Çok sayıda yerli ve yabancı misafirin ağırlandığı, bu yıl ‘Selam Vakti’ sloganıyla düzenlenen Hazreti Mevlana'nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Aralık ayına damga vurdu. 10 gün süren etkinliklerle birlikte Hz. Mevlana dualarla yad edilirken, dolu dolu geçen programlarla Konya'da adeta kültür şöleni yaşandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Yenigün Gazetesi'ni ziyaret ederek törenler boyunca verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’ı ziyaret eden Yarar, 7- 17 Aralık tarihlerinde, "Selam Vakti" temasıyla icra edilen Hazreti Mevlana'yı Anma Törenleri'nin 10 gün sürdüğünü hatırlattı.  Törenleri yaklaşık 200 bin kişinin takip ettiğini dile getiren Yarar, sözlerine şöyle devam etti, "Bu rakama ulaşmasında Konya Yerel Medyasının ve Konya protokolünün desteği çok oldu. Yenigün Gazetesi geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de Şeb-i Arus’un yıldönümünde başarılı bir yayıncılığa imza attı. Yapılan gazete ve internet sitesi yayınlarıyla ve Şeb-i Arus’a özel çıkartılan OnLar Dergisi Şeb-i Arus özel yayınıyla farkındalık oluşturdu. Biz de bu katkılarından dolayı Yenigün ailesine teşekkürlerimizi sunuyoruz.  İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Konya basını olarak elbirliği ile Konya’nın tanıtımına büyük katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR 

Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’a teşekkür ederek, “ Yenigün Gazetesi olarak Konya’nın değerleri başta olmak üzere Konya’da gerçekleşen Kültür ve sanat faaliyetlerin duyurulması konusunda gerekli destekleri kurulduğumuz günden bu yana destek veriyoruz. Hazreti Mevlana'nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ni (Şebi Arus) yaklaşık 200 bin kişi tarafından takip edilmesinde Konya İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve çalışanların, programların hazırlanmasında emeği geçen paydaşların büyük katkısı oldu. Programların hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu. 

MESNEVİDEN SEÇMELER

İl Kültür ve Turizm Müdürlü tarafından Konya kültürüne katkı sunmak amacıyla yeni yayınlar kamuoyuna sunuldu. Bunlardan biri Hicabi Kırlangıç tarafından hazırlanan ve çevrilen Mesnevi’den Seçmeler kitabı. Bütün zamanların en tanınmış eserlerinden biri olan Mesnevi, aynı zamanda dünyada en çok ilgi gören kitaplardan biri olarak tarihteki yerini aldı. Mesnevi'nin okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini daha da artırmak adına yeni yayınlar ortaya konuyor. Bunlardan biri olan "Mesnevi'den Seçmeler" Mesnevi'den özenle seçilen dizelerden oluşuyor. Arındırılmış ve seçilmiş olan dizelerden oluşan kitap, Hz. Mevlana'nın düşünce yapısını tanımada önemli bir imkan sunuyor. 

MEVLEVİ ASİTANESİ

Eserlerden biri de Hazret-i Mevlana'dan Günümüze Mevlevi Asitanesi. Hz. Mevlana, ailesi ve Mevlevilik üzerine birçok bilginin bulunduğu kitap, Hz. Mevlana'dan günümüze kadar gelinen noktada önemli bir bilgi kaynağı olarak ele alınabilir. Fotoğraflar ve görsellerle renklendirilen kitapla, Hz. Mevlana'nın hayatını ve Mevleviliği anlayabilmek için sade, anlaşılır bir kaynak oluşturulmuş. 

BİR KATRE KONYA

Yine Ali Işık tarafından hazırlanan Bir Katre Konya eseri, Konya'nın tarihini anlatan önemli bir eser olarak ortaya konmuş. İslam ilim, fikir ve kültür dünyasının başkenti konumunda olan Konya, önemli tarihi zenginliklere sahip olmasının yanında, önemli ilim ve bilim adamının yetiştiği bir şehir olarak da dikkat çekiyor.Konya'nın bu özelliğinin yazılı bir şekilde geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla ortaya konulan eserle, Konya'nın sosyolojik, tarihi ve kültürel birikimi güzel bir şekilde anlatılmış. 

TARİH-İ ALİ SELÇUK

Ahmet Efe tarafından hazırlanan Tarih-i Ali Selçuk (Anadolu Selçuklu Sultanları ve Payitaht Konya) eseri de Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihi hikayesini anlatıyor. Selçuklu Sultanlarının dönem dönem işlendiği kitapta, her dönemde yaşanan farklı olaylar, sade bir dille veriliyor. Böylece, Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurarak, şu anda içinde yaşadığımız toprakları bize vatan haline getiren atalarımızın hayat hikayeleri ve bıraktıkları eserler, kitapta güzel bir şekilde anlatılıyor. 

SELÇUKLU BAHARINDA UYANMAK 

Yine Prof. Dr. Caner Arabacı tarafından hazırlanan Selçuklu Baharında Uyanmak kitabı ile, Konya'daki kültürel unsurlara dikkat çekilmiştir. Onca tahribe rağmen, tarihi eserlerin yaşadığı bir şehir olan Konya'da, sağlam kalabilen tarihi eserler yanında, temel kültürel unsurlar, ne kadar küllenmiş de olsa yaşamaya devam ediyor. Selçuklu Baharında Uyanmak kitabı da, bu yaşanmışlığı güzel bir şekilde ortaya koyuyor. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim