Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri’nin tanıtım toplantısı, Tantavi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Yöreli, üniversitelerin rektörleri ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Konya’nın Hz. Mevlana ile bütünleşmiş bir şehir olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri ile ilgili olarak, “Törenlerde toplam bin 338 program var. Tiyatrolar, müzik dinletileri, paneller, konferanslar gibi Hazreti Mevlana'nın her zaman ruhlarımızda canlı kalması, onun bize bıraktığı mirastan en iyi şekilde istifa edebilmemiz ve ülkemizde de dünyada da hakkıyla anlaşılabilmesi için çok güzel programlar icra edeceğiz” dedi.

TÜM ETKİNLİKLER BÜYÜK

BİR TİTİZLİKLE HAZIRLANDI

Etkinliklerin, geniş bir ekip tarafından bir yıl süren titiz çalışma sonucu hazırlandığını belirten Toprak, “Programımız çok iyi hazırlandı, icra komitemiz çok üzerinde durdu. Arkadaşlarımız zaten çok tecrübeliler, belediyelerimiz, üniversitelerimiz, vakıflarımız üzerine düşen görevleri fazlasıyla, büyük hassasiyetle yerine getirdi. Törenlerde toplam bin 338 program var. Tiyatrolar, müzik dinletileri, paneller, konferanslar gibi Hazreti Mevlana'nın her zaman ruhlarımızda canlı kalması, onun bize bıraktığı mirastan en iyi şekilde istifa edebilmemiz ve ülkemizde de dünyada da hakkıyla anlaşılabilmesi için çok güzel programlar icra edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHRİMİZE GELECEK HERKESİ MEVLANA'NIN

MİSAFİRLERİ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da etkinliklere dünyadan ve Türkiye'nin farklı şehirlerinden on binlerce misafirin geleceğini anlattı. Törenlerin bu yıl temasının "vefa vakti" olarak belirlendiğini anımsatan Altay, "Bizler de yolu Kur'an-ı Kerim olan Hazreti Mevlana'ya olan vefamızı, onu tüm dünyaya doğru anlatarak göstereceğiz inşallah. Etkinlikler boyunca şehrimize gelecek herkesi Mevlana'nın misafirleri olarak görüyoruz. Onları Konya'ya yakışır şekilde ağırlayacağız" dedi.

‘BU YILKİ ETKİNLİKLERİN TEMASI VEFA VAKTİ’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da 7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında icra edilecek programları tüm detayları ile anlattı. Yarar, “Hazreti Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri tertip komitesi tarafından oluşturulan İcra Kurulu'nun yapmış olduğu ön çalışmaların ardından önerilen 'Vefa Vakti' ana teması, Hazreti Mevlana Törenleri Tertip Komitesi tarafından kabul edilmiştir. Temanın alt açılımında ise Hazreti Mevlana’nın 'Sevgide çekilen cefada binlerce vefa var.' sözü yer almaktadır. Uluslararası Hazreti Mevlana’yı Anma Törenlerinin 82’ncisinde, sahne ve salonlarda gerçekleştirilecek olan programlar 24 ana başlıktan oluşacak. Faaliyetlerde 15 sema, 15 mesnevi dersleri, 55 atölye çalışmaları, 2 sempozyum, 1 panel, 3 söyleşi, 50 türbe önü buluşmaları, 24 stantlar/Sanat Ocağı Mevlevihane, 1 Nevbe merasimi, 33 gezi/Konya şehir turu, 5 musiki ile sema anlatımı, 15 Türk Tasavvuf müziği konseri, 15 Mesnevi sohbetleri, 11 sergi, 2 Gülbang Duası, 7 konferans, 1 ödül töreni, 3 imza günü, 1 tekke pilavı ikramı, 16 Meşk, 1063 tiyatroyla birlikte toplam 1338 program gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Bu yılki törenler için büyük titizlik içerisinde yaptıkları istişareler sonrası "Vefa Vakti" temasında karar kıldıklarını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, “Vefa kavramının İslam'ın insanlığa armağan ettiği en değerli kavramlardan biridir. Hazreti Mevlana'nın dilinde vefa, öncelikli olarak kulluğun nişanesidir ve iman etmek kulluk yapmak Hakk'a vefanın gereğidir. Çünkü Allah bizi kendi zatına ve esmasına vefası hürmetine var etmiştir. Yine Mevlana'ya göre vefa idraki, bizi ölüm karşısında acziyetten ve daha başka türlü dengesizliklerden koruyan bir ahlaktır" diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim