Kurumsal misyonu; Kırsal kalkınma programları çerçevesinde, Avrupa Birliği ve ulusal kaynaklardan sağlanan fonları hedef  kitleye etkin bir şekilde ulaştırarak ulusal kalkınmaya katkı sağlamak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), uyguladığı hibe programları ile Konya ve ülke tarımına katkı sağlamaya devam ediyor ve verdiği destekler ile kırsal alanda ekonomik kalkınmayı yükseltmeyi hedefliyor.TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, IPARD destekleri sayesinde Konya’ya kazandırılan yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. Kurumun amacının, ulusal ve uluslar arası kaynaklardan sağlanan fonların kırsal kalkınma programlarına uygun olarak ülkemizde kullanılmasını sağlamak  olduğunu ifade eden Doğan, “ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca yönetilen ulusal kırsal kalkınma çalışmalarının yanında Avrupa Birliği ile yürütülen müzakereler dahilinde temel amacı “Avrupa birliği aday  ve potansiyel aday ülkelerin katılım süreci hazırlıklarına mali destek vermek” olan IPA programı oluşturulmuştur. IPA’nın beşinci birleşeni olan IPARD programı ise; tarım ve kırsal alanların sürdürebilirliğinin Avrupa Birliği standartların yükseltilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

AMACIMIZ KIRSALDAN GÖÇÜ ENGELLEMEK

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun Türkiye’de IPARD programını uygulanmasından sorumlu bir kurum olduğunu ifade eden Doğan, “IPARD programı Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın Kırsal Kalkınma bileşenidir.  Bu fonların konmasındaki amaç mevcut işletmelerin topluluk standartlarını yükseltilmesi,  insanların güvenilir ve hijyenik gıdaya ulaşmasını sağlamak, kırsaldan göçü engellemek, kırsalda yaşayan insanların gelirlerini artırmak gibi birtakım amaçları hedefleyen programdır” dedi.

IPARD İLE KONYADA KATMA DEĞER OLUŞTURULDU

2011 yılından günümüze süt ve besi hayvancılığı, et ve süt işleme tesisleri, tıbbi aromatik bitki üretimi ve kırsal  turizm gibi birçok alanda desteklemeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Hakan DOĞAN, “ Konya İl Koordinatörlüğümüz, il ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak büyük destekler sağlamıştır. 2007-2013 yılları arasında IPARD 1 programları uyguladık.  Şu anda da 2014-2020 fonları kapsayan IPARD 2 programının sahada uygulamasını yapıyoruz.  Konya olarak IPARD 1 de toplam 550 tane projeyi faaliyete geçirdik.   Bu projelere toplamda 200 milyona Türk Lirasına yakın hibe verildi.  Konya’da 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde sabit yatırım tutarı olarak 600 milyon liralık katma değer oluşturulmuştur.  Projelerimiz ile 7500 kişiye istihdam sağlamış,  Makine ve malzeme anlamında toplamda 5 bin farklı tipte yüz bin âdetin üzerinde makine ve malzeme desteği verildi.  IPARD 1 döneminde destek verilen projelerin büyük çoğunluğu hayvancılık üzerinedir. Yaklaşık yüzün üzerinde süt ve besi çiftliğine destek vermiş olduk.  Yine Konya’da kesimhane büyük bir sorundu.  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli çalışarak Konya’nın kesimhane sorunlarına çözüm olduk.  Bakanlığımız kesimhane işletmecilerine, tesislerini modern hale getirmek için süre vermişti.  Kesimhane sahipleri de bu fırsatı iyi değerlendirerek kesimhanelerini modern hala getirdiler.  IPARD programı ile 10 tane kesimhanenin yapılmasına fırsat sağlandı” dedi.

KONYA’YA İŞLEME VE PAZARLAMA SEKTÖRLERİNDE DEV YATIRIM

Şu anda ülkemizde IPARD 2 programının uygulandığını belirten Doğan, “IPARD II’in tüm Türkiye de toplam bütçesi 1 milyar 45 milyon avro olup, bunun 801 milyon avrosu Avrupa Birliği tarafından, geriye kalan 244 milyona avrosu ise  Türkiye Cumhuriyeti katkısı şeklindedir.   IPARD 2 programında birinci ve ikinci çağrı dönemleri bitti.  IPARD II’nin1. Çağrı döneminde 540 adet proje başvurusu geldi.  Bu projelerin 125 tanesi hayvancılık projesi,  15 tanesi işleme – pazarlama sektörlerinden  ve 400 üzerinde de tıbbi aromatikprojesinin kabulü yapıldı. IPARD II’in birinci çağrısında kabulü yapılan başvuruların 125 projesi destek kapsamına alındı. Bu 125 tane projenin toplam destek tutarı yaklaşık olarak 8.5 milyon avro şeklindedir. IPARD II2. Çağrı döneminde ise işleme ve pazarlama sektöründen  21 tane başvurunun kabulü yapıldı.  Bu projelerin 8 âdeti soğuk hava deposu, 11 adeti süt işleme ve süt toplama tesisi, 1 adeti kesimhane ve son olarak  1 adeti ise su ürünleri işleme projesidir. Bu başvuruların toplam yatırım tutarı 83 Milyon liradır” ifadelerini kullandı 

IPARD II 3. ÇAĞRI DÖNEMİ BAŞLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 21 Aralık  tarihinde Üçüncü Başvuru Çağrı İlanına çıkmış olduğunu belirten Doğan,“Bu “Başvuru Çağrı İlanı” kapsamında sadece “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” tedbiri ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbiri kapsamında başvurular kabul edilecektir.Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) için 15 Mart 2018Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) için 5 Nisan 2018’dir” dedi.

KONYA MODERN TESİSLERE KAVUŞTU

Konya’nın ülkemizin en büyük tarımsal üretiminin yapıldığı illerden biri olduğunu ifade eden Hakan Doğan, “Konya olarak yaklaşık 12-13 Milyarlık tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz.  Projelere vermiş olduğumuz destek ile Konya son derece modern üretim tesislerine kavuşuyor.  Bölgedeki tarım ile tarım dayalı/bağlı sanayilerin hızlı bir şekilde büyümesi sağlanıyor.  IPARD programları köylerden şehirlere göçü engelliyor.  Kırsal faaliyetlerin çeşitlenmesi sağlanıyor.  Bizlerden destek almayı düşünen vatandaşlarımız mutlaka destek konusunda bizlerle iletişim geçmesi gerekir.  Bizlere ulaşan vatandaşlarımıza her türlü gereken bilgi ve teknik desteği ücretsiz olarak vatandaşlarımıza sağlıyoruz.  Tek gayemiz ilimiz yatırımcısı ve çiftçilerinin çalışmalarını kolaylaştırmaktır. Amacımız Konya’yı tarım ve tarıma dayalı sanayi kollarında ülkemizin bir numaralı üretim merkezi haline getirmektir” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim