Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Türkiye'de Veteriner Hekimliği Eğitiminin başlamasının 177. yılı ve S.Ü. Veteriner Fakültesinin kuruluşunun 37. Yılı münasebetiyle nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Hızla artan Veteriner Fakültelerinin, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumda olduğuna dikkat çeken Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, “İlimizde 1982 yılında kurulan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Avrupa Veteriner Fakülteleri standartlarında (EAEVE) olup, bölge hayvancılığının kalkınması, hayvan hastalıkları ile mücadele ve sağlıklı hayvansal gıda üretimine verdiği katkılar ile örnek bir fakültedir. Ancak, üzülerek belirtmek isterim ki, ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır. Bugün ülkemizde sayısı 32’ye çıkan Veteriner Fakülteleri tüm uyarılarımıza rağmen bu anlamda çok olumsuz bir örnek teşkil etmektedir. Tabiî ki veteriner fakültesi sayısı açısından Dünya Birinciliğimizi de göz ardı etmemek lazım! Biran önce gereken; Veteriner Fakültelerinin açılması için çekirdek eğitim programının netleştirilmesi, yeterli fiziki şartlarının sağlanması,  minimum öğretim üyesin sayısının, öğretim üyesi ve öğrenci sayılarının oranı, destek personelin niteliği, gibi kriterlerin belirlenmesidir. Yükseköğretim Kurumu tarafından Eğitim ve Öğretime Başlanması ve Sürdürülebilmesi İçin Asgari Koşulları ve Genel İlkeleri Belirlenen Programlar içerisine Veteriner Fakültelerinin de dahil edilmesi, oldukça pahalı ve zor bir eğitim programı olan yeni fakültelerin açılmaması, Ülkemizin ve Milletimizin âli menfaatleri için standartları sağlamayanların ise kapatılması gerekir. Veteriner Fakültesi sayısı açısından 320 milyon nüfusu ve hayvan varlığı açısından Ülkemizin çok çok ilerisinde olan ABD’yi geride bıraktık” ifadelerini kullandı.

‘VETERİNER HEKİM PROFİLİNİN YENİDEN TANIMLANMASINI ZORUNLU’

Günümüzde bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açacağının beklendiğini belirten Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar, “Günümüz dünyasında bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, veteriner hekimliğinde de devrimsel nitelikte değişimlere yol açacağı beklenmektedir. Yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisinin kullanımının veteriner hekimlikte deneysel düzeydeki ilk örnekleri, yakın gelecekteki gelişmelerin de habercileridir. 21’inci yüzyıl toplumunun beklentileri, hem veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin yeniden kurgulanmasını; hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, yakın gelecekteki veteriner hekimin, daha yenilikçi, teknolojik açıdan yetkin, değer temelli hizmet sunan, liderlik vasfına sahip, iletişim becerileri güçlü, etik ilke ve değerlere bağlı olacağı beklenmektedir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak hedefimiz, mesleğimizin yüksek standardını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek için kaliteli bir veteriner hekimlik eğitim ve öğretiminin ülkemize kazandırılarak, iyi donanımlarla çağdaş veteriner hekimlik uygulamasının gerçekleştirilmesi, ülke hayvancılığının kalkındırılması, hayvan refahı ve halk sağlığının güvence altında tutulmasıdır. Bu vesile ile Türk veteriner hekimliği eğitim ve öğretiminin 177. ve SÜ Veteriner Fakültesinin kuruluşunun 37. kuruluş yılını kutlar, kıymetli akademisyenlerimize teşekkür eder ve tüm meslektaşlarımıza başarılar dilerim” ifadelerini kullandı

SİBEL CANDAN

Editör: TE Bilişim