Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen “Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde” Projesi’ne katılan vatandaşlar, organizasyonla ilgili düşüncelerini aktarmayı sürdürüyor. Projenin oldukça değerli olduğunu bildiren vatandaşlar, özellikle tarihi bilinç kazandıran bu tür organizasyonların devam etmesini temenni ediyor. Turla ilgili düşüncelerini anlatan Aliye Karadağ, tanıdıkları vasıtasıyla turdan haberlerinin olduğunu ve bu vesile ile başvuru yaptıklarını söyledi. Eşinin rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü, tedavinin ardından bu gezinin kendilerinde güzel duygular bıraktığını dile getiren Karadağ, “Eşim kemoterapi alıyordu, 3 yıldır tedavi görüyor. Son kemoterapiyi aldık 4 gün sonra haber geldi tura katılmaya hak kazanmışız. Buraya geldik, bu tur bize bir terapi oldu” dedi. 

MEMNUN KALDIK

Daha önce Bilecik hakkında bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Karadağ, “Buraya gelince bu eksikliği daha iyi gördük. Tarih hakkında çok bilgi sahibi değilmişiz. Buradaki anlatılanları dinleyince öğrenmiş olduk, eksiklerimizi de görmüş olduk. Burası çok güzelmiş. Her yer ayrı ayrı güzel. İnsan bazen anlatamıyor ya duygularını ben de burayı anlatamıyorum gerçekten. Biz çok memnun kaldık bu geziden. Buraya gelince tarihi anlamda güzel bilgiler edindik. Burayı görünce, burada yaşanan olayları dinleyince, bazı şeyleri daha iyi anlıyoruz. Ben şunu gördüm burada, biz hazır kurulmuş bir devletin üzerinde doğmuşuz ve yaşamışız. Asıl zorlukları atalarımız çekmiş. Hepsinden Allah razı olsun. Bize güzel bir ülke bırakmışlar. Buralara çocuklarımızı da gezdirmemiz lazım. Onların da buraları görüp, tanımaları lazım. Bir de rehber çok önemli. Belki biz kendimiz gelsek buraya bu kadar güzel ve anlamlı olmazdı. Ama rehberimiz gerçekten çok iyiydi. Çok güzel anlattı buraları. O anlattıkça biz yaşıyormuşuz gibi olduk” diye konuştu.  

BU GEZİLERE HERKES KATILMALI 

Bu tür organizasyonlarla farklı illere de geziler düzenlenmesinin kendilerini memnun edeceğini dile getiren Karadağ şöyle devam etti, “Anadolu’nun her yeri güzel. Her yeri ayrı ayrı farklı ve güzel. Bu tür organizasyonların genişletilerek devam etmesini elbette isteriz. İstanbul olabilir mesela. Çanakkale olabilir. Çanakkale’ye öğrencileri götürdüler ama yetişkinleri de götürebilirler. Peygamberler şehri Şanlıurfa’ya gidilebilir. Ülkemizin her yeri bir farklı güzel. Bu tür yerlere geziler düzenlenebilir. Ben bu tür gezilere herkesin katılmasını tavsiye ediyorum. Gerçekten güzel bir duygu ve güzel bir imkan. Ben sebep olan herkese teşekkür ediyorum.”

BENİ ÇOK ETKİLEDİ 

Geziye katılan Orhan Karadağ da duygularını şöyle paylaştı, “Ben 2 buçuk yıldır rahatsızlığımdan dolayı tedavi görüyordum. Son kemoterapi tedavimi aldım. Onun ardından bu geziye katıldım. Bu anlamda bu gezi bizim için bir terapi oldu eşimin de dediği gibi. Çünkü bu tedavi süresince insanın ister istemez psikolojisi bozuluyor. Bu anlamda gezi bize pozitif duygular verdi. Burada anlatılanlar bizi çok etkiledi. Bilmediklerimizi de öğrenmiş olduk. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

ÇOK KIYMETLİ BİR GEZİ 

Bilecik’e ilk defa geldiğini söyleyen Mustafa Altınok, gezi sayesinde ecdadı tanıma fırsatı bulduğunu dile getirdi. “Padişahlarımızı ziyaret ettik. Şeyh Edebali’nin manevi havasını yaşamış olduk” diyen Altınok, sözlerine şöyle devam etti, “Tur rehberimiz burada çok güzel sunumlar, anlatımlar yaptı. Şeyh Edebali’nin padişahları manevi yönden nasıl eğittiğini, bizim de çocuklarımızı aynı ahlaki eğitimle yetiştirmemiz gerektiğini güzel mesajlarla anlatmış oldu. Organizasyon oldukça güzeldi. Hiçbir eksiğimiz yoktu. Hakkını vermişler organizasyonun. Bilecik’teki müzeyi de çok beğendim. Orada çok güzel tarihi eserler vardı. Geçmişimizden bize kalan hatıraları görmüş olduk. Buraya gelirken hiçbir bilgi sahibi değildim. Hatta Diriliş Ertuğrul dizini de izleyen biri değildim. Burada tur rehberimizin de sayesinde buradaki tarihi öğrenmiş oldum. Atalarımızın zorlu koşullarda devlet kurmasını, o zorlu şartlarda ne mücadele verdiklerini anladık. Bugün bizim daha dikkatli davranmamız ve daha çok çalışmamız gerektiğini hissettik. Selçuklu Belediyesi’nin bu tür faaliyetleri hem çocuklar hem de yetişkinler açısından çok kıymetli. İnsanları hem bilgilendiriyorlar hem de farklı yerleri görmelerine vesile oluyorlar. Yapmış oldukları hizmetlerin devamını diliyoruz. Böyle bir hizmete imza attıkları için başkanımıza ve personele teşekkür ediyorum.”

FARKLI DUYGULAR YAŞADIK 

“Buraya bilgi sahibi olarak gelmedim” diyen Necla Altınok da, geziden önce Bilecik’in kendisi için herhangi bir şehir olduğunu belirtti. Ancak geziden sonra düşüncelerinin çok değiştiğine dikkat çeken Altınok, “Ertuğrul Gazi’yi, Osman Bey’i biliyoruz ama biraz soyut kalıyordu. Ama buraya gelince, onların ayak bastığı yere biz de ayak bastık. Tarihi biz de yaşamış olduk. Onlar buradan geçti biz de geçtik diyoruz. Mesela Ertuğrul Gazi bir kuyu açtırmış, o kuyuyu görüyorsunuz ve farklı bir duygu yaşıyorsunuz. Mesela nöbet değişimi yapıldı çok güzeldi. Oraya hala bir saygı verilmiş oluyor ve bu saygıyı biz de yaşamış oluyoruz. Önceden böyleymiş bizim de saygı duymamız gerekiyor diye düşündürdü. Çocuklarımızın da buraları görmesi gerekiyor. Gelecek neslin böyle bir altyapıyla büyümesi çok önemli. Çünkü bizi onlar kurtaracaklar” şeklinde konuştu. 

DEĞERLİ BİR ORGANİZASYON

Selçuklu Belediyesi’nin bu tür kültür organizasyonlarının oldukça güzel olduğuna değinen Altınok, “Selçuklu Belediyesi’nin bu tür organizasyonları çok değerli organizasyonlar. Tanımak, yaşamak açısından çok güzel. Buraya gelinmiş olması Türklük ruhunu ayakta tutuyor. Bu geziyi daha anlamlı kılıyor. Ben buraya herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Gelip görmek lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim