Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, 2018 tarım sezonunu gazetemize değerlendirdi. Konya ovasında ekilen hububatın geçtiği yıllara göre daha güzel çıktığını, yağışların hububat çıkış dönemlerinde dengeli ve düzenli yağıldığı belirterek, “2018 için tarım takvimi başladı. Tarım takvimi ekim ayı ile başlar. Geçmiş yıllara göre bu yıl yağışlar açısından, ürünlerin ekilişi, çimlenmesi büyümesi açısından çok güzel bir mevsim yaşıyoruz.  Özellikle şuan da Konya’nın tamamına bakıldığında yaklaşık uzun yıllar ortalamasının üçte birini yağış olarak aldık.  Buda bitki çıkışı, çimlenme ve gelişmesi açısında çok önemli.  Tabı bunun yanında iklimsel bir değişiklik var, ama hala ürünümüzü etkileyecek soğuk yaşamadık.  Yaklaşık bir aydan beri eksi olarak kaydedilmesi gereken meteorojik değerler baktığımız zaman birkaç gün hariç, gece- gündüz sıcaklıklarında eksi değerleri göremedik. Buda bitkinin gelişmesi açısından önemli bir unsur.  Şuanda ekilişleri ve çimlenmeleri güzel olan ürünlerin gelişimleri de mevsim olarak önde gidiyor, yani yaklaşık olarak 15-20 gün bir öncelik sağlıyor. Gerek kök gelişimi, gerekse sap gelişimi açısından öncelik sağladı. Bu tabi olumlu veriler” dedi.

KONYA’DA HERHANGİ BİR TARIMSAL KURAKLIK SÖZ KONUSU DEĞİL 

Konya bölgesinde herhangi bir tarımsal kuraklık olmadığını ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Bölgemizde tarımsal kuraklık yoktur.  Biz sadece tarımsal kuraklık açısından algı yapması amacından şunu ifade ediyoruz. Aslında kar yağışı olmazsa olmazımız değil ama karasal iklimin olmazsa olmazı. Ürünlerin önümüzdeki aylarda ve bu aydaki olumsuz meteolojik şartlardan etkilenmemesi için, metolojik olarak ürünlerin eksi değerlerde pozisyonlarda etkilenmemesi ve açıkta kalmaması için kar yağışı önemli. Ama bugüne kadar olduğu gibi hava sıcaklıkları mevsim normallerin üzerinde gider ve ürüne zarar vermeyecek bir soğuk olmaz ise herhangi bir kar yağışı olmazsa olmazı zorunluluğu yok.  Kar yağışı hem ürünler için hem de barajlarımızın, göllerimizin, yer altı sularının rezervlerin artması için dağlarımızdan yüksek kar olması bizler için önemli. Ama ürünün olmazsa olmazı kar yağışı değil” ifadelerini kullandı.

BAHAR YAĞIŞLARI OLDUKÇA ÖNEMLİ 

Bahar yağışların ekilen ürünler için önemli olduğunu ifade eden Ataiyibiner, “Bizim için önemli olan bahar yağışları.  Önümüzde ürünlerin gelişmesini, büyümesini, dane tutmasını sağlayacak nisan – mayıs aylarında yağacak yağışlar oldukça önemli. İnşallah o dönemde de istediğimiz yağışı alacağımızı tahmin ediyorum. Bu yıl yağışlarımız gayet güzel gidiyor” dedi

 SU KONYA İÇİN OLMAZSA OLMAZ 

Suyun Konya için olmazsa olmaz olduğunu belirten Ataiyibiner, “Önümüzdeki yıllardan itibaren Göksu projemiz faaliyete giriyor. Konya havzasına ilk defa dışarıdan bir su akmış olacak. Önümüzdeki yıllarda bu tür projelerin çalışmalarına devam ediliyor. Devlet Su İşleri Müdürlüğümüz şuanda dış havzalardan su getirme yönünden proje çalışmalarını yürütüyor. inşallah dış havzalardan da Konya havzasına su getirildiği zaman Konya havzası Türkiye’nin zaten tarımın başkenti, ama başkenti olmasıyla birlikte çiftçimizin daha çok kazanacağı ülke ekonomisine daha çok katkıda bulunacağı ve hatta ülke ekonomisine en az 3 kat daha fazla katkılar sunacağı ova olacak.  İki yılda bir hububat ekimi yerine her yıl hububat ve sulu bitkiler yazlık bitkiler dediğimiz sulanabilecek bitkiler ekeceğiz. Tabi bunların yanında endüstriyel bitkiler dediğimiz aspirin haricinde sulanabilir alanlarda son beş yılda ciddi bir rakama ulaştık. Türkiye’nin en yüksek rakamını üretiyoruz. Yağlık ayçiçeği konusunda Türkiye’nin ham petrolden sonra ikinci olarak döviz ödeyip aldığı dış girdilerin sağladığı bir tanesidir ham yağ.  Hem yağ açığımız devam ediyor.  Bu konuda en büyük rolü oynayacak suyu dış havzalardan Konya’mıza transferi önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Şuan tarımsal açıdan gayet güzel bir yıldayız. Gerek meteorolojik olarak gerekse tarımsal olarak bir kuraklığımız söz konusu değil” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim