Konya'nın yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin yapım çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 100 Günlük Eylem Planı içerisinde yer alan Konya YHT Garı için çalışmalar hızlandırılmıştı. Yaşanan bu gelişmenin ardından Aralık ayının başında yine cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bölgeyle ilgili "Acele Kamulaştırma Kararı" çıkartılmış, bu kararla birlikte YHT Gar inşaatının çevresindeki kamulaştırma çalışmalarına da hız verilmesi bekleniyordu. Ancak bölge esnafı yaşanan kamulaştırma sürecinden memnun değil. Özellikle 100 dükkanın bulunduğu Yapağıcılar Sitesi esnafı, bölgede yürütülen kamulaştırma çalışmalarının işleyişinden rahatsız. 2017 yılından bu yana işleyen bu kamulaştırma süreciyle alakalı Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine net bilgi verilmediğini iddia eden bölge esnafı, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini belirtiyor. Ayrıca esnaflar, kamulaştırma bedellerinde de haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. 

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALINMIŞTI

Konya'nın yeni YHT Garı inşaatı Selçuklu ilçesi Eski Buğday Pazarının yerinde devam ediyor. Yapım ihalesi Temmuz 2016 tarihinde yapılan, temelinin ise 2017 yılında atıldığı, 68 milyon TL'lik sözleşme bedelli Konya YHT Garı'nın yapımı sürüyor. Biryandan Gar inşaat çalışmaları devam ederken, diğer yandan Gar çevresindeki kamulaştırma çalışmaları da yapılıyor. Yeni Gar'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük eylem planı içinde yer alması, gözlerin bölgede yürütülen çalışmalara kilitlenmesine neden oldu. Ayrıca geçtiğimiz Aralık ayının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Yeni Gar binasının çevresiyle ilgili "Acele Kamulaştırma Kararı" çıkartıldı. 

BÖLGE ESNAFI ÖNÜNÜ GÖREMİYOR! 

Yaşanan bu gelişmeler bölgedeki çalışmaların hızlandırılmasını sağladı ancak yaşanan süreçten rahatsız olan bölge esnafı, seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Daha önce Özel Proje Alanı olarak belirlenen fakat daha sonra Belediye Hizmet Alanı'na çevrilen bölgeyle ilgili Yapağıcılar Sitesi esnafı, 2017 yılından buyana süreci takip ediyor. Esnaflar mağdur olmamak adına Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüşerek, kamulaştırmanın ne zaman yapılacağı ve kamulaştırma bedelinin ne kadar olacağı ve ne zaman ödeneceği ilgili sürekli bilgi istemelerine rağmen net bir bilgi verilmediğini iddia ediyor. Bölge esnafı bu nedenle önlerini görememekten yakınıyor. 

KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNDE ADALETSİZLİK VAR! 

Ayrıca Yapağıcılar Sitesi esnafı kamulaştırma bedellerinde de adaletsizlik olduğunu belirtiyor. Alınan bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi Yapağıcılar Sitesi esnafına kamulaştırma bedeli olarak metrekareye bin 650 TL veriyor. Ancak yine aynı bölgede bulunan ve daha çok tuhafiyecilerin olduğu bölgeye ise kamulaştırma bedeli olarak 2 bin 800 TL veriliyor. Yapağıcılar Esnafı ise bu konuda bir haksızlık olduğu gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteriyor. Daha önce bölgeye yakın yerlerde yapılan kamulaştırmalarda metrekareye 5 bin TL'den fazla miktar verildiğini dile getiren bölge esnafı, adaletsizliğe dikkat çekiyor. Bir mağduriyet olduğunu dile getiren esnaflar, kamulaştırma bedellerinin yeniden gözden geçirilerek, Yapağıcılar Sitesi ve tuhafiyecilerin olduğu diğer bölgeyle ilgili bedeller arasındaki farkın kapanmasını ve bedellerin yükseltilmesini istiyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim