Öğretileri ve sözleri ile tüm dünyada ilgi uyandıran Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 744'üncü yılı kapsamında Yurt dışından binlerce insan düzenlenen programlara katılmak üzere Konya’ya geliyor. Ziyareti en çok İran, Çin ve Japonya ülkelerinden gelen insanlar yapıyor. Yabancıların yardımcısı ise rehberler oluyor. Selçuk Üniversitesi Turizm Rehberliği bölümünden programlarda görev alan öğrenciler turistlerin tercümanlığını yapıyor. Yabancı turistler rehber öğrencilere en çok Mevlana ile ilgili bilgiler soruyor. 

BİZLERE MEVLANA İLE İLGİLİ BİLGİLER SORUYORLAR

Selçuk Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Tolga Aldemir, İngilizce ve az derece de Almancayı bildiğini söyleyerek Konya’ya gelen turistlerin Suriyeli kişiler tarafından rahatsız edildiklerini dile getirdi. Kendilerine ise en çok Mevlana ile ilgili bilgi sorulduğunu söyleyen Aldemir sözlerine şu şekilde devam etti: “Aydın doğumluyum. Şeb-i Aruz Törenleri için 10 gün boyunca görevlendirildik. Dışarıdan gelen yabancı insanlara rehberlik yapıyoruz. Geneli Türkçe bilmiyor. Yabancı dil olarak İngilizceyi, ek dil olarak da Almancayı çok az biliyorum. Yabancılar bizlere en çok mescidin nerede olduğunu soruyorlar. Kendilerine Mevlana’nın hayatı ile ilgili bilgilerde veriyoruz. Mevlana Türbesi, şehitlik abidesi ile ilgili yönlendirmeler de yapıyoruz. Bize Mevlana hakkında soru sordukları zaman tasavvufinin en büyük örneklerinden birisi olduğunu söylüyoruz. Bizlere birde Konya’da Suriyeli kişiler tarafından rahatsız edildiklerini söylüyorlar”

YABANCILAR EN ÇOK ‘ALLAH’ YAZISININ NEDEN OLMADIĞINI SORUYORLAR

Selçuk Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği Turizm Rehberliği Bölümü 4.sınıf öğrencisi Dilek Alemdar ise yabacıların en çok salonda neden ‘Allah yazısının bulunmadığını’ sorduklarını belirterek Konya’yı çok sevdiklerini belirtti. Konuşmaların ve sürelerin çok fazla olduğunu da kendilerine sorduklarını vurgulayan Alemdar, “Programa gelen misafirlerin genellikle bana sorduğu sorular; Gösterinin ne zaman başlayacağı, bilet ücretlerinin ne kadar olduğu, son günün ne kadar ücrete tabii tutulduğu, Mevlana Müzesinde gösterilerin olup olmadığı ve Mevlana Müzesine girişlerin ücretli olup olmadığı soruluyor. Çok fazla ayrıntıya girmiyoruz ama Mevlana hakkında ki bilgileri onlarla paylaşıyoruz. Programlardan çıkan insanlardan bana şöyle bir soruda geldi; ‘Mevlana Allah aşkıyla ölüp yanan ve tutuşan bir insan. Salonda neden Allah yazısı yok? Diye sordular. İkinci bir soruda konuşmalar ve sürenin neden çok fazla olduğu ile ilgiliydi. Konya’nın hoş bir şehir olduğunu ve çok uzak olduğunu da söylüyorlar” diye konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim