Son yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlanarak tüm şehirlerde uygulamaya konulan kentsel dönüşüm çalışmaları, Konya’da da bölge bölge sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken bir çok tartışmalar günümüze kadar süregeldi. Bu tartışmalar daha çok kentsel dönüşüm anlaşılamadığı yönünde oldu. Uzmanlar hala kentsel dönüşümün tam manasıyla anlaşılamadığını ve konutlar yapılırken bazı noktaların atlanıldığını düşünüyor. Özellikle binaların albenisi yüksek dış cephelerle yapılmasına rağmen, insan hayatını kolaylaştıracak bir iç mimari yapılamadığı belirtiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İç Mimar Emine Taşkın Şimşek, “Daha çok ruhsat alabilecek standartları yakalamak için değil de, insanların hayatlarını kolaylaştıracak, hayat standardını yükseltecek yapılar yapmalıyız” dedi.

RESTORASYONDA ÖNEMLİ İŞLER YAPILIYOR

İç Mimar Emine Taşkın Şimşek, Konya’da tarihi yapıların yeniden kazandırılması adına yapılan restorasyon çalışmalarını ve kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. Tarihi yapıların restore edilmesinin oldukça sevindirici ve olumlu bir gelişme olduğunu belirten Şimşek, “Restorasyon iki çeşit olması gerekiyor. Ya aslının birebir aynısı olması gerekiyor ya da tamamen farklı olarak yapılabilir. Son zamanlarda restorasyon konusunda çok bilinçlendik. İlk zamanlarda bir şeyler katarken gerçekten önceki yapıyı bozuyorlardı. Ya da kullanılan malzemenin mevcut malzemeye zarar verecek türde olabiliyordu. Bunun önüne şuanda geçildi. Restorasyonda önemli işlere imza atan kişi ve kurumlara bu işler verilmeye başlandı. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Selçuklu Belediyesi ve diğer belediyeler önemli işlere imza atıyorlar. Ama bizim şöyle bir sıkıntımız var; Burayı bilmeyen kişilere bu işlerin verilmemesi. Farklı şehirlerden kişiler gelip burada iş yapıyorlar. Konya’nın tarihini bilen, Konya’nın ruhunu bilen kişiler olarak bu restorasyon ihalelerinin Konyalı firmalara verilmesi taraftarıyım” ifadelerini kullandı. 

TEK TİP YAPILAŞMA İLE DÖNÜŞÜM DAHA ANLAMLI OLURDU

Kentsel dönüşüm çalışmalarını ve yeni yapılaşmaları da değerlendiren Şimşek, kentsel dönüşüm yapılırken bazı hatalar yapıldığını vurguladı. “Yapılaşma sorunu üst safhada” diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken, belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşlar tek tip yapılaşma üzerine bir anlaşma sağlasalardı bu dönüşüm daha bir anlamlı olurdu. Bizim kentsel dönüşümden kastımız insanları bir yere toplamak mı, yoksa şehre yeni bir siluet kazandırmak mı? Baktığınız zaman bütün siteler farklı yapıda, her kes birbiriyle yarışıyor. Bizim amacımız bu olmamalıydı. Ama bu konuda sanırım geç kalındı. Kentsel dönüşüme devam edilecek bugüne kadar yanlış yapılan bir durum var bunun bundan sonraki yapılarda düzeltilmesi gerekiyor. Bunu yaparken insanlara hızlıca bu imkanlar sağlanmalı.”

İNSANLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ

Özellikle Konya’da dış görünüşü oldukça alımlı binalar yapıldığını söyleyen Şimşek, buna rağmen binaların kullanılışına dikkat edilmediğini savundu. Konuyla ilgili Şimşek, “Avrupa standartlarında genelde fonksiyonel yapılar yapılıyor. Dış süslemesinden daha çok evlerin içerisinin kullanışlı olması düşünülüyor. Ama biz  iç mimar olarak bir yapıya girdiğimiz zaman bir çok eksiklikler görüyoruz. Daha çok ruhsat alabilecek standartları yakalamak için değil de, insanların hayatlarını kolaylaştıracak, hayat standardını yükseltecek yapılar yapmalıyız. Bizim için önemli olan evin sağlamlığı, kalitesi ve içinin kullanışlı olmasıdır. Konya’da bu konuda standardı yakalamış değiliz” diye konuştu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim