Genişletilmiş metal ferforje işi yapan Ayvazoğlu Metal, 51 yıllık geçmişiyle üretimini sürdürüyor. 2016 yılında büyüme hamlesi yapmak amacıyla Türkiye’de örneği olmayan dünyada da sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de olan 5 eksenli lazer kesim makinesi alarak önemli bir yatırım yapan Ayvazoğlu Metal, bu yatırımıyla ihracatını artırdı. 3 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan ve 26 kişiye istihdam sağlayan Ayvazoğlu Metal, son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen üretimi sürdürüyor. “Yaşanan sıkıntıdan üretim yaparak çıkarız” anlayışıyla üretim yelpazesini genişleten Ayvazoğlu Metal, mobilya sektörüne girerek metal üzerine orta yuvarlak sehpalar, zigon sehpalar, ayna takımları, raf, süs eşyaları gibi 1000’in üzerinde modelde üretim yapmaya başladı.

ÇIKIŞ YOLUNU ÜRETİMDE BULDU

51 yıllık köklü geçmişleriyle üretime dönük faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Ayvazoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Ayvaz, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların kendilerini de etkilediğini söyledi. Ekonomik krizden çıkmak için farklı arayışlara girdiklerini, bunun için yeni üretimler yapmaya başladıklarını dile getiren Ayvaz şunları söyledi, “Biz Metal Sanat Evi diye isim hakkı aldık şirketi de ilerleyen zamanlarda kurmayı düşünüyoruz. Metal üzerine orta yuvarlak sehpalar, zigon sehpalar, ayna takımları, raf, süs eşyaları benzeri eşyaların üretimini yapmaya başladık. Ulusal iki büyük market zinciriyle anlaşma yaptık onlara veriyoruz. Mobilya sektörü biraz daha hareketlendi onlarla bayilik bazında çalışıyoruz. Bu da tuttu, bu sektörde de işimiz iyi. Ben bu sektöre niye girdim? Ben ekonomik krizden dolayı diğer taraftan kaybettiğimi nasıl kazanırım adına bu üretimi yaptım. Bir çıkış aradık, o çıkış yolu olarak da bunu tercih ettik. Saç halinde makineye koyuyoruz, işlemesi yapılıyor. 1000’in üzerinde model çeşidi var. Bu modeller CNC’de işleniyor. Kaynağı, silindiri, statik boyası, ahşabı, camı hepsi montaj oluyor. Sonra sevk ediyoruz. Hepsini montaj olmuş şekilde gönderiyoruz.”

YATIRIMDAN MEMNUNUM

Ayvaz, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve sorunların giderilmesi için yapılabilecekler konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. 2015 yılında yaptıkları 5 eksenli lazer kesim makinesi yatırımından oldukça memnun olduklarını, yeni yatırımlar yapmayı istediklerini ancak yaşanan bazı olumsuzlukların heyecanlarını azalttığını vurgulayan Ayvaz, “Bu makineye yatırım yaptığıma memnunum. En azından o zaman memnundum. Çünkü ilk defa bir yatırım yapıyoruz. Eleman sayısını artıracaksın, daha çok para kazanacaksın, ülke ekonomisine katkı sağlayacaksın, ihracat yaptığın ülke ağını genişleteceksin. Çünkü aranan bir makine.”

FAİZ SİSTEMİ BİTMELİ

Sanayicilerin yatırım yapması gerektiğini belirten ancak sistemden dolayı insanların yatırımdan kaçtığını vurgulayan Ayvaz, “Sanayiciler yatırım yapması lazım, üretim çeşitliliğini artırması lazım ama bu realitede olmuyor. Biz yüzde 90’ı Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Ama faizin yüksekliğinden bahsediyoruz. Faiz olayının tamamen bitmesi lazım. Büyük üreticiler üretime yönelmiyor. Her işin kolayına kaçıyor. İşçi çıkarıyor, yatırım yapmıyor. Risksiz bir yer var; faiz. Faizi bitirmedikçe bu olayı çözemeyiz. Artık sistem tıkanmış. Faiz sistemini çökertmek lazım. İnsanlara faiz cazip geliyor. Bunu çözmenin bir yolunu bulmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eleman bulmakta da zorluk yaşadıklarını, sistemsel bazı sorunların eleman konusunda olumsuzlukları beraberinde getirdiğini kaydeden Ayvaz, “İşsizlik oranları hatsafhaya çıktı. Bunu herkes görüyor. Ben en az buraya 10 eleman alacağım ama 4 aydır eleman bulamadım. Bunun nedeni ne? Devlet işsizlik maaşı veriyor. İşçi bu nedenle çalışmıyor. İkincisi; işçi, işyerinde hırsızlık yapıyor. Bunu işveren belgeliyor. İşçiyi çıkarıyor. Bu halde bile işveren işçiye tazminat ödemek durumunda kalıyor. Bu durumda işçi çalışır mı? İşsizlik maaşı alıyor, tazminat alıyor, o paralarla idare ediyor ve çalışmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim