Kasım ayı başında Otomobil sektöründe uygulanan ÖTV ve KDV indirimi sektörün 2018 yılını iyi tamamlamasına sebep oldu. 31 Aralık 2018 Tarihinde son bulması beklenirken, otomobil sektöründe ÖTV ve KDV indirimi 3 ay daha uzatıldı.  Otomobil satışları 2018 yılında Yüzde 78’lere varan daralma ardından son iki ayda az da olsa toparlanma sürecine girdi.  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ÖTV ve KDV 2019 yılının ocak, şubat, mart aylarında da otomotiv pazarının daralma süreci yavaşlaşmasına sebep olurken, sektör temsilcilerin 2019 yılına umutla bakmasına sebep oldu. 

‘ÖTV SEKTÖRÜMÜZÜ RAHATLATTI, HEDEFLERİMİZİ TUTTURDUK’

Koyuncu FIAT Otomobil Satış Müdürü Murat İçil, ÖTV ve KDV indiriminin otomobil sektörünü rahatlattığını ifade ederek,

“Kasım ve Aralık ayında devletimizin yaptığı ÖTV indirimi ile işlerimizde hareketlilik oldukça güzel yaşandı. ÖTV indirimini kaçırmak, istemeyen müşterilerimiz araçlarımıza yoğun ilgi gösterdi. Yaşanan hareketlilik duran satışlarımızdan sonra bizleri mutlu etti ve yılsonu hedeflerimize ulaştık.  Hükümetimiz vatandaşların ÖTV kapmayasında olan ilgisinin ardından ÖTV indirimini üç ay daha uzattılar. Bizler yaşanan hareketlilik ardından hükümetimizden bu indirimin uzamasını bekliyorduk. Hükümetimizin de hem bizlerin, hem de müşterilerimizin taleplerine karşı ÖTV indirimini uzatması bizleri oldukça mutlu etti. Yeni yıla daha umutlu ve hedeflerimizi yükselterek girmemizi sağladı.  ÖTV indirimin uzaması ile birlikte ÖTV kampanyasından yararlanmak isteyen ancak yararlanamayan tüm Konyalı hemşerilerimizi Showromumuza bekliyoruz. Araçların fiyatlarına Enflasyonla Mücadele Kapsamında Bin TL gibi az bir zam yapıldı.  2019 Model yılına normalde 6-7 Bin TL zam yapılması gerekirken, sadece Bin TL zam yapıldı. Koyuncu FIAT ailesi olarak geçen ay hurda indirimi ile verdiğimiz FIAT EGEA 1.4 Easy geçtiğimiz yıl 61 bin 800 TL satarken bu yıl aracımızı 63 bin TL satıyoruz. 2018 yılında ÖTV indirimi kaçırmış müşterilerimiz 2019 ilk üç ayında devam eden ÖTV indirimlerini kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.  ÖTV indirimi sektörümüzü rahatlattı.  Sektör olarak 2019 yılına hızlı bir giriş gerçekleştirdik.  2018 yılında Koyuncu FIAT’tan araç alarak hedeflerimizi birlikte tutturduğumuz Tüm Konyalı hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Yeni hedeflerimiz için de araç almayı düşünen tüm müşterilerimizi showromumuza bekliyoruz” dedi.

‘SEKTÖR OLARAK RAHAT BİR NEFES ALDIK’  

KONMOT Citroen Plaza Satış Müdürü Onur Kunduracıoğlu da otomotiv sektörüne yapılan ÖTV ve KDV indirimiyle birlikte yüzde 78’lere varan daralma ardından son iki ayda az da olsa toparlanma sürecine girildiğini ifade ederek,

“Hükümetimizin Kasım ayında otomobil sektöründe ÖTV indirimi uygulaması bunun yanında, hükümetimiz tarafından hurda araç teşvikinin olması Kasım ve Aralık ayında durgun olan  işlerimizin hızlanmasına sebep oldu. 2018 son iki ayında gerçekleşen satışlar ile rahat bir nefes aldık. ÖTV indirimin de uzaması sektör temsilcileri olarak bizleri sevindirdi.  Kampanyanın 3 ay daha uzaması müşterileri için oldukça önemli.  Buna bir de markamızın düzenlediği kampanyalar eklenince avantajlar katlanacaktır. Bu desteklerin tümü için Hazine ve Maliye Bakanımız ve değerli ekibine çok teşekkür ediyorum.2018 yılında araç almak isteyen ancak alamayan müşterilerimizi, ÖTV indirimin 3 ay gibi süre daha uzamasından dolayı Plazamıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖTV İNDİRİMİ STOKLARIMIZIN ERİMESİNE KATKI SAĞLADI’

Renault ve Dacia Yetkili Satıcısı Çelik Motorlu Araçlar Satış Müdürü Bülent Tutar, ÖTV indirimi ile birlikte stokların erimesine katkı sunduğuna dikkat çekerek,

“ Otomobil sektöründe 2018 Kasım ayında hükümetimiz tarafından uygulanan ÖTV indirimi hem bizlerin, hem de genel merkezimizin stoklarında bulunan araçların eritilmesi konusunda olumlu katkı sağladı.  Gerçekleştiren indirimim mali açıdan hem bayileri, hem de tedarikçilerin rahatlamasını sağladı. Müşterilerimizin ÖTV indirimine gösterdiği yoğun ilgiye hükümetimizde duyarsız kalmadı ve ÖTV kampanyasını 3 ay daha uzattı.   Araç almayı düşünen müşterilerimiz hükümetimiz tarafından uzatılan ÖTV kampanyası fırsatlarını kaçırmasınlar. Araç almayı düşünen müşterilerimizi bekliyoruz. ÖTV indirimi sektör olarak 2019 yılına umutla bakmamızı sağladı” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim