bulunuyor. Ayrıca Konya Şehir Hastanesinde Konya’nın büyük eksiği olan yanık ünitesi de bulunacak. Hastane inşaatı 2019 yılında tamamlanması planlanıyor.Hastanenin teknolojik altyapısıyla yıllık 2,5 milyon hastaya hizmet vermesi öngörülmektedir.Şehir Hastanesi’nde kapsamlı onkoloji merkezi ve çok geniş kemoterapi alanları olacak. 

KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTEYE KAVUŞUYOR

Konya yatırımları ziyaretleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra 20 yeni üniversite kurulmasını öngören kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Konya Teknik Üniversitesi alanını inceledik. Konya Teknik Üniversitesi Konya’ya eğitim, sanayi şehri olan Konya’nın çıtasını oldukça yükseklere çıkaracak. Konya Teknik Üniversitesi ile sanayi Üniversite işbirliği daha güçlü bir şekilde ortaya çıkacak.  Konya Teknik Üniversitesi;  Üniversite- Sanayi işbirliğinin en iyi olacağı bir yere inşa edilecek ve2023, 2053,2071 hedefleri Türkiye emin adımlarla yürüyecek.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim