Son yıllarda dünya genelinde patatese olan ilgi ve önemin artması, farklı organizasyonlar ve uygulama metotlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu anlamda patatesle ilgili Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. DLG Fuarcılık tarafından yapılan organizasyonla, Konya’nın Karaömerler Mahallesi’nde “Patates Günleri Türkiye” Fuarı açıldı. Aynı şirket tarafından 4 farklı ülkede gerçekleştirilen fuarın Türkiye ayağı olan fuar, bu yıl ilk kez açılmış oldu. 1,5 yıl önce çalışmalarına başlanan ve açık alan konseptiyle hazırlanan fuarda, patates sektöründe yer alan 59 firmanın standı bulunuyor. Mart ayında kendi patates tohumlarını stant alanlarına eken firmalar, 22 Ağustos’a kadar kendi uygulamalarını toprağa yansıtarak ürettikleri patatesleri, 3 gün sürecek olan fuarda tanıtıyor. Önceki gün açılan fuar, bugün sona erecek. Fuarda 50’den fazla patates çeşidi sergilenirken, patates dikim, söküm makineleri ile sulama sistemlerinin de tanıtımları gerçekleştiriliyor. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK 

Fuarla ilgili bilgiler veren DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz, DLG Fuarcılık olarak 2009 yılından buyana tarım alanında fuarlar düzenlediklerinin bilgisini verdi. Konsept olarak açık alan uygulamalı tarım fuarlarını tercih ettiklerini dile getiren Kiraz, “Fuara katılan firmalarımız açık alanda zirai ilaç, gübre, tohum firmalarının hepsi kendi alanlarında denemelerini kuruyorlar ve ziyaretçilerine gösterimini yapıyorlar. Bunun yanında makine ekip ve ekipmanlarının deneme alanlarında hasat ve dikim makineleri gösteriliyor. Bu fuar Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Sadece ve sadece tek ürüne odaklı bir organizasyon. Fuarımızın ismi “Patates Günleri Türkiye”. DLG’nin 2006 yılından buyana “Patato Euro” adı altında bir organizasyonu var. Bu organizasyon 4 farklı ülkeyi geziyor. Türkiye’de de bu yıl ilk oldu. Fuar buradan 1 hafta sonra da Polonya’da olacak. Önümüzdeki yıl da Rusya’da gerçekleştirilecek” dedi. 

ULUSLARARASI BOYUT KAZANACAK 

Patates sektörünün yüzde 99’unun fuara katıldığını söyleyen Kiraz, şunları kaydetti, “Şuanda patates sektörünün yüzde 99’u bu alanda. Hem üreticisi hem de ticaretini yapan, sanayisinde yer alan üreticiler burada. Bunun yanında yurt dışından ziyaretçi heyetlerimiz var; İran’dan, Türkmenistan’dan, Özbekistan’dan, Kıbrıs’tan, Avrupa’dan pek çok ziyaretçi guruplarımız var. O anlamda uluslararası nitelik kazanmaya aday bir organizasyon. Önümüzdeki yıllarda çok daha verimli hale gelecek diye düşünüyoruz.”

CİDDİ BİR TALEP VAR 

Fuarda 59 katılımcı firmanın yer aldığını dile getiren Kiraz, katılan firmalarla ilgili şu bilgileri verdi, “Yerli ve milli patates tohumu üretimi yapan kurumlarımız var. Türkiye’nin önemli markaları var.  Makine anlamında önemli markalar burada. Sulama sistemiyle ilgili firmalarımız da burada. Medya sponsorumuz burada. İlkini gerçekleştirdiğimiz bu fuardan daha ilk günden güzel geri dönüşler aldık. Gelecek yıllar içerisinde trend olan bir organizasyon olacak diye düşünüyoruz. Biz fuarla ilgili ilk planlamayı 2 yılda bir olarak düşünmüştük. Ancak şuanda önümüzdeki yıl da yapmak için ciddi bir talep var. Biz de bu talepleri değerlendireceğiz fuar bitiminden sonra büyük ihtimalle yeni çalışmalarla önümüzdeki yıl da açacağız. Şuanda ilk olmasına rağmen sektörün yüzde 99’unu burada ağırladık. Ziyaretçi anlamında da güzel bir kitle var. Katılımcı firmalardan duyduğumuz gerçek müşterilerle karşılaşıyoruz diyorlar. Dolayısı ile gerçek hedef kitleye ulaşmış bir ziyaretçi kapasitemiz var. Gelen kişiler hem bilgi almak için hem de ticaret yapmak için geliyorlar. Katılımcı firmalar gayet memnun.”

50’NİN ÜZERİNDE PATATES ÇEŞİDİ MEVCUT 

Fuarın konsepti ve hazırlık aşamasıyla ilgili de bilgi veren Kiraz, “Biz fuarın çalışmalarına bir buçuk yıl öncesinden başladık. Patatesin üretim zamanı Mart ayları olduğu için o aylardan 22 Ağustos’a kadar tümünün ilacı, gübresi, sulaması gerçekleştirildi. 50’nin üzerinde patates çeşidi bu fuar alanında mevcut. Her firmanın farklı bir üretim metodu, farklı gübreleme ve sulama sistemi var. Hepsi bu alanda bulunuyor. Her parselde ayrı bir bilgi var. Bu anlamda patatesle ilgili tam bir bilgi alınabilecek ve ticaret yapılabilecek bir nokta. Bütün uzmanlar burada alanı inceleyebilirler.”

PATATES ÖZEL BİR ÜRÜN 

Patatesi tercih etmelerinin özel bir nedeni olduğunun altını çizen Kiraz, şu değerlendirmeyi yaptı, “Patates çok farklı bir ürün, özel bir ürün. Diğer ürünlere göre çiftçi açısından bakıldığında geliri daha iyi olan bir ürün. Her ne kadar patates seneye göre fiyatlama anlamında dalgalı olsa da, çiftçi açısından getirisi oldukça iyi. Türkiye’de zaten patates sanayisi de oldukça gelişmiş durumda. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon dekar alanda 4,5 milyon ton civarı bir üretimimiz var. Dolayısı ile küçük bir sektör olarak görünse de geniş bir çıktıya sahip.”

ABDULLAH AKİF SOLAK-MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim